Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
35
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
137.73 Кб
Скачать

КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

У відповідності до ст. 67 Конституції України платник податків зобов’язаний вчасно й у повному розмірі сплачувати податки.

ПОДАТКОВИЙ ОБОВ′ЯЗОК ПЛАТНИКА ПОДАТКУ:

1)обов’язок з ведення податкового обліку;

2)обов’язок щодо сплати податків і зборів;

3)обов’язок з податкової звітності.

Податковий обов’язок у широкому значенні може бути диференційований і за видовими обов’язками платника податків, що виникають по кожному податку або збору.

Виконання податкового обов’язку в широкому сенсі припускає реалізацію всієї системи обов’язків платника податків, пов’язаних зі сплатою податків і зборів (обов’язку щодо обліку, сплати й звітності).

У вузькому змісті виконання податкового обов’язку означає своєчасну й повну сплату податків. Однак сплата податку опосередковується діями й щодо обліку, обчислення податкового окладу, тобто всім комплексом обов’язків платника податків, які становлять податковий обов’язок у широкому значенні слова.

Податковий облік

являє собою сукупність дій платника податків (податкового агента) щодо обчислення суми податкових зобов’язань, їх реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання і передачі інформації внутрішнім користувачам для прийняття рішень, декларування та сплату податків та зборів та зовнішнім користувачам для контролю за вірогідністю наданої інформації.

ФУНКЦІЇ ПОДАТКОВОГО ОБЛІКУ

інформаційна

контрольна.

По-перше, забезпечує управлінський апарат підприємства інформацією, що необхідна для визначення його податкових зобов'язань, що підлягають до сплати в бюджет.

По-друге, податкових контроль є засобом інформаційного забезпечення та об'єктом контрольно-аналітичних процедур державних податкових органів, які спрямовані на встановлення вірогідності інформації, наданої в податкових звітах, повноти й своєчасності розрахунків підприємства з бюджетів і державних цільових фондів по податках, зборах, обов'язкових платежах.

Метою податкового обліку та складання податкової звітності

є забезпечення повноти й правильності розрахунків податків і зборів, що підлягають до сплати в бюджет, їхня своєчасна сплата та надання звітності

Ця мета досягається шляхом рішення завдань,

що стоять перед податковим обліком–це:

1)забезпечення контролю за законністю та правильністю відображення господарських операцій, у відповідності до вимог норм спеціального податкового законодавства;

2)забезпечення контролю за правильністю та своєчасністю відображення господарських операцій у відповідних первинних документах, податкових регістрах обліку та у податковій звітності;

3)забезпеченні наявності первинних документів, облікових і податкових регістрів і дотримання строків їхнього зберігання, у відповідності з вимогами законодавства;

4)організація обліку окремих елементів податків необхідних для визначення податкових зобов'язань з податків та зборів, що підлягають до сплати в бюджет та державних цільових фондів.

Облікова політика платників податків

це сукупність принципів, методів і процедур, використовуваних платником податків для складання та подання податкової звітності

Організація податкового обліку повинна базується на наступних принципах:

Послідовність

Безперервність

Єдине грошове вираження

Періодичність

Юридична доказовість та обґрунтованість

Пріоритетність податкового права

Характеристика принципів організація податкового обліку

Принцип

Зміст принципів організація

 

податкового обліку

Послідовність

Постійне (із року в рік) застосування

 

платником податків та зборів

 

обраної системи оподаткування.

 

Зміна системи оподаткування

 

можлива лише у разі зміни критеріїв

 

відповідності та реєстраційних

 

процедур, передбачених

 

податковим законодавством

Характеристика принципів організація податкового обліку

Безперервність Податковий обов’язок виникає у платника податку з моменту настання обставин та припиняється лише у відповідності до норм податкового законодавства (ст.37 ПКУ)

Періодичність Визначений податковим кодексом період часу, з урахуванням якого відбувається обчислення та сплата окремих видів податків та зборів (рік, квартал, місяць, день) (п.33.1 ст.33 ПКУ)