Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
наукова робота / €“ŠŽ‚€ ŽŽ’€.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
131.07 Кб
Скачать

Висновки

Після проведення наукового дослідження можемо зробити наступні висновки.

Важливе значення у процесі професійного становлення особистості має сформованість поведінки подолання різноманітних життєвих труднощів. Відповідно, актуальним є вивчення специфіки використання нею захисних механізмів та копінг-стратегій як основних механізмів подолання стресогенних та конфліктних ситуацій.

Подолання та захисні механізми утворюють єдині стратегії адаптивної поведінки. Вони розглядаються в контексті трьох модальностей: когнітивної, емоційної та поведінкової. Системоутворюючим чинником у системі “людина – складна життєва ситуація” виступає результат. Інтенсивність взаємодії людини із зовнішнім та внутрішнім світом характеризує універсальну специфічність і копінг-стратегій, і захисних стратегій.

Отже, проведений аналіз результатів наукового дослідження дає змогу зробити наступні висновки. Серед студентів-психологів найпоширенішими виявилися копінг, направлений на вирішення задачі та копінг, орієнтований на соціальне відволікання. Стосовно захисних механізмів, то майже всі вони помірно виражені у студентів і лише заперечення та регресія фактично не зустрічаються. Отримані наступні кореляційні зв’язки: між копінгом, орієнтованим на вирішення задачі та запереченням, інтелектуалізацією; між копінгом, орієнтованим на емоції та регресією, компенсацією, проекцією, заміщенням; між копінгом, орієнтованим на уникнення та регресією і компенсацією; між відволіканням та регресією; між соціальним відволіканням та регресією і компенсацією. Також в результаті факторного аналізу ми отримали 2 фактори: “емоційне подолання” та “уникнення”.

Результати говорять про використання студентами-психологами досить неефективних механізмів подолання. Хоча найпоширенішим є копінг, направлений на вирішення задачі, зустрічаються також емоційно-орієнтовані, ірраціональні стратегії, відображені у факторному аналізі. Отже, доцільним є проведення додатково дослідження детермінант поведінки подолання студентів-психологів, для більш детального вивчення особливостей їх професійного становлення.

Список використаних джерел

  1. Демина Л.Д., Ральникова И.А. Психическое здоровье и защитные механизмы личности. – Алтай, 2000. – 123с.

  2. Лазарус Р. Теория стресса и психофизиологическое исследование // Эмоциональный стресс. Л., 1970. – с.127-208.

  3. Либина А.В. Совлвдающий интеллект. – М., 2008. – 397с.

  4. Малкина-Пых И.Г. Психосоматика: Справочник практического психолога. – М., 2005. – 992с.

  5. Нартова-Бочавер С.К. «Coping-behavior» в системе понятий психологии личности // Психологический журнал. – 1997. - №5. – с.20-30.

  6. Никольская И.М., Грановская Р.М. Психологическая защита у детей. – СПб., 2000. – 504с.

  7. Психология экстремальных ситуаций: Хрестоматия/ Сост. Тарас А.Е., Сельченок К.В. – М., 2000. – 480с.

  8. Родина Н.В. К проблеме соотношения понятий «копинг-стратегии» и «защитные механизмы». Психодинамический подход // Матеріали всеукраїнської науково-практичної конференції «Тенденції розвитку психології в Україні: історія та сучасність». – К.: Либідь, 2006. – с.98-104.

  9. Сирота Н.А. Ялтонский В.М. Преодоление эмоционального стресса подростками. Модель исследования // Обзор психиатрии и медицинской психологии. – 1993. - №1. – с.53-60.

  10. Склень О.І. Базисні стратегії копінг-поведінки працівників аварійно-рятувальних підрозділів МНС України, динаміка та особливості їх зміни в різноманітних стресових ситуаціях // Наукові записки Інституту психології ім. Г.С. Костюка АПН України. – К.: Міленіум, 2008. – Вип.27. – с.476 – 486.

  11. Фетискин Н.П., Козлов В.В., Мануйлов Г.М. Социально-психологическая диагностика развития личности и малых групп. – М., 2005. – 490с.

  12. Фрейд А. Психология “Я” и защитные механизмы. – М.: Педагогика-Пресс, 1993. 376с.

  13. Юрасова Е.Н. Исследование динамики уровня ювенильности, конфликтности и копинг- поведения у студентов психологов и педагогов в процессе обучения: В связи с задачами психологии и психопрофилактики // Дис. кандид. наук. – СПб, 1996.

  14. Ялтонский В.М. Копинг-поведение здоровых и больных наркоманией // Автореф. диссертация доктора мед. наук. – СПб., 1995.

Соседние файлы в папке наукова робота