Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ЛЕКЦИЙ.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
52.53 Кб
Скачать

Тема 5: Сертифікація продовольчих товарів

Принципи системи НАССР

НАССР – настанова із застосування системи з налізу ризиків та критичних точок контролю. Згідно вимогам ЄС та введенням у дію стандарту ISO 9000, наявність цієї системи є обов’язковою з 2006р.

Принципи НАССР:

  1. Проведення аналізу небезпечних чинників;

  2. Визначення критичних точок контролю (КТК)

  3. Визначення критичних меж для КТК

  4. Встановлення системи моніторингу для КТК;

  5. Запровадження коригувальних дій, якщо результати моніторингу свідчать про втрату контролю у КТК;

  6. Запровадження процедур перевірки підтвердження ефективності функціонування системи НАССР.

  7. Запровадження системи введення документації та реєстрації даних.

Система НАССР акцентує увагу безпосередньо на процесному контролі параметрів здійснення технологічного процесу та оцінення сировини і матеріалів, що використовуються для виготовлення харчової продукції.

А також впроваджує стратегію гарантії безпеки «від ферми до виделки» і ґрунтується на 3 стовпах:

  1. Законодавчі вимоги до убезпечення ХП

  2. Глибокий науковий підхід до укладення рішення

  3. Контроль за виконанням законодавчих вимог.

Основні переваги:

  • Зменшення невиробничих витрат;

  • Втрати під час виробництва, рекламації (негативні відгуки про продукцію)

  • Зменшення витрат на готову продукцію за рахунок системи підходу та визначення проблемних місць виробництва куди необхідно спрямувати ресурс вивільнивши його з тих процесів, де ситуація може бути критичною.

  • Чітке розподілення відповідальності персоналу за безпечність продукції;

  • Підвищення довіри споживачів до безпечності продукції за рахунок наявності задокументованих доказів контролю за процесами.

Додаткові переваги для участі в європейській та міжнародній торгівлі.

Сертифікації підлягає продукція, яка виготовлена:

  • Виготовлена в Україні;

  • Ввозиться в Україну і позначається виробником, як відповідна діючим НД України;

  • Ввозиться в Україну і позначається виробником як не відповідає діючим НД Укр.

  • Ввозиться в Україну, але може бути ідентифікована як така, що відповідає чинним НД УКр.

  • Ввозиться в Країну і не позначена як відповідна діючим НД і яка не може бути ідентифікована як така, що має відповідати чинному НД.

Алгоритм

Подання заявки на сертифікація ХП. Можуть надавати громадяни, СПД, у тому числі іноземні, незалежно від форм власності. Якщо існує декілька акредитованих органів сертифікації конкретного виду продукції, заявник має право подавати заявку в будь-який з них. Документи оформлюються державною мовою – українською. При сертифікації імпортованої продукції документи складаються мовою оригіналу, завіреним автентичним перекладом (укр..або рос.). Термін розгляду заявки та прийняття рішення не повинно перевищувати 15 днів з моменту реєстрації. Сертифікат видається на термін до 5 років, якщо сертифікована система якості. Обстеження виробництва ХП проводиться комісією, яка призначається органом сертифікації і до складу якої входять спеціалісти з виробництва конкретного виду продукції.

За результатами атестації видаються рекомендації про періодичність випробувань. Для сертифікації ХП вітчизняної та імпортованої застосовуються такі моделі:

  • Сертифікація кожної партії;

  • Сертифікація з обстеження продукції;

  • Сертифікація з атестації продукції

  • Сертифікація з оцінкою сертифікованої системи якості.

Відбирання, ідентифікація, випробування зразків ХП

Проводиться органом сертифікації або за його дорученням іншою незалежною від виробника установою. Відбирання зразків представленим органом сертифікації проводиться виключно у присутності представника виробника і оформлюється Актом відбору зразків у якому зазначаються:

  1. Місце і дата відбору зразків;

  2. Виробник продукції

  3. Розмір партії

  4. Дата виготовлення

  5. Термін і умови зберігання

  6. Характеристика продукції у споживчій упаковці

  7. Кількість зразків для випробування та зберігання.

Акт оформлюється у 3х примірниках, підписується особою, яка проводила відбір і представником виробника чи постачальника.

Один примірник залишається у виробника, другий із зразками – свідками в орган для зберігання, третій – для випробування в акредитовану лабораторію.

Відібрані зразки маркують і пломбують . підприємство передає відібрані для випробувань та зберігання зразки за свої кошти.

Ідентифікація ХП проводиться органом сертифікації за результатами аналізу інформації, яка зазначена на етикетці чи на маркуванні візуального огляду продукції, а також визначення в акредитованих лабораторіях органолептичних та фіз.-хім показників та звірення з вимогами НД на аналогічну продукцію

Ідентифікація – це встановлення, перевірка та додержання вимог НД відносно : маркування, рецептури, пакування, технології виготовлення, зберігання, умови виробництва, транспортування.

Ідентифікація ХП в т.ч імпортної проводиться з урахуванням вимог: продукція повинна мати етикетки або чітке маркування, де в доступній для сприйняття формі державною мовою зазначаються :назва, склад, об’єм, барвники, харчові добавки, термін придатності, умови зберігання, назва та адреса виробництва.

Не підлягає ідентифікації продукція без етикеток або чіткого маркування, без належної інформації з наявними ознаками пошкодження упаковки і для якої термін придатності не призначено або минув.

У разі неможливості ідентифікувати імпортну продукцію за результатами звірення показників органолептичних і фіз.-хім з вимогами чинних в Україні НД на аналогічні продукцію можливість прийняття на обов’язкову сертифікацію вирішується на підставі висновку державної санітарно-гігієнічної експертизи.

За результатами сертифікації представник органу сертифікації із заявником чи вповноваженою особою заявника складають акт ідентифікації. Зразки, що не пройшли ідентифікацію на сертифікацію не приймаються.