Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД / Л-3..doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
108.54 Кб
Скачать

5 Питання

Фізичні фактори небезпек

Шум — це одна з форм фізичного (хвильового) забруднення навколишнього середовища, адаптація до якого практично немож­лива. Можна говорити лише про зниження його дії.

Вібрація - рух матеріальної точки або механічної системи, при якому почергово зростають і спадають за часом значення величини, що характеризує цей рух. Проявляється у вигляді механічних коливань пружних тіл.

Електромагнітні поля та випромінювання - взаємозв́язані коливання електричного i магнітного полів, що утворюють електромагнітне поле.

Іонізуюче випромінювання - це випромінювання, взаємодія якого з середовищем призводить до утворення електричних зарядів (іонів) різних знаків.

6 Питання

Аварія – це ушкодження машини, верстата, устаткування, будинку, споруди. Виробнича аварія – це раптова зупинка роботи, чи порушення встановленого процесу виробництва на промислових підприємствах, транспорті, і ін. ОЕ, що призводять до пошкодження чи знищення тих матеріальних цінностей, поразці чи загибелі людей.

Катастрофа – це велика аварія з більшими на до людських жертв, тобто. подія з дуже у трагічний результат.

Головний критерій у відмінності аварій та катастроф залежить від тяжкості наслідків і наявності людських жертв. Зазвичай, наслідком значним аваріям і катастроф є пожежі і вибухи, у яких руйнуються виробничі і житлові будинки, пошкоджуються техніка й устаткування. Нерідко вони викликають загазованість атмосфери, розлив нафтопродуктів, і навіть агресивних рідин іАХОВ. Причинами виробничих аварій та катастроф може бути стихійними лихами, дефекти, допущені під час проектуванні чи будівництві споруд й монтажі технічних систем, порушення технології виробництва, правил експлуатації транспорту, устаткування, машин, механізмів. Найпоширенішими причинами аварій та катастроф на ОЕ є порушення технологічного процесу виробництва та правил ТБ.

Особливості транспортних аварій (катастроф)

Днем і тільки вночі в залізниці поїздах, автомобілях і автобусах, на морських і річкових судах, літаками їдуть, пливуть, летять країною люди, їдуть на заводи і будівництва, в навчальними закладами, на курорти, і в туристичні табору. Нині важко змогла знайти чоловіка, які користуються послугами різних видів транспорту.

Проте розвиток транспортної системи, підвищення його роль суспільстві супроводжується негативними чинниками, серед найбільш негативним є високий рівень аварійності транспортних засобів і ДТП. Будь-яке транспортний засіб – джерело підвищеної небезпеки. Це з можливими ДТП,крушениями і аваріями пасажирських поїздів, повітряних і морських судів, травмами під час посадки в транспортний засіб і під час його руху.

У цілому нинітранспортно-дорожная безпеку людину, як пасажира і пішохода забезпечується високий рівень професіональною підготовкою водіїв (машиністів, пілотів), конструктивними властивостями транспортних засобів, складовими їх технічну безпеку, і навіть суворим і неухильним виконанням пасажирами, пішоходами правил користування різними транспортом і керував дорожнього руху. Разом про те учасники транспортного потоку з неправильних дій або поведінки можуть створювати небезпечні дорожньо-транспортні ситуації на транспортному засобі, і поза нею. У цьому під учасниками транспортного потоку розуміються особи, приймаючі особиста участь у процесі руху як водій (машиніст, пілот тощо.), пасажир транспортний засіб, пішохід.

Не все небезпечні ситуації дозволяються благополучно, значна частина їх закінчується транспортними аваріями. Транспортна аварія – цю подію, що спричинило загибелі чи тілесного ушкодження людей або ушкодження транспортних засобів споруд й вантажів.

Найкращий засіб підвищити особистутранспортно-дорожную безпеку – це створювати аварійним ситуаціям, а разі їх виникненню (незалежно у результаті що вони виникли) успішно їм протидіяти.

Соседние файлы в папке БЖД