Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка (місцеве самоврядування).docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
164.97 Кб
Скачать

Тема 3. Місцеве самоврядування та державна влада в Україні.

Поняття місцевого самоврядування. Необхідні умови для здійснення місцевого самоврядування. Основні теорії походження місцевого самоврядування. Право громадян на участь у місцевому самоврядуванні.

Основні принципи місцевого самоврядування. Система місцевого самоврядування. Поєднання форм прямої і безпосередньої демократії в системі місцевого самоврядування.

Особливості української системи місцевого самоврядування. Співвідношення органів самоврядування та держави. Повноваження органів державної влади у сфері місцевого самоврядування. Стан сучасних проблем місцевого самоврядування в Україні.

Тема 4. Територіальна громада – основа місцевого самоврядування в Україні.

Поняття територіальної громади. Правовий статус територіальної громади.

Статут територіальної громади села, селища, міста. Положення про державну реєстрацію статутів територіальних громад (1998). Державний контроль за діяльністю органів і посадових осіб місцевого самоврядування.

Обмеження прав територіальних громад на місцеве самоврядування. Символіка територіальних громад сіл, селищ, міст, районів і областей. Підняття Державного Прапора України.

Загальна характеристика форм прямого волевиявлення громадян та інших форм населення в здійсненні місцевого самоврядування. Місцевий референдум в Україні. Правове регулювання організації і проведення місцевого референдуму в Україні. Закон України від 3 липня 1991 р. „Про всеукраїнський та місцевий референдуми”.Предмет місцевого референдуму. Питання, що виносяться на місцевий референдум.

Принципи і стадії проведення місцевого референдуму. Суб’єкти ініціювання та призначення місцевого референдуму.Підготовка проведення місцевого референдуму.

Комісії з місцевого референдуму. Забезпечення права громадян на участь у місцевому референдумі. Порядок голосування і визначення підсумків місцевого референдуму. Опублікування, введення у дію, зміна або скасування рішень, прийнятих місцевим референдумом. Дорадче опитування громадян України (консультативний референдум).

Загальні збори громадян. Місцеві ініціативи та громадські слухання.

Тема 5. Місцеві ради – представницькі органи місцевого самоврядування в Україні.

Характеристика адміністративно-територіального поділу України. Поняття місцевих рад як представницьких органів місцевого самоврядування. Місцевий (базовий) і регіональний рівні місцевих рад.

Правовий статус представницьких органів місцевого самоврядування України. Територіальна громада і представницькі органи місцевого самоврядування. Порядок формування представницьких органів місцевого самоврядування.

Особливості виборчого законодавства щодо депутатів сільських селищних рад та депутатів обласних, районних, міських, районних у містах рад. Підстави дострокового припинення повноважень рад. Роль органів державної влади щодо контролю за відповідністю актів органів місцевого самоврядування вимогам Конституції України та чинного законодавства.

Функції і компетенція представницьких органів місцевого самоврядування. Фактори, що впливають на механізм використання функцій місцевого самоврядування. Особливості класифікацій функцій місцевого самоврядування.

Предмети відання місцевого самоврядування. Права і обов'язки органів місцевого самоврядування.