Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тетрадь для акушерок 25А.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
227.84 Кб
Скачать

Медичний коледж

Харківського Національного медичного університету

Робочий зошит

з самопідготовки до практичних занять

з дисципліни

“Патологічна анатомія і патологічна фізіологія”

студентки першого курсу 25 –Ф групи

відділення “ лікувальна справа”

Прізвище______________________________

Ім’я __________________________________

Передмова.

Згідно з Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах, самостійна робота студентів є основним засобом оволодіння навчальним матеріалом у час, що вільний від обов’язкових навчальних занять.

Самостійна робота студентів на сучасному етапі стаєважливою частиною процесу підготовки фахівців, допомогаєу розв‘язуванні таких кардинальних проблем, як фундаменталізація тапрофесіоналізація навчання. Даний посібник являє собою систему завдань для різного виду самостійних робіт, які виконує студент при підготовці до практичних занять з дисципліни „ Патологічна анатомія і патологічна фізіологія”

за фахом „ акушерська справа”.

Роботи мають різну дидиктичну мету, але незалежно від цього, вони спрямовані на вдосконалення та кращу реалізацію навчально – виховних завдань курсу, розвиток аналітичної та розумової діяльності студентів.

Основним принципом організації самостійної роботи студентів є розвиток умінь порівнювати і виявляти найбільш головні та специфічні явища, взаємозв’язки між будовою та функцією органів, функціонуванням систем органів та організму у змінених умовах.

Завдання для самостійних робіт містять схеми й таблиці які необхідно заповнити після вивчення певного матеріалу з метою підготовки до практичного заняття. При виконанні самостійних завдань студенти обов’язково використовують синтез, аналіз та узагальнення знань, що сприяє більш повному засвоєнню матеріалу.

У робочому зошиті самостійних робіт є завдання на набування нових знань, на закріплення матеріалу та на конкретизацію знань. Значна кількість завдань спрямована на розвиток уміння працювати з текстом та виділяти головне.

Робочий зошит укладений згідно з програмою “Патологічна анатомія і патологічна фізіологія людини”для вищих медичних навчальних закладів І—II рівнів акредитації за спеціальністю 5.110107 "Акушерська справа", Київ, 2004 року та затвердженою Головним управлінням закладів освіти МОЗ України. Він розрахований на самопідготовку студентів до практичних занять та побудований таким чином, щоб забезпечити логічну послідовність проведення практичних занять відповідно до тематичного плану.

Практичне заняття № 1

Тема: «Альтерація. Дистрофія. Некроз.»

Мета:вивчити причини, та морфологічну характеристику некрозів, дистрофій і їх значення в перебігу і наслідках захворювань.

Завдання №1. Назвіть органи, в яких виникають названі нижче форми некрозу.

Форма некрозу

Органи

1.

Інфаркт ( 4 приклади)

2.

Гангрена ( 3 приклади)

3.

Секвестр (1 приклад)

Завдання №2.Опишіть мікроскопічні ознаки некрозу.