Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
релігєзнавство Тема 1.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
48.02 Кб
Скачать

Особливості релігійного туризму та паломництва порівняно з іншими видами туризму.

Можна виділити різні види паломництва. За кількістю учасників і ознакою сімейної приналежності розрізняють індивідуальні, сімейні і групові паломництва. За тривалістю можна позначити паломництва тривалі і короткі. Раніше, за російським православним канонам, паломництвом вважалася поїздка тривалістю більше 10 днів. Залежно від того, в якій країні знаходяться об'єкти, відвідувані паломниками, існують поїздки внутрішні і закордонні. Сенс паломництва, полягає у поклонінні святим місцям. Це поклоніння має релігійний характер і пов'язане із вчиненням богослужінь і молитов біля шанованих святинь. Будь-яке інше відвідування святих місць, не пов'язане з релігійним поклонінням, строго кажучи, не має відношення до канонічного паломництва. Паломництво здавна заохочувалося в буддизмі, культура якого поширено на схід, північ і південь багато в чому завдяки монахам-місіонерам. Північний буддизм зберігає традиції паломництва до нинішніх днів. Привабливими цілями для буддистів Махаяни є місця перебування засновника буддизму Будди, відмічені ступами, куполоподібними будівлями без внутрішніх приміщень. Крім того, буддисти прагнуть побувати у відомих монастирях. Рецензію Далай-лами в Індії також відвідують десятки тисяч людей. 

Паломники зазвичай висувають набагато менше вимог до рівня і якості обслуговування, харчування, розміщення. Вони зупиняються на нічліг в келіях монастирів, на території ашрамів, в наметових містечках (під час хаджу, наприклад), можуть ночувати в храмах на підлозі або прямо на вулиці. Вибір їжі зазвичай невеликий, і вона скромніша. У християнських країнах під час постів їжа пісна, в Індії - вегетаріанська.

Паломництва пов'язані з відвідуванням певних місць, що є святими. Це можуть бути монастирі, храми, природні об'єкти - гори, річки, озера, гаї, печери. Часто паломництва бувають приуроченими до певних свят. Скажімо, в християнстві паломництво в той чи інший храм або монастир може бути приурочено до дня святкування пам'яті місцевошанованих святих. У Ватикан збирається багато прочан послухати пасхальну проповідь папи римського.

Духовно-паломницький туризм

Духовно-паломницький туризм поки має досить вузьку соціально-психологічну базу. І все-таки про нього можна говорити як про різновид паломницького туризму. Маються на увазі поїздки туристів з Північної та Південної Америки, Західної Європи, Росії та країн СНД на різні духовні практики в країни Сходу, в першу чергу в Індію, а також в Китай, Тибет, Непал, Японію. Наприклад, одна з мусульманських організацій Казахстану планувала направити своїх членів у міжконфесійний похід до Тибету. Тибет, хоча там немає мусульманських святинь, є дуже значущим в духовному відношенні місцем.

В Індії системами залучення таких туристів служать ашрами - центри медитації, йоги, філософії, керовані духовними вчителями, багато з яких відомі далеко за межами Індії, в тому числі в Росії. Практики та настанови, дающиеся в багатьох ашрамах, а також в Золотому Місті (див. Гл. 7, 8) часто виходять за рамки релігії або не мають безпосередньої (видимою) релігійного підгрунтя. Підкреслюється їх універсальний характер для людей різних віросповідань, національностей, статі, віку та професії. Мета таких практик - допомогти людині у вирішенні його проблем, а також в його духовному і моральному самовдосконаленні, пізнанні своєї внутрішньої духовної природи.

Слід зазначити близькість духовно-паломницького туризму іншим видам туризму. Візьмемо два приклади, також пов'язаних з країнами Сходу. В Індії існують аюрведические курорти, куди приїжджають на лікування як індійці, так і іноземці. Аюр-веда як комплексна наука лікування, омолодження організму та запобігання захворювань стверджує, що хвороби є наслідком порушення гармонії енергій людини і Всесвіту.

У аюрведою для лікування можуть використовуватися мантри, а на філософському рівні аюрведа проголошує необхідність усвідомлення людиною своєї єдності з Богом. Так що поїздки на лікування за аюрведою будуть містити елементи релігійного туризму. Інший приклад. Щороку організовуються поїздки з Росії в Китай для занять цигун. Цигун допомагає людині набрати великий запас життєвих сил. Отже, така поїздка включає елементи релігійного, спортивного і лікувально-оздоровчого туризму.

Макрорегіону паломництва

На підставі робіт ряду вчених, зокрема А. Ю.Александровой, можна виділити наступні макрорегіону паломництва:

- Православні країни світу: Росія, Україна, Білорусія, Молдова, Грузія, Греція, Болгарія, Румунія та ін .;

- Більша частина Зарубіжної Європи з домінуванням католицизму і протестантизму, з його численними течіями;

- Північна Америка (УА) з домінуючим становищем християнства;

- Латинська Америка (ЛА) з переважанням християнства і традиційними народними віруваннями корінного населення;

- Північна Африка з переважанням ісламу;

- Східна і частково Західна Африка з переважанням ісламу і наявністю центрів християнства і традиційних народних вірувань;

- Західна Азія з домінуванням ісламу і анклавами християнства та іудаїзму;

- Південна Азія з поширенням індуїзму, буддизму та ісламу, а також центрами християнства, сикхізму і джайнізму;

- Південно-Східна Азія з переважанням буддизму, ісламу, наявністю християнства і анклавами індуїзму;

- Східна Азія з пануванням буддизму, конфуціанства, синтоїзму, ділянками християнства та ісламу;

- Середня Азія з пануванням ісламу; Центральна Азія (Тибет) з переважанням буддизму.

Релігійно- туристичні об'єкти. Основні регіони паломницького туризму:

- Православні республіки СНД: Росія, Україна, Білорусія, Молдова;

- Зарубіжна Європа з домінуючим католицизмом і протестантизмом (включаючи його численні течії);

- Північна Америка з домінуючим становищем християнства;

- Латинська Америка з переважанням християнства і традиційними народними віруваннями корінного населення;

-Північна Африка з переважанням ісламу;

- Східна і частково Західна Африка з переважанням ісламу і наявністю центрів християнства і традиційних народних вірувань;

- Західна Азія з домінуванням ісламу і анклавами християнства і іудаїзму;

- Південна Азія з поширенням індуїзму, буддизму, сикхизма, джайнізму, а також ісламу;

- Південно-Східна Азія з переважанням буддизму, ісламу і анклавами індуїзму;

- Східна Азія з пануванням буддизму, конфуціанства й синтоїзму;

- Середня Азія (Тибет), де домінують іслам і ламаїзм, релігія бон;

- Центральна Азія з переважанням буддизму і окремими анклавами ісламу.

Православні свята. На першому місці--Паска, найбільш загальнохристиянське свято. Далі йдуть так називаємі двунадесяті свята--дванадцать головних днів. Із них три переходящіх, випадающіх кожний рік на різні числа в залежності від того, коли празднується Паска (не має твердої дати), і виділених в табл. 1.2. курсивом.

Католицькі свята.Католицька церква також має свої відмінні риси, що знайшло своє підтвердження в церковному календарі. Початок церковного року припадає на початок різдвяного посту, тобто на 29 листопада. Як і в інших календарях, у католицькому церковному календарі існують свята в строго встановлені дні та свята.

Мусульманські релігійні cвята. Іслам-одна з наймолодших релігій. За мусульманським календарем в кінці квітня 1998р.настав 1419г. У мусульманських країнах літочислення ведеться за місячним календарем, що призводить до розбіжності з нині чинним офіційним календарем, прийнятим у всьому світі.Місячний календар складається з 12 місяців. Одні місячні місяці можуть мати 29 днів, інші-30.Таким чином, місячний рік складається з 354 днів, що на 11 днів коротше сонячного. Саме цим пояснюється зсув мусульманського місячного року по відношенню до астрономічного. У табл.13.4 наведені дати мусульманських свят на 2008р.

Під час таких свят, як Стояння у гори Арафат і Свято жертвопринесення, кожен мусульманин має здійснити «Хадж» (паломництво до Мекки до храму Аллаха) як мінімум один раз в житті. Мусульмани можуть відвідувати ці місця в будь-який інший час року, але таке паломництво буде «умра».

Іудейського релігійного свята. Особливість іудейських свят полягає в тому, що вони відзначаються за місячним календарем, і тому в кожному році вони припадають на різні дні сонячного календаря. Як вже зазначалося, місячний рік коротший сонячного приблизно на 11 днів. Для того щоб єврейські свята завжди припадали на одні й ті ж сезони, у складі староєврейського календаря лежить поєднання сонячного й місячного календарів. Раз на два або три роки додають ще один місяць, і такий рік стає високосним.табл.1.5.

У іудаїзмі паломництво не є обов'язковим обрядом, за винятком нечисленного за своїм складом релігійного спрямування брацлавських хасидів. Однак місць, шанованих у релігійних євреїв, досить багато. Основні з них розташовані в Західній Європі, на Україну, в Білорусії, Литві та Латвії. Але найбільш шанованим і найбільш відвідуваним місцем є Свята Земля Ізраїлю. У традиціях іудаїзму паломництво не зв'язується з якими-небудь конкретними деталями. Навпаки, у святкові дні іудеї прагнуть не залишати місця свого постійного проживання, а паломництво здійснювати в час.

Християнське паломництво налічує сотні, якщо не тисячі святих місць. Багато з них є місцями видінь. Найбільш відомі місця Ї Лурд і Фатіма. Інші місця набули популярності після різних чудес Ї реальних або передбачуваних. Деякі місця не славляться надприродними подіями, але є центру духовного життя, часто протягом століть. Іноді мальовничість місць паломництва так приваблює туристів, що релігійний характер місця відтісняється на другий план (аббатство).

Пюі в Біліша Ї місто, який мав у середні століття таке ж гостріння, як Лурд сьогодні. Він привертає багато сотень тисяч паломників і туристів щорічно;

Рокамадур -по дорозі на Компостела, місцевість за своєю красою нагадує Мон Сен Мішель. Відвідується майже мільйоном чоловік на рік;

Вересень ан д'Ор - типово бретонські місце паломництва, побиває рекорди відвідування.[2.34]

Сент Марі де ла Мер Ї місце паломництва циган 25 травня і 22 жовтня;

Нотр Даму де Шартр Ї місце паломництва студентів, де щорічно в кінці навчального року збирається до 40 тис. студентів.

Не можна не згадати і деякі відомі місця паломництва в інших країнах:

Ченстохов - тут 15 серпня збираються сотні тисяч прочан, які прийшли пішки з усіх куточків країни, щоб поклонитися іконі Богородиці з Ясно Гора (Світла Гора), яку нібито написав св. Лука. Вшанування до цього місця така велика, що селяни дають прочанам притулок і їжу безкоштовно на всьому шляху.

Левоча Ї у Чехословаччині, місце стародавнього паломництва в честь Діви Марії. Незважаючи на вороже ставлення комуністичного уряду, який створював численні перешкоди, тут щорічно в липні збиралися понад 100 тис; Копакабана Ї відомий болівійський центр паломництва на берегах озера Тітікака славиться статуєю, виконаної в 1583 р. племінником імператора інків. Церква побудована на тому місці, де знаходився стародавній храм інків. Назва озера Тітікака походить від назви священного каменя, покритого золотими та срібними пластинами, якому поклонялися індіанці аймара. Він знаходився на одному з островів озера - острові Сонця. Найбільша кількість паломників збирається в Шанделере 2 лютого і 5 серпня - на свято Богородиці Копакабани.

До основних центрів індуїстського паломництва додаються:

Пушкара Ї біля Аджміра і Раджастхану. Відомий рябої ярмарком, що проводиться щорічно в жовтні - листопаді. Це також одне з рідкісних місць паломницького шанування Брахми і його дружини;

Мадураї - центр тамільської культури, названий містом релігійних свят;

Деякі місця шануються як найбільш священні:

Бенарес (Варанасі) Ї найвідоміший релігійний місто Індії, де, як кажуть, Шива створив Всесвіт. Він щороку привертає більше мільйона паломників, які прямують з півдня на північ по лівому крутому березі Гангу, на якому побудовано місто. Монументальні сходи, Гати, дозволяю підійти до річки, який би не був рівень води. На кожному з п'яти гхат паломник молиться і здійснює ритуальне обмивання. Іншою формою паломництва, скоєного в Бенарес, є обхід міста пішки з відвідуванням 160 храмів. Це паломництво здійснюється протягом 6 днів. Згідно віруванням, той, хто помре в Бенаресі, уникне наступних перевтілень. Тому багато індусів йдуть туди в очікуванні смерті. Трупи доставляють на берег річки на бамбукових ношах. Чоловіків загортають у білий саван, жінок -в червоний або золотистий. Кремація відбувається на майданчику однієї із двох самих священних гхат. Цікаво, що ті, хто помер від заразної хвороби, наприклад, від чуми або віспи, не спалюються, а віддаються священних водах ріки. Правий берег Їрівнинний, схильний до повені і має славу нечистого той, хто там помре, відродиться; [16.37с.]

Серед п'яти «стовпів» ісламу паломництво Ї єдиний о6ряд, який не є суворо обов'язковим. Однак будь-яка доросла мусульманин (чоловік або жінка), що не страждає психічними та інфекційними хворобами, повинен хоча б раз у житті зробити його, якщо у нього є кошти.

Арабська назва паломництва - хадж, а той, хто здійснив паломництво, носить почесне звання «хаджі». Паломництво включає відвідання святих місць в Мецці і Медіні мусульман суворо забороняється доступ до цих міст. Це єдині міста в світі, доступ у які дозволено віруючим однієї релігії.

У Медині паломник відвідує могили Магомета і його сподвижників: Абу Бакра, Омара і Отмана. Медіна (арабською - «місто») була притулком для пророка після його втечі з Мекки 622г. Від дати цієї втечі (по-арабськи - «хіджра») мусульмани введуть своє літочислення. Відвідування Медини може здійснюватися до або після основного паломництва до Мекки.

Мекка, місце народження пророка, найсвятіший місто в ісламі. Це столиця Царства Божого, мати міст. Тут знаходиться храм Кааба. Це кубічну будівлю чорного кольору. Воно знаходиться в центрі двору головної мечеті. Згідно з переказами, храм спорудив на цьому місці Адам, а Авраам відбудував його. Таким чином, мова йде, безсумнівно, про найбільш стародавній у світі культовому місці. Що не викликає сумнівів, так це те, що Кааба був місцем язичницького культу до ісламу, і туди відправлялися на великі свята.

У Каабі знаходиться знаменитий чорний камінь, який символізує руку Бога, до якого прочани торкаються рукою на знак вірності. Тим не менш, камінь не є предметом поклоніння: це суперечило б ісламу, який особливо суворий по відношенню до ідолів. Втім, камінь був знятий в Х ст. арабами Оману, і в перебігу 21 року його відсутності нічого не змінилося в звичках паломників. На практиці камінь служить, головним чином, для позначення відправного пункту процесій, скоєних віруючими навколо Кaaби.

Паломництво здійснюється у відповідності з правилами запропонованими пророком. Інакше кажучи, ритуали і порядок проходження непорушні.

Паломництво як туристичне явище. Об'єктами залучення релігійних туристів є святі місця та центри релігій. Поїздки туди можуть бути обумовлені культовими актами, святами, фестивалями, що проходять в певну пору року. У рамках пізнавальних турів релігійної спрямованості передбачається відвідування релігійних центрів, в яких туристи-екскурсанти зможуть побачити релігійні об'єкти - діючі культові та пам'ятні, побувати в музеях і на виставках. Туристи відвідують богослужіння, беруть участь у хресних ходах, медитаціях, інших релігійних заходах.

У пізнавальних використовуються наявні елементи туристської інфраструктури - готелі і т.д. Пізнавальні тури релігійної спрямованості на відміну від паломницьких більш короткі, вони не приурочені до релігійних свят, і в них можуть брати участь як дорослі, так і діти. Релігійні об'єкти туристи відвідують і під час комбінованих турів, в яких екскурсійна складова є лише частиною програми. Для паломників екскурсія має вторинне значення по відношенню до певних культовим діям. Проте в деяких турах беруть участь як паломники, так і екскурсанти.  З точки зору туристських центрів релігійного туризму близький науковий туризм релігійної тематики. Такі поїздки нечисленні, але вони розширюють географію туристських поїздок. Учених цікавить релігійна спадщина - рукописи, різні культові предмети, знайдені в тому числі завдяки археологічним розкопкам,архітектурні форми як сучасних, так і пішли в минуле релігій і багато іншого. Дослідники направляються до центрів існуючих релігій, країни і регіони з багатими релігійними традиціями. У Росії є інтерес до країн Сходу - Китаю, Індії, Японії. Відвідуються місця зниклих релігій - Єгипет, Месопотамія, Греція та Італія, Центральна Америка.  Екскурсійні тури релігійної спрямованості розраховані як мінімум на три дні з відвідуванням релігійних святинь і архітектурних пам'яток минулого. Іноді для організації таких турів необхідний дозвіл (благословення) настоятеля монастиря.  Різниця паломницьких поїздок і релігійних турів екскурсійного спрямування полягає у відмінності їх визначення мети. Звідси виходять особливості розміщення та харчування туристів, специфіка екскурсійного маршруту, вибору об'єктів показу, змісту і форми подачі самої екскурсії. Релігійно-пізнавальні та паломницькі тури об'єднують, перш за все, маршрути екскурсійної поїздки і об'єкти показу, що часто призводить до змішання даних категорій, коли будь-яка поїздка в монастир іменується паломництвом. У той же час ці тури мають різні цілі, а саме: паломницький тур передусім мотивованою релігійно, екскурсійний тур мотивованою передусім пізнавально. Розходження цілей обумовлює відмінність вибору і використання методичних прийомів показу і розповіді, стилю спілкування з групою, використання спеціальної лексики і т. д. 

Перебування в монастирях діє благотворно. На людину робить емоційний вплив навколо: архітектура, живопис, іконопис, церковний спів, люди, що вимовляють молитви. Все це створює ілюзію відходу в інший світ, більш чистий і прекрасний, ніж навколишня дійсність, більш довірливий і відкритий, так як люди в церковній громаді відчувають почуття згуртованості