Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
userguid укр.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
585.22 Кб
Скачать

Операційний план

Стратегія продажів компанії, що реалізує проект, виробничі схеми, політика закупівель і формування запасів повинні бути детально пророблені на вже стадії планування проекту. В умовах досить високої інфляції фактори часу, що визначають стратегію збуту, впливають на фінансовий результат проекту.

Project Expert надає користувачеві вичерпний набір інструментів для опису індивідуальної стратегії реалізації продукції і послуг і формування всього операційного плану.

У процесі розробки стратегії продажів варто також враховувати тимчасові фактори, такі як: час реалізації продукту (послуги), час затримки платежу після постачання продукції, а також умови оплати продукту або послуги споживачем (по факті, з передоплатою або в кредит). Усі ці фактори мають істотне значення для фінансового результату проекту і тому не випливає ними зневажати. Особливо значимі фактори часу для проекту, що реалізується в умовах інфляції. У даних умовах надходження майбутніх періодів часу утрачають свою цінність. У процесі розробки стратегії збуту продукції при дії інфляції потрібно пам'ятати про те, що в умовах ринку одним з найбільш розповсюджених методів стимулювання попиту є пільгові умови оплати. Однак в умовах інфляції надання пільгових умов оплати може дуже негативно відбитися на результатах. Таким чином, розробляючи стратегію, необхідно, з одного боку, думати про те, як простимулировать попит, але в той же час не втратити в циклі обороту коштів. Надаючи динамічну модель компанії, програма звільняє користувача від необхідності громіздких обчислень і аналізу на цьому етапі - зміни у виробничому або маркетинговому плані компанії в лічені секунди приводяться до відповідної зміни у фінансових результатах.

Опис операційного плану включає модулі:

  • План збуту

  • План виробництва

  • Матеріали і комплектуючі (опис схеми закупівель і формування запасів)

  • План персоналу

  • Загальні витрати

Фінансування проекту

Потреба в капіталі визначається на підставі даних, відображуваних у Звіті про рух грошових коштів (Cash-Flow). Значення сальдо рахунка підприємства представлені в останньому рядку таблиці Cash-Flow і демонструють прогнозований стан розрахункового рахунка підприємства, що реалізує проект у різні періоди часу. Негативне значення сальдо розрахункового рахунка означає, що підприємство не має у своєму розпорядженні необхідну суму капіталу.

Задачею користувача є сформувати капітал таким чином, щоб ні в один період часу значення сальдо розрахункового рахунка не мало негативне значення. При цьому необхідно дотримувати основного принципу - капітал повинний бути притягнутий тільки в той період часу, коли це дійсно необхідно.

Також варто брати до уваги вартість капіталу, умови, на яких він може бути притягнутий. У першу чергу, умови залучення капіталу повинні бути реалістичні. Тобто, розробляючи бізнес-план проекту, автори повинні мати попередні домовленості з банком, у принципі готовим кредитувати проект, або добре уявляти собі реальний ринок капіталу.

Наприклад, на яких умовах можуть бути притягнуті інвестори, або як може бути організована передплатна кампанія на акції серед населення і скільки це буде коштувати. Іншими словами, формуючи капітал проекту, варто чітко представляти його ймовірну вартість. При визначенні вартості капіталу варто також враховувати вартість гарантій або страхування капіталу, а також витрати на проведення рекламної кампанії для залучення капіталу. Важливою перевагою Project Expert є те, що потреба в капіталі визначається з урахуванням інфляції, що, у свою чергу, дозволяє уникнути грубих помилок у плануванні бюджету проекту.

Існує два основних способи залучення капіталу:

1. Власний - отриманий як внесок інвестора, називаний як акціонерний капітал;

2. Позиковий - наданий комерційним банком або іншим фінансовим інститутом як кредит під визначені відсотки.

У програмі Project Expert передбачена можливість розробки гнучкої стратегії формування капіталу. При цьому користувач може описати як процедури залучення коштів, так і процедури обслуговування боргу.

Уведення даних, що характеризують стратегію формування капіталу проекту, рекомендується здійснювати після проведення розрахунку для визначення потреби в капіталі, при цьому всі дані, що характеризують надходження і витрати в проекті, повинні бути уже введені. У цьому випадку, програма надає детальну інформацію про величину дефіциту коштів, що допомагає правильно вибрати схему фінансування і спосіб залучення коштів.

Ще далі програма йде в керуванні засобами, отриманими від проекту. Користувачеві досить указати тільки загальні принципи дивідендної політики і керування інвестиціями і реальними сумами будуть розраховані на підставі грошей отриманих при реалізації описаної моделі. Природно, можна вказати і свою власну схему інвестицій, не покладаючись на думку програми.

Загальний список розділів, що відносяться до фінансового плану виглядає в такий спосіб:

  • Акціонерний капітал

  • Кредити

  • Лізинг

  • Інвестиції

  • Інші надходження

  • Інші виплати

  • Розподіл прибутку

  • Пільги по податку на прибуток

  • і описують всі аспекти фінансової політики компанії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]