Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМ.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
2.02 Mб
Скачать

86

ЗМІСТ

Вступ

4

1

Загальна частина

1.1

Короткий опис підприємства, цеху і ділянки де відбувається капітальний ремонт машини або агрегату

5

1.2

Опис ремонтної служби, яка існує на підприємстві і пропозиції до її вдосконалення

6

1.3

Вибір обладнання для проведення капітального ремонту

7

2

Розрахункова частина

2.1

Призначення, побудова і принцип дії машини, яка підлягає ремонту

8

2.2

Визначення основних параметрів машини

11

2.3

Розрахунок на міцність основних вузлів і деталей

19

2.4

Змащення вузлів тертя. Карта змащення

37

2.5

Ремонт деталей, які швидко зношуються

38

3

Організаційна частина

3.1

Організація проведення капітального ремонту машини

50

3.2

Планування ремонтів обладнання

56

3.3

Графіки виходів на роботу ремонтного персоналу

58

4

Економічна частина

4.1

Розрахунок кількості ремонтного персоналу для проведення капітального ремонту

60

4.2

Розрахунок заробітної плати ремонтного персоналу

62

4.3

Розрахунок кошторису витрат на капітальний ремонт

65

5

Охорона праці

5.1

Техніка безпеки при ремонті машини і промислова санітарія

70

5.2

Протипожежні заходи при ремонті машини

76

5.3

Охорона навколишнього середовища

82

Перелік посилань

83

ВСТУП

Процес виробництва вогнетривких матеріалів представляє собою ряд послідовних технологічних операцій вогнетривкого виробництва, виконуваних в єдиних технологічних потоках.

Металургія - базова галузь народного господарства України, забезпечує більше 25 % промислового виробництва держави ( 96,955 млрд. грн. в 2010 році), дає близько 40 % валютних надходжень на Україну і більше 10 % надходжень до державного бюджету України. У світовому виробництві чорної металургії частка України , за даними Міжнародного інституту чавуну і сталі, становить 7,4 % (2007 рік). Металургія України це підприємства та організації гірничо-металургійного комплексу , який об'єднує не тільки підприємства чорної і кольорової металургії , але і гірничо-збагачувальні комбінати , феросплавні заводи , збагачувальні фабрики , коксохімічні заводи , підприємства, що випускають вироби з металів.

У складі металургійного комплексу (металургійної промисловості, металургії) України – підприємства з видобутку і збагачення руд чорних і кольорових металів, нерудних матеріалів, з виробництва чавуну, сталі, прокату, труб сталевих, метизів, феросплавів, вогнетривів, коксу, з виробництва твердосплавної, вуглецевої, напівпровідникової продукції, з переробки ломів і відходів, виробництва ряду видів хімічної продукції, великий комплекс підприємств допоміжного призначення, а також науково-дослідні та проектні організації.

Частка металургії у ВВП країни становить близько 38%, у промисловому виробництві − 27,3%, експорті – 34,2%. Частка металургії в податкових платежах у всі рівні бюджетів становить 38%. Як споживач продукції та послуг суб'єктів природних монополій металургія використовує від загальнопромислового рівня 32% електроенергії, 25% природного газу, 10% нафти і нафтопродуктів, її частка у вантажних залізничних перевезеннях – 20%.

1. Загальна частина

1.1 Короткий опис підприємства, цеху або ділянки де відбувається капітальний ремонт машини або агрегату

Публічне акціонерне товариство

«Часівоярський вогнетривкий комбінат»

Часівоярський вогнетривкий комбінат - одне з найкрупніших у державі підприємств. В його цехах виробляється біля трьох тисяч типорозмірів різних вогнетривких виробів. Багато з них славляться високою якістю. Найкращими поправу вважаються домені та ковшеві вироби.

Металургійні підприємства Донбасу, Придніпров’я, Грузії, Череповца - основні споживачі часівоярських вогнетривів. Продукція комбінату йде Новолипецкому металургійному комбінату, на якому отримують високоякісну динамну сталь, віддають нашим вогнетривам перевагу також підприємства електро- та порошкової металургії.

Комбінат збільшує випуск продукції, розширяють його асортимент. Почали тут виробляти муллито-корундові прилади для безперервної розливки сталі, високо-глиноземні вироби, карборундові чохли для термопар.

До 1932 року окремі види вогнетривів закупали за кордоном. Тепер наша держава - найкрупніший постачальник цієї продукції за рубіж. Тільки Часіворський вогнетривкий комбінат експортує свою продукцію в більш ніж п’ятдесят країн. Її покупають країни Європи, багато африканських держав, Індія, Сирія, Туреччина.

Цех № 3 спеціалізується на обпаленні камкової глини на шамот в періодичних пічках

Механізували завантаження брикетів в піч. Для охолодження обпаленого шамоту застосовувалися високого тиску пересувні вентилятори, за допомогою стрічкових транспортерів механізувалося вигризки шамоту із печі безпосередньо у самохвали.

Перша цегла з тунельної печі № 3 була отримана 1 травня 1934 року. Постійно цех добудовувався та до 1941 року на ньому робили обладнання естакада, мостовий електричний грейферний кран і транспортери, діяли критий склад глини, три лінії сушильних барабанів, дезінтегратори, валкові і шарові млини, три тунельних сушила, потужні тунельні пічки. Дві старі тунельні пічки роблять і зараз, на добу в них обпалюється до 330 тон, шамотних вогнетривів. Браку при обпаленні в тунельних пічках значно менше, ніж в періодичних, розхід палива економічний.

Продуктивність цеху № 3 у теперішній час складає 4000 тон алюмосилікатних виробів в місяць, а також 700 тон брикетів для шамоту.

1.2 Опис ремонтної служби, яка існує на підприємстві і пропозиції до її вдосконалення

Чітка організація управління всіма роботами з технічного обслуговування, ремонту та заготівлі запасних частин на підприємстві є істотним чинником забезпечення безперебійної роботи основного технологічного устаткування.

Головний механік очолює ремонтно-механічну службу підприємства і забезпечує нормальний технічний стан діючого парку обладнання на підприємстві з метою забезпечення безперебійної та безпечної роботи всього технологічного обладнання, що досягається за рахунок хорошої організації технічного обслуговування і своєчасного проведення ремонтів.

Ремонтна служба повинна забезпечувати виготовлення запасних деталей і вузлів, змінного обладнання і технічного оснащення в ремонтно-механічних цехах підприємства, домагаючись максимального завантаження наявних потужностей.

Для підвищення якості ремонтних виробів необхідно пред'являти підвищені вимоги до стану основного технологічного устаткування. Одним з важливих заходів які забезпечують найкращий стан машин, є постійне підвищення знань інженерно-технічних працівників, ремонтних служб. У зв'язку з ускладненням устаткування існує необхідність в організації постійного навчання ремонтних служб на різних рівнях.

Схема 1.2 Структура ремонтної служби ПАТ «ЧОК»

1.3 Вибір обладнання для проведення капітального ремонту

    Важливою умовою для скорочення терміну ремонту, зниження трудомісткості і вартості, а також підвищення його якості є механізація ремонтних робіт.

    Для проведення капітального ремонту крану використовують: автокран; спеціальні візки для транспортування окремих деталей і вузлів; гідравлічний домкрат для заміни коліс.

    Значно прискорює і полегшує виконання ряду важких трудомістких операцій при ремонтних та монтажних роботах застосування відповідних ручних робіт. До таких операцій відносяться: обрубка і зачистка зварних швів, обпилювання, свердління, нарізування різьби, шабровка, проточка і розточування на місці встановлення деталі, збирання й розбирання різьбових з'єднань. Також для ремонту застосовують зварювання для з'єднання або закріплення різних частин агрегату. Ще для ремонту використовують ключі різних номерів, викрутки, напилки, молотки, зубила та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]