Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Физиология .doc
Скачиваний:
651
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
28.25 Mб
Скачать

Ріст і розвиток проміжного мозку і базальних ядер

Морфологічний розвиток проміжного мозку. Окремі формації проміжного мозку мають свої темпи розвитку.

Закладка зорового горба здійснюється до 2 місяців внутрішньоутробного розвитку. На 3-му місяці розмежовується таламус і гіпоталамус. На 4 – 5-му місяці між ядрами таламуса виявляються світлі прошарки нервових волокон, що розвиваються. У цей час клітини ще слабко диференційовані. У 6 місяців стають добре видними клітини ретикулярної формації зорового горба (таламус). Інші ядра зорового горба починають формуватися з 6 місяців внутрішньоутробного життя, до 9 місяців вони добре виражені. З віком відбувається їхня подальша диференціація. Посилений ріст зорового горба здійснюється в 4-літньому віці, а розмірів дорослого він досягає до 13 років життя.

В ембріональному періоді розвитку закладається підгорбна ділянка, але в перші місяці внутрішньоутробного розвитку ядра гіпоталамусу не диференційовані. Тільки на 4 – 5-му місяці відбувається нагромадження клітинних елементів майбутніх ядер, на 8-му місяці вони добре виражені.

Ядра гіпоталамуса дозрівають у різний час, в основному до 2 – 3 років. До моменту народження структури сірого горба ще цілком не диференційовані, що приводить до недосконалості теплорегуляції в немовлят і дітей першого року життя. Диференціація клітинних елементів сірого горба закінчується пізніше всього – до 13 – 17 років.

У процесі росту і розвитку проміжного мозку зменшується кількість клітин на одиницю площі і збільшується розмір окремих клітин і число провідних шляхів.

Відзначають більш швидкі темпи формування гіпоталамуса в порівнянні з корою великих півкуль. Терміни і темпи розвитку гіпоталамуса близькі до термінів і темпів розвитку ретикулярної формації.

Функціональний розвиток проміжного мозку. Про готовність ядер проміжного мозку до діяльності говорить наявність рефлекторних реакцій у немовляти на тактильні, смакові, нюхові, температурні і больові подразнення.

Сприйняття нюхових подразнень пов’язане з дозріванням нюхового і трійчастого нервів і відповідних ядер підгорбової ділянки. Рефлекси на нюхові і смакові подразнення в перші години після народження мають місце навіть у недоношених дітей. Немовлята розрізняють приємні і неприємні запахи, досить тонко розрізняють смакові подразнення.

Дія солодких смакових речовин на рецептори порожнини рота викликає в немовлят лизальні і смоктальні рухи, а дія гірких, кислих і солоних речовин викликає сильну слинотечу, зморщування обличчя, блювотні рухи.

Ці реакції є вродженими рефлексами, тому що існують до першого годування немовляти. Причому кисле сприймається з меншим невдоволенням, ніж солоне, а гірке – як саме неприємне. Розрізнення смакових речовин здійснюється краще при частковому насиченні, ніж натще чи при повному насиченні.

Регуляція температури тіла в немовлят і дітей першого року життя недосконала внаслідок недостатнього розвитку структур проміжного мозку (гіпоталамуса).

Розвиток базальних ядер. Базальні ядра розвиваються інтенсивніше, ніж зорові горби. Бліде ядро (паллідум) мієлінізується раніш смугастого тіла (стріатум) і кори великих півкуль. Установлено, що мієлінізація в блідому ядрі майже цілком закінчується до 8 місяців розвитку плоду. У структурах смугастого тіла мієлінізація починається в плоду, а закінчується тільки до 11 місяців життя. Хвостате тіло протягом перших 2 років життя збільшується в 2 рази, що пов’язують з розвитком у дітейи автоматичних рухових актів.

Рухова активність немовляти значною мірою пов’язана з блідим ядром, імпульси від якого викликають загальні некоординовані рухи голови, тулуба і кінцівок.

У немовляти паллідум добре зв’язаний із зоровимгорбом, підгорбовою ділянкою і чорною субстанцією. Зв’язок паллідума зі стріатумом розвивається пізніше, частина стріапаллідарних волокон виявляється мієлінізованою на першому місяці життя, а інша частина – лише до 5 місяців і пізніше.

Вважають, що такі акти, як плач, у моторному відношенні здійснюються за рахунок одного паллідума. З розвитком смугастого тіла пов’язана поява мімічних рухів, а потім уміння сидіти і стояти. Тому що стріатум гальмує паллідум, створюється поступовий поділ рухів. Для того щоб сидіти, дітина повинна уміти вертикально тримати голову і спину. Це з’являється в нього до 2 місяців, а піднімати голову, лежачи на спині, дітейа починає до 2–3 місяців. Сидіти починає до 6–8 місяців.

У перші місяці життя в дітей існує негативна реакція опори: при спробі поставити його на ніжки він піднімає їх і підтягує до живота. Потім ця реакція стає позитивною: при дотику до опори ніжки розгинаються. У 9 місяців дітейа може стояти за допомогою підтримки, у 10 місяців він стоїть вільно.

З 4 – 5-місячного віку досить швидко розвиваються різні довільні рухи, але вони ще тривалий час супроводжуються різноманітними додатковими рухами.

Поява довільних (таких, як схоплювання) і виразних рухів (посмішка, сміх) пов’язують з розвитком стріарної системи і рухових центрів кори великих півкуль. Голосно сміятися дитина починає з 8 місяців.

В міру росту і розвитку усіх відділів головного мозку і кори великих півкуль рухи дітейи стають менш узагальненими і більш координованими. Тільки до кінця дошкільного періоду установлюється визначена рівновага кіркового і підкіркового рухових механізмів.