Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft .doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
353.28 Кб
Скачать

25) Контроль поведінки працівників має свої специфічні особливості, серед яких перш за все необхідно виділити основні складові елементи даного процесу контролю.

Складовими елементами процесу контролю поведінки працівників в організації є стандарти діяльності працівників, вимір реального виконання, прямий управлінський контроль поведінки працівників в організації, непрямий управлінський контроль поведінки працівників в організації.

Першим елементом процесу контролю поведінки працівників є стандарти діяльності працівників. Будь-яка робота, яку належить виконати в організації, описується за допомогою певних стандартів. Завдання стандартів, що використовуються в процесі контролю поведінки працівників, полягає в тому, щоб пояснити, що саме очікується від його діяльності.

 Другим елементом процесу контролю поведінки працівників є вимірювання реального виконання. В процесі вимірювання реального виконання принципово важливим є правильний вибір відповідного методу оцінки виконання.

Наступним елементом процесу контролю поведінки працівників є прямий управлінський контроль поведінки працівників в організації.

Складовими прямого управлінського контролю поведінки працівників є: винагорода; підвищення кваліфікації підлеглих; підсилення мотивації; дисциплінарний вплив.

Винагорода. Якщо поведінка підлеглого відповідає встановленим стандартам або перевищує їх, менеджер має позитивно на неї реагувати та підсилювати шляхом винагородження. Як інструмент винагородження на практиці найчастіше використовується заробітна плата. Інструментами винагородження можуть також виступати: похвала; підвищення у посаді; спеціальні винагороди (премія, пільги); надання бажаного робочого завдання; символи статусу, тощо.

Коли діяльність підлеглих є незадовільною, менеджер має визначити причини цього:

•- неадекватність здібностей?

•- недостатня мотивація?

За ситуації неадекватності здібностей менеджер має підібрати або скоригувати програму підвищення кваліфікації для даного працівника.

Якщо працівник здатний працювати ефективніше, але не працює, проблемою стає мотивація.

Якщо мотиваційні механізми не допомагають, менеджер вживає дисциплінарних заходів.

Останнім елементом процесу контролю поведінки працівників є непрямий управлінський контроль поведінки працівників в організації (замінники прямого управлінського контролю).

В практиці управлінської діяльності часто виникають ситуації, за яких прямий управлінський контроль доповнюється іншими засобами, так званими замінниками прямого управлінського контролю поведінки працівників, до яких, зокрема, належать:

•1) ефективна селекція (підбір кадрів);

•2)  використання феномену організаційної культури;

•3)  формалізація процедури прийому на роботу;

•4)  навчання працівників (тренінг).

Всі вони зменшують ймовірність того, що фактичні результати діяльності підлеглих будуть нижчими за стандарти.

Ефективна селекція (підбір кадрів) означає підбір працівників не тільки за їх кваліфікацією, здібностями до виконання відповідної роботи, але й за їх особистими людськими якостями, спроможністю злагоджено працювати в колективі.

Чим краще підлеглі сприймають цінності та норми організаційної культури, тим більше ймовірність пристосування їх поведінки до побажань менеджера.

Формалізація, в свою чергу, означає, що кожного нового працівника у процесі прийому в організацію знайомлять з письмовим описом його роботи. Чим більш ґрунтовно підготовлений такий опис, тим легше менеджерові контролювати поведінку працівника у подальшому. Інструментами формалізації також виступають: політика, правила, процедури.

І останнім замінником прямого управлінського контролю поведінки працівників є тренінг який в управлінському контролі являє собою не тільки і не стільки про навчання виконавця робочим операціям, а проходження новими працівниками певної «малої орієнтаційної програми» для ознайомлення з організаційними цілями, історією, філософією, правилами організації.

Таким чином, контроль поведінки працівників в організації є одним із основних елементів системи контролю в організації якому притаманні свої власні ключові відмінності і лише їх знання  дасть змогу ефективну здійснювати контрольну функцію менеджменту.