Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
последний варинт конспекта ВББ Шаповал.doc
Скачиваний:
132
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.77 Mб
Скачать

2.4.5 Виробництво асфальтобетону

Асфальтовим бетоном називається суміш матеріалів різної крупності (піску, щебеню або гравію розмірами від 5 до 30 мм, тонкомелених вапняків) та бітуму.

Пористість асфальтобетонів складає від 2 до 18 %, в залежності від призначення. Вміст крупного заповнювача в асфальтобетонах – від 20 до 60 %. Орієнтовані склади асфальтобетонів наведені в табл. 2.2.

Таблиця 2.2 - Орієнтовані склади асфальтобетонів, % за масою

Компоненти

суміші

Вид асфальтової суміші

каркасної

структури

базальної

структури

лита

мастика

Бітум

6 - 7

8 - 9

10 - 11

12 - 13

Щебінь

52 - 54

30 - 32

24 - 26

-

Пісок

34 - 36

52 - 54

45 - 47

54 - 58

Мінеральний порошок

6 - 8

8 - 10

20 - 22

30 – 33

До складу асфальтових сумішей можуть додаватися добавки ПАР.

Асфальтобетонні суміші залежно від в’язкості бітуму та температури при укладенні в дорожнє полотно поділяють на гарячі, теплі та холодні.

Гарячу суміш готують на основі в’язких бітумів та укладають при температурі не нижчій ніж 120 оС. Формування структури асфальтобетону в основному закінчується після ущільнення поверхні дорожніми котками.

Теплу суміш виготовляють використовуючи в’язкі та рідкі бітуми, температура укладення яких не нижче 70 оС. Процеси структуроутворення в асфальтобетоні (залежно від виду бітуму та погодних умов) можуть тривати від 2…3 годин до декількох тижнів.

Холодну суміш готують на рідких бітумах, укладають при температурі навколишнього середовища не нижче 5 оС. Структуру асфальтобетону формується повільно (20…40 діб) залежно від швидкості загуснення бітуму, а також від погодних умов та інтенсивності руху автомобілів. Особливістю холодних асфальтобетонних сумішей є здатність деякий час залишатися сипкими, що дозволяє їх зберігати (без погіршення властивостей) протягом 8 місяців. Холодні суміші використовують для покриття та ремонту доріг із невеликою інтенсивністю руху.

Дьогтебетон – це штучний будівельний матеріал, отриманий ущільненням суміші дьогтю, щебеню, піску та мінерального порошку.

Залежно від якості мінеральних компонентів і фізико-механічних властивостей асфальтобетони поділяють на марки відповідно до табл. 2.3.

Вимоги до асфальтобетону висуваються відповідно до класу суміші, виду, групи, типу, марки в залежності від дорожньо-кліматичного району використання.

Найбільш поширена марка використовуваних бітумів – БНД 60/90.

Таблиця 2.3 - Позначення асфальтобетонів

Тип, класифікація

Показники властивостей

Шифр

1.

Клас сумішей

гарячі

АСГ

холодні

АСХ

2.

Вид асфальтобетону

крупнозернистий

КР

дрібнозернистий

ДР

піщаний

Пщ

3.

Група за щільністю

щільні

Щ

пористі

П

високопористі

ВП

4.

Тип гранулометрії заповнювача

А

А

Б

Б, Бх

В

В, Вх

Г

Г, Гх

Д

Д, Дх

5.

Марка асфальтобетону

I

I

II

II

До складу асфальтобетонних заводів (рис. 2.11) входять ємності, криті майданчики для зберігання бітумів. Склади заповнювачів, мінерального порошку та добавок.

Рис. 2.11 – Схема виробництва асфальтобетонної суміші за традиційною технологією:

1,2 – склад заповнювачів, 3,4 – стрічковий конвеєр, 5 – сушильний барабан, 6,7 – циклони, 8 – елеватор, 9 – сортувальний пристрій, 10 – змішувач, 11 – склад мінеральних добавок, 12 – нагрівач бітуму, 13 – бункери готової продукції, 14 – кабіна оператора.