Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Robochiy_zoshit_ZZ_geo.doc
Скачиваний:
120
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
675.84 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 2 Розвиток землезнавства в античний період.

Античні вчені досягли значних успіхів у вивченні природних явищ і дали більш-менш достовірні відповіді про форму Землі, єдність Світового океану, існування Південного материка, зональність природи, залежність людини від природи, обгрунтували історичний, картографічний та математичний методи в географії. Витоки класич­ної географії знаходимо у давній Греції. Однак греки у багатьох випадках були зобов'язані найпершим ерудитам з різних країн світу, а саме: єгиптянам, які вже вміли визначати напрям південь-північ і давати рекомендації щодо повеней на Нілі; месопотахщям, які виділяли 12 місяців у році і мали відомості про рухи небесних тіл; фіні­кійцям ~ першим мореплавцям і першовідкривачам, що заклали бага­то портів у Середземному морі. Період античної географії закінчується фундаментальними пра­цями К. Птолемея „Альмагест" ( 2 ст. н. є.), в якій обґрунтовується геоцентрична система розвитку Всесвіту, та „Порадник з географії” у восьми книгах, в яких йдеться про картографічні проекції, географі­чні координати, наводяться таблиці широт і довгот, карти різних ра­йонів Землі. Вчений поділяв погляди про безлюдність екваторіальних широти. Однак на картах Птолемея Індійський океан обмежений з півдня невідомою південною Землею. Після смерті Птолемея географічні досягнення надовго були забуті горизонти закриті.

Завдання

1.Користуючись додатковою літературою [14, 15, 16] опишіть географічні досягнення античних вчених: Гомера, Фалета Мілетсько-го, Анаксімандра, Гекатея Мілетського, Геродота, Гіппократа, Платона, Аристотеля, О. Македонського, Ератосфена, Старабона, Пто­лемея. Складіть хронологію пізнання світу у стародавні часи Заповніть таблицю 1.

Таблиця 1

Розвиток географічних уявлень про форму Землі в античний період

Дослідник, вчений

Роки життя

Основні досягнення та відкриття

Гомер

Фалет Мілетський

Анаксімандр

Гекатей Мілетський

Геродот

Гіппократ

Платон

Аристотель

О. Македонський

Ератосфен

Страбон

Пто­лемей

2. За літературними джерелами з'ясуйте, як розвивалися уявлення про форму Землі у давнину.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ. 1. Яку роль відіграли античні вчені у розвитку географії? 2. Які напрями географічних досліджень зароди­лися в античному світі? 3. Яке значення для розвитку географії в майбутньому мали їхні наукові праці і висновки? 4. Які основні гео­графічні досягнення фінікійців, мессопотамців, греків, римлян?

Література:[16], с. 15-30 [17], с. 183-188;

.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]