Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции ел.постачання.doc
Скачиваний:
91
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
3.85 Mб
Скачать

1.Положення побудови розрахункових кривих.

2.Схеми і розрахункові криві .

3. Порядок розрахунку методом розрахункових кривих

4.Метод розрахунку по загальному змінюванню

5.Порядок розрахунку по методу індивідуального змінювання

Література:

1.Будзко И.А., Зуль Н.М. ”Электроснабжение сельского хозяйства „ - М.: Агропромиздат, 1990 – 496 с.

2.Расчет коротких замыканий и выбор электрооборудования: Учеб. пособие для студ. высш. учеб. заведений / И.П. Крючков, Б.Н. Неклепаев, В.А. Старшинов и др.; Под ред. И.П. Крючкова и В.А. Старшинова. – М.: Изд. центр «Академия», 2005. – С. 78-89.

Аналітичне визначення проміжних значень струму неусталеного режиму к.з складні для розрахунку. Для розрахунку цієї задачі на практиці широке застосування отримав метод розрахункових кривих ,який дозволяє дуже просто визначити величину струму в місці пошкодження для довільного моменту часу процесу короткого замикання. Точність результатів являється достатньою для цілей вибору електричної апаратури і струмоведучих елементів за умовами короткого замикання і для приблизного визначення основних параметрів релейного захисту.

Слід відмітити, що раніш цей метод розрахунку називався методом кривих затухання. З введенням АРН ця назва перестала відображувати дійсний характер процесу к.з., тому назву було змінено.

В основу побудови розрахункових кривих прийняті слідуючі положення:

1)е.р.с.. всіх генераторів рівні, внаслідок чого всі генератори системи замінюються одним еквівалентним генератором, потужність котрого рівна сумі номінальних потужностей (Sн) окремих генераторів; для еквівалентного генератора прийняті средні параметри відповідних типів синхронних генераторів;

2) еквівалентний генератор до виникнення короткого замикання працював з номінальним навантаженням при коефіцієнті потужності cos = 0,8;

3) все навантаження системи враховується приблизно у вигляді незмінного опору , приєднаного до виводів еквівалентного генератора;

4) трифазне коротке замикання передбачаєється на ділянці, яка відходить від зажимів генератора — за деяким індуктивним опором хк , ця ділянка представляє лінію, яка до к.з.не була навантажена (див. рис. 2).

В розрахунковій практиці широко застосовуються розрахункові криві, які побудовані для типових турбогенераторів и гідрогенераторів.

Рисунок 2 – Схема для побудови розрахункових кривих

На графіках з розрахунковими кривими по осі абсцис відкладені значення відносного розрахункового опору хрозр = хdк, віднесені до потужності еквівалентного генератора (тобто до сумарної потужності всіх генеруючих джерел розрахункової схеми).По осі ординат — кратність періодичної складової струму трифазного к.з. по відношенню до сумарного номінального струму всіх генеруючих джерел, тобто

( 1 )

Загальний вид розрахункових кривих для різних моментів часу процесу трифазного к.з.представлено на рис. 3.

Рисунок 3 –Загальний вид розрахункових кривих

Криві починаються при значенні хрозр = хd (відповідає випадку короткого замикання на зажимах генератора) і закінчуються при хрозр = 3 для потужних генератороів і при хрозр = 2 для дизель-генераторів. При більших значеннях

хрозр періодична складова струму к.з. змінюється настільки незначно, що її величину практично можна вважати постійною на протязі всього процесу к.з.

Таким чином, розрахункові криві,враховуючи приблизно попереднє навантаження, дають для різних моментів часу процесу трифазного к.з. відносну величину періодичної складової струму в функції розрахункового опору , знайденого для початкового періоду короткого замикання без урахування опорів приєднаних навантажень. Це являється одним із основних переваг методу розрахункових кривих.

Обчислення струмів трифазного короткого замикання за методом розрахункових кривих зводиться до слідуючих основних дій:

1. Складання розрахункової схеми для надперехідного режиму, де навантаження відсутні, а всі генеруючі джерела представлені своїми хd.

2. Складання схеми заміщення, в якій опори окремих елементів повинні бути виражені у відносних одиницях і приведені до базисної потужностіSб.

3. Перетворення схеми заміщення і знахождення результуючого опору хрозр відносно розглядаємої точки к.з..

4. Визначення розрахункового опору схеми заміщення шляхом приведення результуючего базисного опорук сумарної номінальної потужності Sн всіх генераторів розрахункової схеми, яке виконується за формулою:

( 2 )

(В тому випадку, коли Sб = Sн п. 4 відпадає).

5. Знахождення для даного розрахункового опору величини відносного струму трифазного короткого замикання по розрахунковій кривій, яка вибрана для моменту часу t, який розглядаємо.