Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3-курс-питання 1-4 м.doc
Скачиваний:
503
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
682.5 Кб
Скачать

Варіант 7

1. Пацієнт скаржиться на постій­ний біль у 25 зубі, який наростає і посилюється під час накушування. Біль виник 2 доби тому. Об'єктив­но: на жувально-медіальній поверхні 25 зуба є глибока каріозна порожни­на, яка не сполучається з порожни­ною зуба. Перкусія 25 зуба болісна, зондування дна і стінок безболісне, реакція на холодовий подразник від­сутня. На рентгенограмі 25 зуба пе­ріапікальні тканини без виражених змін. Який імовірний діагноз:

А. Гострий серозний періодонтит

В. Гострий дифузний пульпіт

С. Гострий обмежений пульпіт

D. Загострений хронічний періо­донтит

Е. Гострий гнійний періодонтит?

2. Хворий віком 21 рік скаржить­ся на постійний наростаючий пуль- сівний біль у 27 зубі, біль під час на­кушування, відчуття "вирослого" зуба. Об'єктивно: лице асиметричне вна­слідок набряку лівої щоки. На жу­вально-дистальній поверхні 27 зуба є велика глибока каріозна порожнина, виповнена розм'якшеним дентином, порожнина зуба закрита. Зондуван­ня дна безболісне, перкусія 27 зуба різко болісна, рухомість зуба II сту­пеня. Пальпація слизової оболонки в ділянці проекції верхівок коренів 27 зуба болісна. Виберіть найбільш імовірний діагноз:

A. Гострий дифузний пульпіт

B. Загострений хронічний періодонтит

C. Гострий гнійний періодонтит

D. Гострий серозний періодонтит

E. Гострий гнійний пульпіт?

3. Чоловік віком ЗО років скар­житься на наявність каріозної поро­жнини в 16 зубі. Об'єктивно: колір 16 зуба змінений, на жувально-меді­альній поверхні є глибока каріозна порожнина, що сполучається з порож­ниною зуба. Зондування порожнини зуба та перкусія безболісні, ЕОД — 100 мкА. На рентгенограмі в ділянці верхівок коренів 16 зуба виявлене нерівномірне незначне розширення періодонтальної щілини. Який най­більш імовірний діагноз:

A. Хронічний гранулематозний періодонтит

B. Хронічний грануляційний періодонтит

C. Хронічний фіброзний періодонтит

D. Хронічний гангренозний пуль­піт

E. Хронічний глибокий карієс?

4. Пацієнт віком 44 роки скарг не пред'являє. Об'єктивно: на дисталь­ній поверхні 23 зуба є глибока карі­озна порожнина, на дні — залишки пломбувального матеріалу. Перкусія 23 зуба безболісна. На слизовій обо­лонці в ділянці проекції верхівки ко­реня є нориця. На рентгенограмі в ді­лянці верхівки кореня 23 зуба вияв­лене вогнище деструкції кісткової тка­нини без чітких контурів, кореневий канал запломбований на 1/2 довжи­ни. Установіть найбільш імовірний діагноз:

A. Радикулярна кіста

B. Хронічний фіброзний періодонтит

C. Хронічний гранулематозний періодонтит

D. Загострений хронічний періодонтит

E. Хронічний грануляційний періодонтит.

5. Чоловік віком 38 років скаржиться на пульсівний біль у 12 зуб який посилюється під час накушування. Біль виник 3 дні тому. Об'єктивно: на піднебінно-дистальній ти верхні 12 зуба є глибока каріозна порожнина, виповнена пігментованим дентином, яка не сполучається з порожниною зуба. Зондування каріозної порожнини безболісне, на температурні подразники зуб не реагує, перкусія різко болісна. На рентгенограмі у ділянці верхівки кореня 12 зуба виявлене овальне вогнище деструкції діаметром 0,3 см з рівними контурами. Який найбільш імовірний діагноз:

A. Загострений хронічний гран ляційний періодонтит

B. Гострий гнійний періодонті

C. Загострений хронічний фіброз­ний періодонтит

D. Загострений хронічний гранулематозний періодонтит

E. Радикулярна кіста, що нагної­лася?

6. Хвора віком 35 років скар­житься на постійний ниючий біль у 25 зубі, що посилюється під час наку­шування. Об'єктивно: на жувальній поверхні 25 зуба є каріозна порож­нина, що сполучається з порожни­ною зуба. Перехідна складка в ділян­ці 25 зуба набрякла, гіперемійована, болісна під час пальпації, перкусія 25 зуба різко болісна. Після зондування з каналу з'явився гній. Який метод дослідження необхідно провес­ти для встановлення діагнозу:

A. Рентгенологічне дослідження

B. Електроодонтодіагностику

C. Термопробу

D. Бактеріологічне дослідження

E. Глибоке зондування?

7. Жінці віком 27 років прово­дили лікування пульпіту 15 зуба ме­тодом девітальної екстирпації. У пер­ше відвідання в каріозній порожнині була залишена миш'яковиста паста. На повторний прийом хвора з'яви­лася через 4 доби з явищами гостро­го токсичного періодонтиту. Виберіть оптимальний медикаментозний засіб, який треба залишити в кореневому каналі:

A. Трипсин

B. Крезофен

C. Унітіол

D. Евгенол

E. Емульсію гідрокортизону.

8. Пацієнт скаржиться на постій­ний біль у 25 зубі, який наростає і посилюється під час накушування. Біль виник 2 доби тому. Об'єктив­но: на жувально-медіальній поверхні 25 зуба є глибока каріозна порожни­на, яка не сполучається з порожни­ною зуба. Перкусія 25 зуба болісна, зондування дна і стінок безболісне, реакція на холодовий подразник від­сутня. На рентгенограмі 25 зуба пе­ріапікальні тканини без виражених змін. Який імовірний діагноз:

А. Гострий серозний періодонтит

В. Гострий дифузний пульпіт

С. Гострий обмежений пульпіт

D. Загострений хронічний періо­донтит

Е. Гострий гнійний періодонтит?

9. Пацієнт скаржиться на наяв­ність каріозної порожнини в 17 зубі. Періодично на яснах у ділянці цього зуба виникає болісне м'яке утворен­ня, яке з часом зникає. Об'єктив­но: на жувально-дистальній поверхні 17 зуба є глибока каріозна порожни­на, яка не сполучається з порожни­ною зуба. Зондування порожнини зуба безболісне, на температурні по­дразники зуб не реагує, перкусія без­болісна. На слизовій оболонці в ді­лянці верхівок коренів 17 зуба є руб­ці. Симптом вазопарезу позитивний. Який попередній діагноз:

A. Хронічний гранулематозний періодонтит

B. Хронічний гангренозний пуль­піт

C. Хронічний фіброзний періодонтит

D. Хронічний грануляційний періодонтит

E. Хронічний фіброзний пульпіт?

10. Хворий скаржиться на постій­ний ниючий біль у 26 зубі, який по­силюється під час накушування. На рентгенограмі 26 зуба виявлені де­формація періодонтальної щілини, вогнище деструкції кісткової ткани­ни верхівки медіально-щічного коре­ня у вигляді язиків полум'я. Який найбільш імовірний діагноз:

A. Загострений хронічний грану­ляційний періодонтит

B. Хронічний грануляційний періодонтит

C. Хронічний фіброзний періодонтит

D. Хронічний гранулематозний періодонтит

E. Загострений хронічний гангре­нозний пульпіт?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]