Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Schodennik_praktiki_otform.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
662.02 Кб
Скачать

Партнерство відділу екскурсій з організації туристських подорожей школярів Харківщини по Україні

Відділ екскурсій Харківської обласної станції юних туристів має великий досвід організації екскурсій та туристських подорожей зі школярами, був ініціатором у далекі радянські часи створення тимчасових дитячих турбаз у різних куточках СРСР. Але. Починаючи з 1991 року, політичні та соціально-економічні зміни, які відбувалися в суспільстві, суттєво вплинули на переосмислення роботи відділу, пошук нових напрямів діяльності. Цьому також сприяло приєднання дитячої турбази до станції у 1992 році, придбання автобусів у 2004 та 2006 роках. Враховуючи вищевикладене, зараз

Відділ екскурсій працює за такими напрямами:

  • організація туристських подорожей по Україні;

  • проведення автобусних навчально-тематичних екскурсій;

  • прийом організованих груп на дитячій турбазі;

Наукою доведено, що з п’яти почуттів, якими природа наділила людину, зір дає їй більше 50% інформації про оточуючий світ. Саме в цьому перевага екскурсійної форми пізнання над уроком та іншими методами педагогічного процесу. Кожна екскурсія, туристська подорож – це переконливий приклад виховного впливу на формування і розвиток особистості школяра, дійсного патріота України, своєї малої Батьківщини. Школа вчить дітей мислити, а ми навчаємо їх бачити та відчувати.

Одним із складних напрямів діяльності відділу екскурсій є організація туристських подорожей учнів Україною, бо окрім набору групи на будь-який маршрут необхідно вирішити досить складні питання:

  • забезпечення проїзду залізницею;

  • прийом та розміщення групи;

  • організація харчування;

  • забезпечення екскурсійним обслуговуванням на маршруті.

Враховуючи професійний рівень учасників педради, не буду акцентувати увагу присутніх на проблему набору груп, забезпечення їх «нормальними» залізничними квитками, створенням належних побутових умов, цікавого екскурсійного обслуговування та інше і все це при діяльності в області більше 700 туристських фірм, агентств, СПД.

Незважаючи на все це відділ організовує туристські подорожі в різні куточки України, що видно на карті (рис 1). Крім уже постійних маршрутів до Києва, Львова, Закарпаття, Криму, Одеси, на 2013 рік ми плануємо розширити географію подорожей Харківських школярів на Волинь, Вінничину, Івано-Франківщину, Чернігівщину.

Погіршення матеріального стану «середнього класу», збільшення малозабезпечених сімей – це головна причина зменшення кількості дітей, які могли б подорожувати. Цим пояснюється також те, що в основному, групи школярів ми відправляємо у подорожі під час зимових, весняних та осінніх канікул, бо влітку батьки прагнуть відправляти дітей до моря.

Охоплення харківських школярів туристськими подорожами представлено на рис. 2., де чітко видно, що найбільше школярів ми відправляємо взимку.

Інформація про маршрути подорожей юних харків’ян за останні 3 роки

(2010 - 2012) та чисельність юних туристів представлена в таблиці 1.

Т

Охоплення туристськими подорожами школярів Харківщини у канікулярний період (2010-2012 роки)

аблиця 1.

з/п

Маршрут

Роки (чисельність)

Разом

2010

2011

2012

1

Київ

225

202

227

654

2

Мукачеве

256

431

342

1029

3

Чернівці

34

142

-

176

4

Львів

87

30

13

130

5

Умань

108

23

-

131

6

Одеса

-

24

31

55

7

Севастополь

-

15

-

15

8

Ялта

-

25

40

65

9

Луганськ-Краснодон-Ровеньки

-

-

63

63

Як видно із таблиці найбільшою популярністю користується маршрут «Мукачеве», бо тут поєднується відпочинок у горах, купання у термальному басейні, змістовні екскурсії.

Співпраця відділу із закладами освіти області представлена на рис. 3.

Аналізуючи залучення районів міста Харкова та області, слід відзначити, що школярі Ленінського та Жовтневого районів за останні три роки не подорожували по путівках станції, усі інші райони міста постійно співпрацюють з нами. Складніша ситуація з районами області, але слід відзначити Золочівський, Харківський, райони, м. Люботин. Не вдається залучити до туристських подорожей школярів із віддалених від обласного центру районів.

Стосовно наших партнерів, які допомагають здійснити туристські подорожі. Це, в першу чергу, колеги – центру туризму України, бюро подорожей та екскурсій, туристські фірми, агентства, що видно на таблиці 2..

Завершуючи свій виступ, хотілося б звернутися до всіх присутніх педагогів з проханням пропагувати діяльність станції з організації туристських подорожей Україною у тих навчальних закладах, де працюють Ваші гуртки. Про інші напрями діяльності відділу екскурсій будуть виступати Грицюта В.М., Редіна О.В., методисти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]