Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологія та культура / Психологія ділового спілкування питання.docx
Скачиваний:
46
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
73.81 Кб
Скачать

2. Особливості роботи з психодіагностичними методиками

Рекомендується перед початком дослідження уважно вивчити пропоновані психодіагностичні методики, щоб, по-перше, з’ясувати які саме особливості характеру людини вивчає та чи інша методика, по-друге, виявити особливості роботи з тією чи іншою методикою і особливості обробці отриманих даних. Нарешті, необхідно чітко зрозуміти інтерпретацію результатів дослідження, яку пропонують автори методики.

Зверніть увагу, що в деяких методиках, наприклад, у методиці «Вимір ригідності», виділяється так звана «шкала неправди». Даний показник вказує на щирість відповідей випробуваного. Якщо за цією шкалою отримано велику кількість балів, то це свідчить про те, що випробуваний не щиро відповідав на запитання методики, і тому отримані результати не можуть бути достовірними, що варто враховувати при написанні психологічного портрета.

Вивчивши особливості роботи з кожною із пропонованих методик, можна починати дослідження.

Необхідно пам’ятати, що будь-яке дослідження починається з самого себе, тобто насамперед важливо провести його на собі, перед тим, як пропонувати взяти участь у дослідженні іншим, щоб чітко зрозуміти, як працювати з кожною із методик і, крім того, виявити психологічні особливості власного характеру, що дозволить ураховувати їх у подальшій життєдіяльності.

У разі виникнення будь-яких труднощів, пов’язаних, наприклад, з особливостями обробки результатів дослідження чи інтерпретацією отриманих даних, необхідно звертатися за допомогою до психолога-консультанта, який керує цим видом самостійної роботи.

3. Рекомендації щодо написання психологічного портрета.

Психологічний портрет пишеться за таким планом:

  1. Мета дослідження.

  2. Короткі дані про випробуваного (стать, вік).

  3. Перелік психодіагностичних методик, які використовувалися в дослідженні.

  4. Текст психологічного портрета, який містить отримані дані та їхню інтерпретацію.

  5. Враження від даного виду самостійної роботи.

Мета дослідження ґрунтується на визначенні терміна «психологічний портрет», тобто варто написати, що метою дослідження є опис деяких особливостей характеру випробуваного Х (помітимо, що оскільки одним з етичних принципів написання психологічного портрета є збереження таємниці особистості випробуваного, то його прізвище та ім’я можна замінити будь-якою літерою).

З абзацу вказується кількість випробуваних, які взяли участь у дослідженні, та наводяться короткі дані про кожного з них. Наприклад, у дослідженні взяли (-в) участь два (один) випробуваних (-ий): випробуваний Х – стать, вік і, якщо потрібно, випробуваний Y – стать, вік.

Далі з абзацу подається перелік психодіагностичних методик, які використовувалися у дослідженні, тобто надати перелік методик.

Найбільш складна частина роботи – написання самого психологічного портрета. План тексту психологічного портрета визначається порядком переліку методик. Вказується назва методики, подаються отримані за нею дані та наводиться інтерпретація цих даних. Наприклад, за методикою (назва методики) отримані такі дані: наводяться цифрові дані. Далі пишимо: такі дані можуть свідчити про те, що для випробуваного (позначається про якого з випробуваних йдеться) може бути характерною така (визначаємо, яка саме) риса характеру чи особливість поведінки. Далі визначаємо, що це означає, спираючись на інтерпретацію, яку наведено в методиці чи визначенні даного психологічного явища, поданого в передмові до методики.

Увага: оскільки одним із головних принципів проведення психологічного дослідження є коректність і тактовність формулювання результатів дослідження, то при інтерпретації отриманих показників не можна використовувати прямі характеристики випробуваного: він такий-то, його поведінка така-то. Найчастіше інтерпретація пишеться з використанням модальних мовних конструкції, а саме: «можна припустити, що випробуваний має такі риси характеру чи особливості поведінки»; отримані дані дозволяють припустити, що … …» тощо.

У завершенні написання психологічного портрета дайте відповіді на питання:

1. Чи був цікавим для Вас цей вид самостійної роботи?

2. Що нового Ви узнали про особистісні якості людини?

3. Чи дозволив Вам цей вид роботи з’ясувати деякі особливості власного характеру і власної поведінки?

4. Чи є у Вас зауваження чи побажання щодо цього виду роботи?