Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gig_pratsi.rtf
Скачиваний:
141
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
873.09 Кб
Скачать

9. Застосування підсоленої (0,5% NаСі) газованої води для пиття.

10. Організація кімнат відпочинку зі спеціальним мікрокліматом, або поблизу робочих місць створюють зони відпочинку - „оазиси“.

11. Дотримання особистої гігієни.

12. Організація попередніх і періодичних (1 раз на 24 міс.) медичних оглядів робітників і службовців, які працюють в умовах високої температури та інтенсивного теплового випромінювання. До роботи в умовах високої температури не повинні допускатися особи із захворюваннями серцево-судинної системи, субкомпенсованим туберкульозом легенів, різко вираженими органічними захворюваннями ЦНС, екземою, дерматитом, глаукомою.

Виробничі приміщення, у яких технологічні процеси супроводжуються виділенням тепла в кількості менше 20 ккал./м3 за годину називаються холодними цехами.

До холодних виробничих приміщень з перевагою низької температури повітря і навколишніх поверхонь належать холодильники, бродильні відділи пивоварних заводів, пароплавобудівельні виробництва, машинні зали електростанцій, механозборочні цехи, лісопильні заводи, а також роботи в складах і будівельні роботи тощо. Температура повітря в цих приміщеннях може бути близько 0 °С і навіть нижчою. Охолодження в цехах може бути особливо виражене, якщо низькі температури поєднуються з великим рухом повітря, що досягає понад 1,5-2,0 м/с, а також із низькими температурами поверхонь устаткувань, які є джерелами негативної радіації.

Охолоджувальна дія спричинює в організмі людини первинну реакцію звуження судин шкіри, зниження температури шкіри і зменшення тепловіддачі. Охолодження призводить також до втрати чутливості, відчуття затерпання і утруднення рухів. Робітники холодних цехів можуть хворіти на невралгію, міалгію та міозит.

Охолодження організму сприяє захворюванню робітників на ревматизм, радикуліт, ангіну, грип, пневмонію, а також приводить до виникнення нефриту, порушення периферичного кровообігу, облітеруючого ендартериту і зниження загальної імунобіологічної реактивності організму.

До профілактичних заходів у холодних цехах із несприятливим мікрокліматом належать у першу чергу механізація та автоматизація робіт, особливо фізично тяжких. Для боротьби з переохолодженням слід влаштовувати на виробництві теплі тамбури, відповідно робити стіни і перекриття, утеплювати вікна, двері, підлогу й огородження. Входи в приміщення обладнують шлюзами, а зовнішні двері доповнювати тепловими повітряними завісами.

При неможливості нагрівання всієї будівлі рекомендується місцеве опалення на робочих місцях і місцях відпочинку. На відкритих майданчиках (при температурі 400С) через кожну годину роботи роблять перерви для обігрівання в стаціонарних або пересувних приміщеннях.

Важливу роль у профілактиці охолодження та переохолодження відіграють теплий одяг, взуття і рукавиці. Їх виготовляють із шерсті і хутра. Одяг не повинен промокати.

Невід’ємною складовою частиною для профілактики переохолодження є гаряче харчування і гарячий чай, у кінці робочого дня прийняття гарячого душу. Також проводиться загартування організму систематичними водними процедурами та повітряними ваннами.

Обов’язкове проходження попередніх і періодичних (1 раз протягом року) медичних оглядів робітників і службовців, які працюють в умовах холодних цехів. Робота в холодних умовах протипоказана при захворюваннях периферичної нервової системи, з облітеруючим ендартеритом, тромбофлебітом, захворюваннями нирок і верхніх дихальних шляхів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]