Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 2.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
324.61 Кб
Скачать

Опис експериментальної установки

Одним з поширених методів вимірювання коефіцієнту поверхневого натягу є метод відриву крапель. При невеликій швидкості витікання рідини з вузького отвору виникає крапля майже сферичної форми.

Установка складається з бюретки, яка закріплена муфтою на штативі. Якщо налити в бюретку води і відкрити трохи кран (Рис. 7) так, щоб з бюретки повільно капала вода, можна помітити, що кожна крапля поступово росте, відривається і падає. Видно, що в міру зростання краплі між нею і рідиною в трубці утворюється шийка, яка поступово звужується. Крапля С відривається по колу шийки АВ (Рис. 8). Отже, це коло в момент відривання є межею поверхневого шару. Вздовж неї діють напрямлені вгору сили поверхневого натягу, які вдержують краплю.

А В

С

Рис. 7 Рис.8

Крапля відривається тоді, коли її вага стає більшою від сили поверхневого натягу. Оскільки безпосередньо перед відриванням F=mg, та взявши l = πd матимемо:

(3)

Зваживши кілька десятків крапель, можна визначити середню вагу окремої краплі і, прийнявши d рівним внутрішньому діаметру трубки (насправді d трохи менше від цього діаметра), знайти за цією формулою наближено σ.

Порядок виконання роботи

  1. Зважити біксу.

  1. Виміряти внутрішній діаметр трубки. Вимірювання зробити двічі за .перпендикулярними напрямками одне до одного напрямкам. Підрахувати діаметр "шийки" краплі.

  1. Налити рідину в бюретку.

  2. Відрегулювати кран так, щоб краплі падали із трубки одна за одною з невеликим інтервалом.

  3. Поставити біксу і почати одразу відлік крапель. Відрахувати 100 крапель, закрити кран.

  4. Зважити біксу з рідиною.

  5. Знайти масу всієї рідини та масу однієї краплі.

  6. Підставити дані у розрахункову формулу та визначити похибку експерименту.

  7. Дослід виконати не менше 3-х разів, заносячи результати в таблицю.

Таблиця 1

m

пустої

бікси

m

повної

бікси

m

краплі

d

σ

σ

εσ

1

2

3

середнє

Індивідуальні завдання

1 Варіант

1. Маса 100 крапель спирту, що випливає з капіляра, дорівнює 0,71 г. Визначити поверхневий натяг σ спирту, якщо діаметр d шейки краплі в момент відриву дорівнює 1 мм.

2. Яку роботу А потрібно зробити, щоб, видуваючи мильну бульку, збільшити її діаметр від 1 см до 11 см? Вважати процес ізотермічним. Коефіцієнт поверхневого натягу води

3. Визначити силу F, що притискає одну до одної дві скляні пластинки розмірами 10  10 см, розташовані паралельно одна до одної, якщо відстань між пластинками дорівнює 22 мкм, а простір між ними заповнено водою. Вважати меніск увігнутим з діаметром d, рівним відстані між пластинками. Коефіцієнт поверхневого натягу води