Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальна частина.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.49 Mб
Скачать

1.11 Охорона праці та навколишнього середовища

Пласти шахти « Добропільська» m40 і m51в , які розробляються в даний час , згідно з « Керівництву по боротьбі з пилом у вугільних шахтах » відносяться до I та II групі запиленості . Враховуючи групу запиленості пластів , для знепилювання повітря в очисних вибоях повинен застосовуватися комплекс знепилюючих заходів, що включають попереднє зволоження вугілля в масиві , зрошення при роботі виїмкової комбайна і в місцях пересипу , а також очищення повітря , що виходить з вибою. Нагнітання води у вугільний масив буде проводитися за допомогою високонапірних насосних установок через свердловини , пробурені з підготовчих виробок.

Відповідно до вимог ПБ для попередження локалізації вибухів вугільного пилу при всіх процесах , що супроводжуються пилоутворенням (виїмка і доставка вугілля , погрузка , транспортування та розвантаження гірничої маси , проведення виробок комбайнами , буріння свердловин і ін ) проектом передбачено комплекс заходів із застосуванням води:

- Побілка виробок ;

- Обмивка виробок водою ;

- Застосування сланцевих заслонів , водяних завіс.

При проходці підготовчих виробок кінці дільничних трубопроводів повинні відставати від забоїв підготовчих виробок не більше , ніж на 40 м.

Стаціонарні установки пожежогасіння , які приводяться в дію автоматично , повинні встановлюватися у кожної приводний головки стрічкових конвеєрів .

Пожежні крани розміщуються:

а ) у виробках з стрічковими конвеєрами через 50 м; при цьому додатково по обидві сторони приводний головки конвеєра на відстані 10 м від неї встановлюється два пожежних крана;

б) по обидві сторони всіх камер на відстані 10 м;

в) у кожного ходка в склад ВМ по обидві сторони на відстані 10 м;

г) у перетинів та відгалужень підземних виробок ;

д) в горизонтальних виробках , що не мають перетинів та відгалужень - через 200м ; е) в похилих виробках , що не мають перетинів та відгалужень - 100 м;

ж) з кожного боку стовбура біля сполучень його з приствольним двором ;

з) у навантажувальних пунктів лав з боку свіжого струменя повітря;

і ) у тупикових виробках довжиною більше 500 м - через 50 м.

Для відключення окремих ділянок пожежно- зрошувального трубопроводу або подачі всієї води на один пожежний ділянку на трубопроводі передбачені засувки в наступних місцях:

а ) на всіх відгалуженнях водопровідних ліній;

б) на водопровідних лініях не мають відгалужень - через кожні 400 м.

Заходи з охорони навколишнього середовища

Продуктивність головного водовідливу шахти становить 250 м3 / ч , другий - 150 м3 / ч. Загальний річний приплив води по шахті складає 3500 тис. м3/рік .

З цієї кількості води без очищення передається збагачувальній фабриці на технологічні цілі 700 тис. м3/год і 200 тис. м3/год використовується на виробничі цілі протипожежної служби .

Шахтна вода з головного водовідливу надходить на горизонтальний відстійник. З нього шахтна освітлена вода надходить на хлораторну , далі в ставок-освітлювач і з нього вже скидається в річку Бик.

У зв'язку зі значним вмістом зважених речовин в шахтній воді , головним чином мінерального походження , очищення води на шахті прийнята механічна , у відстійнику горизонтального типу.