Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологічний розділ (2).docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
595.16 Кб
Скачать
    1. 2.3 Обґрунтування вибору форми технічного обслуговування

Для обслуговування сільськогосподарської техніки потрібні значні витрати праці, прилади, спеціальне устаткування, пристосування і висока кваліфікація виконавців. У той же час у господарстві за трактористами-машиністами закріплено по кілька складних сільськогосподарських машин [4].

Для виконання робіт з технічного обслуговування в господарстві необхідно створити наступні спеціалізовані ланки: періодичного технічного обслуговування і діагностування машин; постановки їх на збереження; заправлення машин нафтопродуктами.

Діагностування – одна з основних частин планово-попереджувальної системи технічного обслуговування машин, дозволяє повніше використовувати міжремонтний ресурс агрегатів, вузлів і деталей машини, скоротити простої машинно-тракторних агрегатів через технічні несправності, шляхом прогнозування і попередження відмов, знизити трудомісткість ремонту і технічного обслуговування машин за рахунок розбірно-складальних робіт, підвищити потужність і економічність тракторів і інших самохідних машин за рахунок своєчасного і якісного виконання робіт з регулювання й інших профілактичних операцій [5].

Діагностування мобільних засобів дозволяє більш цілеспрямовано вести роботи з технічного обслуговування, повністю використовувати можливості окремих вузлів, попереджуючи одночасно їхній аварійний стан, своєчасно усувати неполадки їх регулюючих параметрів. Згідно з досвідом застосування технічної діагностики в експлуатації мобільних засобів у нашій країні і за кордоном вона є важливою умовою покращення використання мобільних засобів. Це в результаті приводить до зниження затрат на запасні частини, експлуатаційні витрати і передчасного ремонту. Ефективність діагностики буде зростати по мірі удосконалення засобів і методів її проведення та пристосованості мобільних агрегатів і їх вузлів до проведення діагностики. При поліпшенні оснащеності сільського господарства сучасною технікою набуває більш важливого значення при її використання. Воно багато в чому залежить від раціональної організації технічного обслуговування.

Періодичний контроль основних параметрів технічного стану вузлів і агрегатів машин безрозбірним методом, дозволяє установити закономірність їхнього застосування в залежності від наробітку, і з достатньою точністю прогнозувати залишковий ресурс об'єктів діагностування.

Технічне діагностування дозволяє ремонтувати трактора агрегатним методом. Якщо в розпорядженні механізаторів не мається засобів контролю технічного стану тракторів без розробки, то трактори направляють у ремонт, як правило, повнокомплектно [5].

При такому ремонті окремі агрегати розбирають передчасно, і тим самим, підвищуючи швидкість зношування тертьових поверхонь. Впровадження технічного діагностування і збільшення обсягу ремонтних робіт агрегатним методом скорочує кількість капітальних ремонтів тракторів. Усе це сприяє значному підвищенню продуктивності МТП і зниженню грошових витрат на ремонт і технічне обслуговування машин.

Раціональне використання наявних у господарстві устаткувань і споруджень можливо при наявності в господарстві висококваліфікованих кадрів механізаторів, здатних не тільки вміло звертатися зі складним устаткуванням і приладами, але якісно виконувати складні контрольно-діагностичні, профілактичні операції, передбачені правилами технічного обслуговування тракторів, комбайнів і інших сільськогосподарських машин [5].

В залежності від конкретних умов експлуатації МТП і можливостей господарства, можуть бути наступні варіанти сполучення пунктів технічного обслуговування, агрегатів технічного обслуговування, пересувних і стаціонарних діагностичних установок, пересувних ремонтних майстерень:

- Пункти технічного обслуговування і контрольно-діагностичних стаціонарних засобів.

- Пункти технічного обслуговування і ремонтні майстерні. Технічне обслуговування тракторів ТО-1 і ТО-2, а так само усунення експлуатаційних несправностей і відмов тракторів проводять на пункті технічного обслуговування, а ЩТО і діагностування в ремонтній майстерні.

- Пересувні діагностичні установки і ремонтні майстерні. Усі роботи з технічного обслуговування тракторів виконують на пункті технічного обслуговування ремонтної майстерні. Технічне діагностування роблять пересувною діагностичною установкою.

- Пункт технічного обслуговування і пересувна діагностична установка. На пункті технічного обслуговування проводять ТО-1 і ТО-2 за допомогою агрегату технічного обслуговування. ТО-1 і діагностування – пересувною діагностичною установкою [5].