Скачиваний:
117
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
427.01 Кб
Скачать

9 5-446

265

*Подумайте__________________________________________

Працюючи в парах, визначте, які виховні та розвивальиі можливості мають рольові та комплексні ігри.

Таким чином, практика показує, що гра на уроці - це заняття сер­йозне. Методично вірно організована гра, особливо рольова, вимагає від її учасників активної пізнавальної діяльності не тільки на рівні відтворення чи перетворення, але й на рівні творчого пошуку, сприяє співробітництву вчителя й учнів у процесі навчання. Однак слід зазначи­ти, що навчальні ігри, звичайно, не можуть розглядатися як універсаль­ний засіб і повинні використовуватися тільки в сукупності з іншими прийомами і засобами навчання.

Навчальні ігри в розумному поєднанні з іншими прийомами і засо­бами навчання допоможуть інтенсифікувати процес навчання історії, більш успішно вирішувати завдання з формування творчого мислення учнів, їх предметних компетенцій.

Перевірте себе___________________________________________________

1) Що таке дидактична гра?

2) Як вона класифікується у методиці історії?

3) Якою є методика організації дидактичної гри на уроках історії в основній школі?

Перевірте свої знання з теми

1) Проаналізуйте різні форми організації навчання історії, визначте критерії їх порівняння і порівняйте. Що є спільного і відмінного у різних формах навчання?

2) Якими є різновиди кожної з форм організації навчання? Дайте ха­рактеристику кожному з видів.

3) У чому особливості використання різних форм організації навчання в основній школі? Як ці особливості пов'язані з віком учнів?

4) Чи погоджуєтесь ви з тим, що є нетрадиційною формою навчання? Чому?

Як провести практичне заняття з теми

Проведіть декілька практичних занять з цієї теми у формі практикуму.

1) Об'єднайтесь у малі групи та підготуйте план-конспект однієї з описаних форм занять. Представте його групі для аналізу і оцінки.

2) За представленим планом-конспектом змоделюйте урок в ака­демічній групі та проаналізуйте його за складеною вами схемою аналізу.

17

Соседние файлы в папке Пометун О. МВ_ в школ_ (п_дручник) - 2005