Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лойко С.В. Записка.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Визначення кількості резервуарів

Загальна місткість резервуарів для приймання і зберігання молока визначається за формулою:

, кг., (2.4.11)

де – кратність вивезення молока з ферми .

Резервуари для молока мають такі розміри робочої ємності: 1,0 м3, 2,5 м3, 1,6 м3, 4,0 м3, 6,3 м3, 10,0 м3.

У відповідності з типорозрядом молочних резервуарів підбираємо резервуар.

Крім резервуарів основних випускається резервуари місткістю менше 1,0 м3 і більше 10,0 м3, розміри яких встановлені у відповідності з міжнародним стандартом (ряд чисел R 5).

В практичній діяльності часто необхідно знати не тільки робочу, але й геометричну місткість резервуара, а також площу його поверхні.

Для приймання і зберігання молока використовуються резервуари різної форми: прямокутні, циліндричні, напівциліндричні тощо.

Найбільш вигідна форма прямокутного резервуара – кубічна. При конструюванні такого резервуара намагаються ,щоб його висота дорівнювала ширині. Ухил дна приймають 1/10...1/50.

Таблиця 2.18 - Розрахунок лінії первинної обробки молока

Пропускна здатність лінії обробки молока

кг/год

Qпо

2003

Кількість дійних корів

шт

m

200

Середньорічний надій на голову

кг

G

4500

Коефіцієнт місячної нерівномірності надходження молока

 

с

1,3

Коефіцієнт нерівномірності разового надою

 

kр

0,9

 

kр

0,6

Коефіцієнт що враховує тривалість лактації корів

 

ρл

0,8

Тривалість циклу разового доїння всіх корів

год.

Tц

1,8

показник кратності вивезення молока з ферми

 

ів

1

Загальна місткість резервуарів

кг

Vр

1603

  1. Охорона праці

При розробці заходів з охорони праці на скотарських підприємствах керуватись вимогами Закону України від 14.10.92 № 2694-ХІІ «Про охорону праці». ДНАОП 2.0.00-1.01-00 «Правила охорони праці у сільськогосподарському виробництві» та іншими діючими міжгалузевими і галузевими нормативними актами та Державними стандартами України з охорони праці.

Температуру, вологість та швидкість руху повітря у виробничих приміщення відзначають згідно з цими Нормами.

Технологічне обладнання, яке виділяє забруднюючі речовини, обладнують місцевими відсмоктувачами.

Гранично допустимі концентрації забруднюючих речовин у повітpi робочої зони не повинні перевищувати значень, передбачених ГОСТ 12.1.005-88 "Общие санитарно-гигиенические требования к воздуху рабочей зоны".

Охорона праці при експлуатації технологічного обладнання повинна здійснюватися згідно з інструкцією по його монтажу i експлуатації та НАОП 2.1.20-1.05-67 «Техніка безпеки для робітників, які зайняті монтажем технологічного устаткування тваринницьких i птахівницьких ферм».

Двері, вікна, вентиляційні шахти повинні бути запроектовані так, щоб не виникали протяги в зоні постійних робочих місць.

Передбачити заходи для запобігання шкідливої дії шуму в приміщеннях і на території скотарського підприємства, якщо його рівень перевищує межі, що наведені в ГОСТ 12.1.003-83 «Шум. Общие требования безопасности»

Скотарське підприємство (комплекси, ферми, малі ферми) має бути забезпечене санітарно-побутовими приміщеннями відповідно до вимог СНиП 2.09.04-87 «Административные и бытовые здания" та інших діючих нормативних документів.

Висновок

Таким чином, при розробці генерального плану молочної ферми на 200 голів ми спроектували корівник, де розміщуються корови, будівлю, де розміщуються нетелі та телята від шести місяців до року,а також телята старше року , ветпункт з ізолятором, автоваги, водонапірна башта, навіс для кормороздавачів, приміщення для зберігання концентрованих кормів, траншеї для силосу і сінажу, гурт коренеплодів. Вибрана і розрахована раціональна система машин для комплексної механізації ферми: роздача кормів – роздавальник КТУ-10А, навантажувач-подрібнювач силосу і грубих кормів ПСК-5; для прибирання гною застосовуємо трактор з напівпричепом ПТУ-4 (3шт) та шнековий транспортер ТШН-10; для доїння корів – доїльну установку АМД-8А; для первинної обробки молока – танк охолоджувач молока РПО-1,6

Список використаної літератури:

  1. «Проектування технологій і технічних засобів для тваринництва», за редакцією Скорика О.П., Полупанова В.М., Харків 2008р., 353 с.

15