Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_Shnitser.doc
Скачиваний:
158
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
441.86 Кб
Скачать

40.Перше та Друге сербське повстання. Політичний та соціально-економічний розвиток сербської держави в другій третині 19-початку 20 століття.

Перше сербське повстання 1804-1813 - Національно-визвольне повстання сербського народу під керівництвом Георгія Петровича на прізвисько Карагеоргій проти османського панування. На боці повсталих сербів виступила Російська імперія. Франція, підтримувала Османську імперію і зайняла по відношенню до повстання ворожу позицію. Початковий успіх був на боці повсталих, і в Бухарестський мирний договір 1812 був включений пункт, що зобов'язує Туреччину надати Сербії внутрішнє самоврядування. Повстання мало важливе значення для становлення сербської державності, але в 1813 Османська імперія, скориставшись тим, що Росія була зайнята війною з Наполеоном, напала на Сербію і, розгромивши сербські війська, відновила владу султана. Повстання зазнало поразки. Головним його підсумком стало те, що вперше за кілька століть Османська імперія в міжнародному документі, яким є Бухарестський мирний договір 1812, визнала право сербів на автономію.

Друге сербське повстання - повстання сербського народу проти турецького гніту в 1815 - 1817 роках. Друге сербське повстання очолив Мілош Обренович. Повстання в подальшому сприяло створенню автономного Сербського князівства зі своїм парламентом, конституцією і правлячою династією .

Незважаючи на певні труднощі переговори завершилися успішно. Сербам дозволили самим збирати державний та інші податки; на рівні місцевої влади надавалися практично однакові права як представникам Стамбула - мусульманам, - так і сербським князям. Мілош Обренович призначався "верховним князем", його повноваження при цьому мало чим відрізнялися від повноважень турецького паші. Створювалася Народна Канцелярія як вищий орган сербського адміністративного та судового самоврядування.

У період правління Петра I в Сербії були проведені корінні перетворення політичної системи: відновлені демократичні свободи, розширені повноваження скупщини, яка стала вищим законодавчим органом країни і контролювала діяльність уряду. У результаті, на початку XX століття Сербія представляла собою парламентську монархію західного типу. Істотно прискорилося економічний розвиток, почали створюватися промислові підприємства, швидко росла транспортна мережа. Сербії вдалося знайти нові ринки збуту в Західній Європі .У результаті бурхливого розвитку економіки Сербія перетворилася на достатньо процвітаючу по балканських мірками країну, а період початку XX століття увійшов в сербську історію як «золоте століття» або «Періклова епоха».

41.Культура південних словян в Новий час.

Багатовікове османське панування дуже негативно позначилося на стані національних культур південних слов'ян.

Турецькі завоювання супроводжувалися руйнуванням багатьох історичних пам'яток. Занепадали література, мистецтво, писемність південнослов'янських народів. За умов національного та релігійного гніту осередками болгарської культури стали монастирі. Тут зберігалися цінні предмети православного культу та православно-слов'янські бібліотеки. Багато книжок переписувалося, створювалися збірки православної літератури. Одним з найпопулярніших творів вважалося "Житіє Св. Миколая Софійського" . Його цінність полягала й у тому, що тут містилися важливі історичні відомості: про соціальну структуру болгарського суспільства, особливості судової системи, характер взаємин між завойовниками і підкореним населенням.

У перші століття турецького панування провідну роль у болгарській культурі відігравав народний фольклор. Героїчний епос, казки, гайдуцькі пісні сприяли збереженню історичної пам'яті, рідної мови, пробуджували патріотичний дух як серед болгар, так і серед інших південнослов'янських народів.

Загальний занепад культури південнослов'янських народів позначився й на архітектурі. Церковне будівництво, яке здійснювалося раніше з ініціативи царської влади, за часів османського панування майже зовсім припинилося. У цивільному будівництві поширюються елементи східної архітектури. Серед архітектурних стилів там переважало бароко.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]