Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vstup_do_spetsialnosti.docx
Скачиваний:
52
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
78.4 Кб
Скачать

45.Процес прийняття управлінських рішень.

У процесі прийняття управлінських рішень менеджеру необхідно відповісти на такі питання: що робити, як робити, кому доручити роботу, що це дає тощо.

Процес прийняття управлінських рішень досить складний і багатогранний, а також залежить від кваліфікації керівника, його стилю керівництва, ситуації, культури організації та ін.

Найбільш визнаним підходом до прийняття управлінських рішень є дотримання процедури і виконання обов’язкових дій: розпізнавання проблеми, встановлення цілей розв’язання проблеми, вивчення проблеми за допомогою збирання та оброблення інформації, обгрунтування реарістичних альтернативних дій, порівняння та відбір альтернатив, формулювання та видавання рішень.

Прийняття рішень-Розпізнавання проблеми-Цілі щодо розв*язання проблем-Аналіз проблеми-Обгрунтування проблем-Відбір альтернатив-Формування та видання рішень.

46.Загальне поняття влади.

Влада - це можливість впливати на поведінку інших людей. Засоби впливу бувають різними: прохання, промовлене на вухо пошепки, або ніж, приставлений до горла. В умовах підприємства таким "ножем" може бути погроза звільнення.

47.Джерела влади в організації.

Фахівцями розроблено багато різних підходів до класифікації джерел влади. Спочатку виділялося п'ять базових джерел влади: примус, експертиза, закон або право прийняття рішення, приклад чи харизма, винагороду. Пізніше був доданий шостий джерело - інформація, а потім і сьомий джерело - зв'язки. При цьому всі джерела влади були розділені на дві великі групи. До першої групи були віднесені ті джерела влади, які мають особистісну основу, до другої - організаційну основу, яку називають також структурно-ситуаційної Основою влади називається те, звідки вона походить, а джерелом влади - те, через що дана основа використовується.

У групу, складову особистісну основу влади, включаються наступні джерела влади: експертна влада, влада прикладу, право на владу, влада інформації, потреба у владі. Під експертною владою розуміється здатність керівника впливати на поведінку підлеглих у силу своєї підготовки та рівня освіти, досвіду і таланту, умінь і навичок, а також наявності спеціалізованих знань. Експертна влада не пов'язана жорстко з певною посадою. Рівень експертної влади визначається рівнем, на якому керівник демонструє свою компетентність в аналізі, оцінці і контролі роботи підлеглих. Спеціалізація в знаннях обмежує застосування експертної влади. Недоліком такої влади страждають молоді керівники, і їм потрібен час для того, щоб її здобути і ефективно використовувати. Влада прикладу пов'язана зі здатністю керівника впливати на поведінку підлеглих завдяки його привабливості, наявності у нього харизми. Харизма - це влада, заснована на силі особистих якостей і стилю керівника. Влада прикладу нерідко формується в міру ототожнення підлеглими себе зі своїм керівником, аж до наслідування йому в усьому. Це прагнення непомітно підводить наслідувача під вплив того, кому він наслідує. Чим більше керівник є для когось ідеалом, тим більше його поважають, підкріплюючи тим самим його особистісну основу влади. Формально керівники, що займають одні й ті ж посади, мають рівні права. Проте кожен з них використовує дане йому право в межах своїх здібностей. Це проявляється в тому, що кожен керівник як би володіє різним правом на владу. У багатьох випадках дане джерело влади може бути єдиним, особливо коли організація тільки формується. Підлеглі відіграють важливу роль у формуванні практики застосування даного типу влади. Тут важливо отримати від підлеглих визнання права на владу, що пов'язано з використанням інших джерел влади. Крім того, розглянутий джерело влади на відміну від інших має більш чіткі межі застосування даної влади в межах наданих керівнику прав і відповідальності. Влада інформації базується на можливості доступу до потрібної і важливої ​​інформації і умінні використовувати її для впливу на підлеглих. Отримана інформація дозволяє її власникові приймати оптимальні рішення і здійснювати тим самим владу. Координація інформаційних потоків і контроль за комунікаційною мережею роблять людину владним. Інформація відіграє важливу роль у формуванні влади керівника. Особливе значення це набуває в століття загальної комп'ютеризації. Влада інформації слід відрізняти від експертної влади, яка пов'язана з розумінням або здатністю використовувати дані. Так, наприклад, помічники і секретарі нерідко володіють значною кількістю інформації, але це зовсім не означає наявність у них експертної влади, особливо в спеціальних областях. Вони можуть допомогти підготувати інформацію для вирішення, але не прийняти рішення. Організаційну основу влади складають наступні джерела влади: прийняття рішення, винагороду, примус, влада над ресурсами, влада зв'язків.

48.Лідерство і влада.

Влада - це здатність або можливість індивідуума (групи) впливати на інших людей. Влада - це дуже складне поняття, яке включає в себе безліч елементів:

· Влада - це щось, чим володіє людина, незалежно від того, що думають чи роблять інші;

· Влада породжується відмінностями в доступі до ресурсів, управлінському досвіді і т.п.;

· Влада грунтується на уявленні людей про можливості менеджера;

· Влада завжди неодностороннего, кожна зі сторін може впливати на іншу.

У побуті влада ототожнюють відповідно з вертикальними відносинами в організації. Психологічна основа влади (і підпорядкування) полягає в здатності індивідів концентрувати вольові зусилля заради цілеспрямованого впливу на себе або на інших людей, долаючи можливий опір. Владні відносини і дії добре піддаються формалізації і фіксуються в правилах, повноваження, обов'язки, санкції і статуси.

Одним з елементів влади є владні повноваження. Це обсяг прав, якими володіє керівник при прийнятті рішень з фінансових, кадрових і матеріально-технічних питань без погодження з вищим керівництвом.

У періоди стабільного зростання влади з'являється необхідність здійснення швидких всеосяжних змін. Тоді в центрі уваги виявляється другий елемент влади - владні відносини, які завжди виникають між людьми або громадськими групами в організації. Владні відносини виникають також при боротьбі за владу. Це відносини, коли один з учасників (суб'єкт влади) реалізує свою волю щодо інших (об'єктів влади) в якійсь певній сфері (владному просторі). Владні відносини багатоликі й різноманітні: в більшості випадків вони носять в якійсь мірі двосторонній характер, тому що і об'єкти влади здатні вплинути на її суб'єкта. Владні відносини стають можливі завдяки наявності у суб'єкта влади ресурсів влади: властивостей, атрибутів, благ, що дозволяють йому впливати на прийняті об'єктом влади рішення і дають перевагу у боротьбі за владу. Ресурсами влади можуть бути фінансовий капітал, інформація, зв'язку і т.д.

При всьому цьому існує безліч різних, часом суперечливих тлумачень явищ і процесів, пов'язаних з владою.

Методологічно можна виділити два аспекти влади, в реальності нерозривно пов'язаних між собою: влада як специфічне благо і влада як особливого роду ставлення. Як і будь-яке благо, влада здатна задовольнити потреби індивідів, тобто влада дозволяє своєму власникові одержати доступ до важливих для нього ресурсів.

Лідерство - це здатність особи за рахунок особистих якостей здійснювати вплив на поведінку окремих осіб та груп працівників з метою зосередження їх зусиль на досягненні цілей організації.

Сила і примушення при лідерстві часто замінюються спонуканням і натхненням. В результаті вплив ґрунтується на прийнятті людьми вимог лідера без прямого прояву влади.

Основа лідерства - специфічний тип відносин управління, або лідерський тип. Історично, цей тип виник набагато раніше відносин "начальник-підлеглий", який сформувався в період першої промислової революції. Більшість людей визнає, що лідерство ототожнюється зі зв'язаними з психікою людини відносин між лідером і його послідовниками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]