Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
коммерческий / тесты_коммерческий-окончат.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
369.15 Кб
Скачать

ВСТУП

Сучасні вимоги до організації навчального процесу у вищих навчальних закладах потребують підвищення якості самостійної роботи студентів.

Самостійна робота студентів (СРС) є однією з найважливіших складових навчального процесу. При виконанні завдань до СРС відбувається формування навичок, знань і умінь студента, забезпечується освоєння студентом прийомів пізнавальної діяльності, формується інтерес до творчої роботи і здатність вирішувати як творчі, так і наукові завдання.

У зв’язку з цим одним з актуальних питань є вдосконалення форм та методів контролю та оцінювання знань, підвищення їх об’єктивності.

Організація поточного та підсумкового контролю знань студентів у формі тестування дозволяє оцінити рівень самостійної підготовки студентів до практичних занять та іспиту.

Поточне тестування проводиться на семінарах для виявлення вихідного рівня готовності студента до подальшого навчання, перевірки якості засвоєння знань з певних тем семінарів, розділів програми дисципліни.

Підготовка до підсумкового контролю знань передбачає вивчення теоретичних питань за кожною темою та самостійне виконання тестових завдань.

Тестові завдання з дисципліни «Міжнародна економіка», наведені у даному навчально-практичному виданні допоможуть студентам вечірньої форми навчання при самостійній підготовці до практичних занять, поточного модульного контролю та підсумкового контролю знань у формі іспиту. Вони охоплюють всі теми дисципліни відповідно до робочої начальної програми та сприяють засвоєнню основного матеріалу.

1. Методичні рекомендації до виконання тестових завдань з дисципліни «Міжнародна економіка»

Одною з сучасних форм поточного та підсумкового контролю знань студентів є тестування.

Поточний модульний контроль у формі письмового або комп’ютерного тестування проводиться з метою оцінювання рівня знань та засвоєння вивченого матеріалу студентами. Тестові завдання для поточного контролю знань мають велике значення для стимулювання у студентів прагнення до систематичної самостійної роботи, підготовки до практичних занять.

Тестові завдання для поточного модульного контролю з дисципліни «Міжнародна економіка» охоплюють 25 відсотків від загального обсягу лекційного матеріалу за усіма темами.

Кожний варіант завдання для поточного модульного контролю передбачає вирішення двадцяти тестових завдань з дисципліни, які формуються викладачем у випадковому порядку із тестів, наведених у даному навчально-практичному виданні.

Максимальна оцінка, яку може отримати студент за результатами поточного модульного контролю складає 20 балів за умови правильного виконання.

Порядок і час проведення поточного модульного контролю (тестування) визначається кафедрою і проводиться протягом семестру згідно з графіком виконання контрольних заходів.

Тестові завдання для підсумкового контролю охоплюють питання тем, які виносяться на іспит, та дозволяють визначити та оцінити успішність студента при проведенні іспиту.

Всі тестові завдання з дисципліни «Міжнародна економіка» поділяються на два типи: відкритий тип тестів (із вибором вірної відповіді) та закритий (де потрібно вставити пропущене слово або визначення).

Самостійне опрацювання тестових завдань з дисципліни «Міжнародна економіка», наведених у даному навчально-практичному виданні дозволить студентам вечірньої форми навчання підготуватись до поточного та підсумкового контролю знань, засвоїти основний матеріал та закріпити набуті знання.

2. Тестові завдання для поточного та підсумкового контролю знань з дисципліни «Міжнародна економіка»

Тема 1 «Предмет і метод курсу «Міжнародна економіка» та тема 2 «Міжнародна торгівля в системі міжнародної економіки»

1. Вставте вірне визначення.

______________ – це відносини, які складаються між людьми в процесі торговельної, виробничо-інвестиційної, валютно-кредитної та фінансової діяльності, що виходить за межі національних кордонів і реалізується в різних формах міжнародного бізнесу.

2. Дослідження спільних рис та особливостей участі різних суб’єктів міжнародних економічних відносин в міжнародному поділі праці – це:

а) головне завдання МЕВ;

б) визначення МЕВ;

в) предмет МЕВ;

г) особливість МЕВ.

3. До суб’єктів МЕВ на наднаціональному рівні відносять:

а) підприємства, кооперативи, фізичні особи;

б) країни, інтеграційні угруповання, ТНК, великі міста;

в) міжнародні економічні організації, міждержавні інститути.

4. До підсистем світового господарства належать:

а) міжнародна торгівля, міжнародне переміщення робочої сили, міжнародний кредит, міжнародна передача технологій, валютно-фінансові відносини, економічна інтеграція;

б) технологічна, економічна, політико-правова, соціально-культурна;

в) макрорівень, мікрорівень, наднаціональний рівень.

5. Міжнародна економіка вивчає:

a) закономірності взаємодії господарських суб'єктів різних держав у сфері міжнародного обміну товарами та послугами, руху факторів виробництва та фінансування і формування міжнародної економічної політики;

б) вивчає закономірності міждержавного руху конкретних товарів і факторів їх виробництва, а також їхні ринкові характеристики (попит, пропозицію, ціну тощо);

в) вивчає закономірності функціонування відкритих національних економік і світового господарства в цілому в умовах глобалізації фінансових ринків.