Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

lek_statistika

.pdf
Скачиваний:
10
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
2.94 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ВИЩА ШКОЛА ЕКОНОМІКИ ТА МЕНЕДЖМЕНТУ

ФАКУЛЬТЕТ ЕКОНОМІКИ

КАФЕДРА «ЕКОНОМІКА І МАРКЕТИНГ»

КУРС ЛЕКЦІЙ

з нормативної навчальної дисципліни циклу природничо-наукової та загальноекономічної підготовки

СТАТИСТИКА

для студентів денної (заочної; денно-заочної) форми навчання

Напрям(и) підготовки: 6.030504 Економіка підприємства – ЕГП, ЕПЕК,ЕПМ, 6.030507 Маркетинг - МПР

Донецьк, 2010

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ВИЩА ШКОЛА ЕКОНОМІКИ ТА МЕНЕДЖМЕНТУ

ФАКУЛЬТЕТ ЕКОНОМІКИ

КАФЕДРА «ЕКОНОМІКА І МАРКЕТИНГ»

КУРС ЛЕКЦІЙ

з нормативної навчальної дисципліни циклу природничо-наукової та загальноекономічної підготовки

СТАТИСТИКА

для студентів денної (заочної; денно-заочної) форми навчання

Напрям(и) підготовки: 6.030504 Економіка підприємства – ЕГП, ЕПЕК,ЕПМ, 6.030507 Маркетинг - МПР

Розглянуто на засіданні кафедри «Економіка і маркетинг» Протокол №____

від «_29» «____04______» 2009р.

Затверджено на засіданні Навчально-видавничої Ради ДонНТУ Протокол №_3__

від «_24» «___06________»

2009р.

Донецьк, 2010

1

УДК 31+519.22 (07)

Курс лекцій з нормативної навчальної дисципліни циклу природничонаукової та загальноекономічної підготовки «Статистика» для студентів денної (заочної, денно-заочної) форми навчання галузі знань: 0305 «Економіка та підприємництво», напрями підготовки: 6.030504 «Економіка підприємства», 6.030507 «Маркетинг» / Укл.: О.В. Мізіна. - Донецьк: ДоНТУ, 2010. – 134 с.

У посібнику розглянуто базові питання й положення організації та проведення статистичного дослідження соціально-економічних явищ і процесів, висвітлено теоретичні аспекти статистичного дослідження ринкових перетворень. Викладено основні теми курсу «Статистика». Розглянуті методи розрахунку й аналізу абсолютних, відносних і середніх величин, питання статистичного вивчення варіації і форми розподілу, вибірковий метод і статистична оцінка параметрів розподілу, методи перевірки статистичних гіпотез про форму розподілу, статистичні методи вимірювання взаємозв'язків, статистичні індекси, ряди динаміки.

Зміст узгоджено з типовою нормативною програмою дисципліни «Статистика». Навчальний посібник призначений для студентів напрямів підготовки 6.030504 „Економіка підприємства” та 6.030507 „Маркетинг” галузі знань 0305 „Економіка та підприємництво” денної і заочної форм навчання. Призначення спеціальності: підготовка фахівців-маркетологів і економістів для роботи на підприємствах різних галузей промисловості, в комерційних банках, державних і комерційних організаціях.

Укладач

О.В. Мізіна, доц.

Відповідальний

 

за випуск

В.І. Тутова

.

2

ПЕРЕДМОВА

Вдосконалення господарського механізму на сучасному етапі, розвиток ринкових відносин в економіці, перехід економіки до інтенсивного шляху розвитку, необхідність підвищення ефективності суспільного виробництва поставили задачі підвищення рівня професійних, економічних і спеціальних знань керівників всіх галузей народного господарства. Необхідний системний, комплексний підхід до аналізу виробничої діяльності об'єднань, підприємств і їх структурних підрозділів. Збільшується потреба економічної практики у взаємозв'язаному аналізі результатів виробничої і фінансової діяльності на всіх рівнях управління. Це вимагає не тільки оцінки формування зведених показників, але і кількісної оцінки участі стурктурных підрозділів в загальній динаміці.

Особливе значення при цьому набуває вивчення методології економікостатистичного аналізу. Статистика виявляє кількісні зміни масових суспільних явищ. Головним прийомом в статистичному дослідженні є формування і вивчення узагальнюючих статистичних показників. Такі показники, з одного боку, виступають предметом дослідження, а з іншою – служать спеціальним прийомом дослідження. Статистичні показники відображають суспільноекономічні явища, які знаходяться в складних взаємозв'язках. Взаємозв'язок явищ вимагає сумісного застосування різних статистичних методів і показників. Абсолютні, відносні, середні показники, показники структури і динаміки, доповнюючі їх взаємозв'язані системи показників в дослідженні повинні застосовуватися комплексно. До основних задач статистичного вивчення відносяться вимірювання об'ємів і рівня, структурних зрушень, динаміки і зв'язку суспільних явищ, чинників, що впливають на загальну динаміку і величини їх впливу. Подальше вдосконалення методології розрахунку показників, розширення застосування статистичних методів при соціально-економічній оцінці організаційно-технічних і господарських рішень та в цілому в економічній практиці є важливою передумовою підвищення рівня управління суспільним виробництвом.

3

Тема 1. Методологічні засади статистики.

1.Предмет статистики.

2.Основні категорії статистики

3.Статистична методологія

1. Предмет статистики.

Слово «статистика» (вiд лат. status — стан речей) означає кількісний облік масових, насамперед соціально-економічних, явищ і процесів. Статистикою називають також науку, яка об’єднує принципи та методи роботи з масовими числовими даними — кількісними характеристиками зазначених явищ і процесів.

Предметом статистики є величини і кількісні співвідношення між масовими суспільними явищами, закономірності їх формування, розвитку та взаємозв’язку, які розглядаються в безпосередньому зв'язку з їх якісним змістом.

У наведеному визначенні предмета статистики підкреслюються три принципові його особливості. По-перше, статистика вивчає кількісний бік суспільних явищ, по-друге, вона розглядає кількість у зв'язку з якістю явищ та процесів в конкретних умовах місця й часу, по-третє, вона вивчає не поодинокі, а масові явища,

Кількісний бік суспільних явищ — це насамперед їх розміри. Вивчаючи кількісні сторони явищ, статистика відображає їх в числах-показниках, тобто характеризує міру явищ, встановлює схожість й відмінність окремих рис, об'єднує елементи в групи.

Вивчення кількісних аспектів суспільних явищ нерозривно пов’язане з їх якісними характеристиками. Так, групуючи населення за віком, статистика виокремлює якісно відмінні сукупності: осіб дошкільного та шкільного віку, працездатного та пенсійного. Тобто, перш ніж виконувати розрахунки, потрібно визначити якісні властивості та межі кожної такої сукупності. Явища суспільного життя динамічні, вони безперервно змінюються й розвиваються, відповідно кількісну сторону статистика може вивчати тільки в конкретних умовах місця й часу.

Третя особливість предмета статистики зумовлюється масовістю суспільних явищ, їх повторюваністю у просторі або з плином часу.

Для масового явища характерна участь у ньому багатьох елементів, істотні властивості яких однакові або схожі між собою. Так, акціонерів певної фірми об’єднує спільна власність, менеджерів — управлінські функції, а робітників — відповідні виробничі завдання. Наявність будь-яких властивостей у окремого, поодинокого елемента — випадковість. Проте тільки-но численні елементи об’єднуються в одне ціле, сукупна дія випадковостей дає результат, практично незалежний від випадку.

Розглядаючи суспільні явища як масові й спираючись на облік усієї сукупності фактів, що їх стосуються, статистика мовою чисел характеризує

4

ступінь розвитку таких явищ, напрям і швидкість їх змін, щільність взаємозв’язків і взаємозалежностей.

Статистика — багатогалузева наука. Вона складається з окремих самостійних розділів, які водночас тісно пов’язані між собою. Виокремлюють чотири складові цієї науки.

1.Теорія статистики розглядає категорії статистичної науки, а також спільні для будь-яких масових явищ методи й засоби аналізу.

2.Економічна статистика вивчає явища і процеси, що відбуваються в економіці, розробляє систему економічних показників та методи вивчення економіки країни чи регіону як єдиного цілого.

3.Галузеві статистики (промислова, фінансова, соціальної інфраструктури

іт. ін.) розробляють зміст і методи обчислення показників, які відбивають особливості кожної окремої галузі.

4.Соціальна статистика вивчає соціальні умови та характер праці, рівень життя, прибутків, споживання матеріальних благ і послуг населенням.

2.Основні категорії статистики.

Основними поняттями (категоріями) в статистиці є поняття статистичної закономірності й статистичної сукупності.

Закономірність — це повторюваність, послідовність і порядок у масових процесах.

Статистичні закономірності притаманні лише сукупностям, так як об’єктивною основою їх існування є складне переплетіння причин, які формують масовий процес, — основних, спільних для всіх подій масового процесу, та індивідуальних для кожної з них окремо, але випадкових для маси.

Статистичні закономірності виявляються по-різному. Їх можна об’єднати в чотири групи:

1. Закономірності розвитку (динаміки) явищ. Так, статистика свідчить про

збільшення кількості населення Земної кулі, зростання тривалості життя, зменшення середнього віку одруження тощо.

2. Закономірності розподілу елементів сукупності. Це може бути розподіл

населення за віком, сімей — за кількістю дітей, комерційних банків — за статутним фондом.

3. Закономірності структурних зрушень. Прикладом може бути збільшення

частки міського населення в загальній його кількості, збільшення частки населення похилого віку в сільській місцевості.

4. Закономірності зв’язку між явищами. Наприклад, залежність

продуктивності праці від фондоозброєності, собівартості продукції — від продуктивності праці, урожайності — від родючості ґрунту, попиту — від ціни на товар.

Статистична сукупність — це певна множина елементів, поєднаних умовами існування й розвитку.

Так, статистичною є сукупність комерційних банків країни. Їх об’єднує характер банківських послуг, хоча капітал, кредитно-інвестиційний портфель, прибуток та інші ознаки в них різні.

При вивченні кваліфікації працівників елементом сукупності виступає конкретний працівник, а межі сукупності обмежені рамками підприємства. З другого боку,

5

промисловість можна розглядати як сукупність підприємств та в даному випадку елементом є підприємство.

Специфічна риса статистики — узагальнення даних. Передумовою такого узагальнення має бути вимірювання, тобто приписування явищу числових значень. Статистичним еквівалентом властивостей, притаманних елементам сукупності, є ознака.

Ознаки - властивості, характерні риси або особливості об'єктів (явищ), які можуть бути охарактеризований низкою статистичних величин.

Кожний елемент сукупності характеризується багатьма ознаками, значення яких змінюються від елемента до елемента або від одного періоду до іншого. Ознака, яка набуває в межах сукупності різних значень, називається такою, що варіює, а відмінність, коливання значень ознаки — варіацією.

Наприклад, ознаки людини: вік, стать, сімейний стан, освіта тощо; ознаки підприємства: спеціалізація, форма власності, рентабельність виробництва і т. ін.

Одні ознаки виражаються числами, інші — словесно. Їх називають відповідно кількісними і атрибутивними (описовими). Серед атрибутивних ознак одні чітко окреслені (стать, професія, галузь), інші невизначені (суб’єктивні оцінки, твердження, думки). Для атрибутивних ознак вимірювання означає реєстрацію наявності або відсутності властивості, яка вивчається.

Ознаки мають різний рівень вимірювання, що відображується у відповідних типах шкал. Вирізняють три їх типи: номінальну, порядкову, метричну.

Номінальна шкала — шкала найменувань. «Оцифрування» ознак цієї шкали виконується так, щоб подібним елементам відповідало одне й те саме число, а неподібним — різні числа. Для ідентифікації найменувань шкали використовуються натуральні числа 1, 2, 3, ... або певні числові коди.

Номінальні ознаки, які мають лише два протилежні значення (наприклад, задоволений / незадоволений), називають альтернативними. Їх ідентифікують числами «1» або «0» залежно від наявності чи відсутності властивості.

Порядкова (рангова) шкала встановлює не лише відношення подібності елементів, а й відношення послідовності — порядку. Це відношення типу «більше ніж», «краще ніж» і т. ін. Кожній позначці шкали приписується число

— ранг. Такими числами можуть бути: 1, 2, 3 ... n; 0, 25, 50, 75, 100; –2, –1, 0, 1, 2, тобто значення будь-якої монотонно зростаючої функції, що відповідають послідовності значень ознаки, не враховуючи відстань між ними.

Метрична шкала — це звичайна шкала дійсних чисел. За допомогою метричної шкали вимірюються натурально-речові явища, ресурси та результати господарсько-фінансової діяльності. За характером варіації ознаки метричної шкали поділяються на дискретні та неперервні.

Дискретні ознаки мають лише окремі цілочислові значення: кількість укладених на біржі угод, кількіcть дітей у сім’ї тощо. Неперервні ознаки мають будь-які значення в певних межах варіації. Наприклад, вік людини в межах від 0 до 100 і більше років. До неперервних належать також розрахункові ознаки, а саме: народжуваність, урожайність, балансова ліквідність тощо.

6

Окремо взяті елементи будь-якої сукупності характеризуються практично необмеженим числом різних ознак.

Оскільки статистика вивчає масові процеси, індивідуальні значення ознак систематизуються, зводяться в єдине ціле. Узагальнюючою характеристикою явищ є статистичний показник. На відміну від ознак, які реєструються, статистичні показники розраховуються. Це може бути простий підсумок елементів сукупності або значень ознаки, результат порівняння двох величин або складніших розрахунків.

Величина показника може мінятися залежно від методологічних особливостей його побудови.

3. Статистична методологія

Статистична методологія — це комплекс спеціальних, притаманних лише статистиці методів і прийомів дослідження. Вона ґрунтується на загальнофілософських (діалектична логіка) і загальнонаукових (порівняння, аналіз, синтез) принципах.

Згідно з принципами діалектичної логіки статистика будь-яке суспільне явище розглядає не ізольовано, а у взаємозв’язку з іншими, виявляє фактори, які спричинюють варіацію значень ознак, оцінює ефекти впливу факторів і щільність причинно-наслідкових зв’язків.

Суспільні явища динамічні, тому статистика вивчає їх у розвитку, оцінюючи тенденції та циклічні коливання, інтенсивність динаміки та структурних зрушень.

Розглядаючи сукупності елементів, статистика, з одного боку, вивчає окремі частини явищ, визначає в них схожі риси і відмінності, об’єднує елементи в групи, вирізняючи окремі типи й форми явищ, а з іншого — узагальнює інформацію як за окремими групами (типами), так і за сукупністю в цілому, тобто відображає явища в цілому.

Особливості статистичної методології пов’язані, по-перше, з точним вимірюванням і кількісним описуванням масових суспільних явищ; по-друге, з використанням узагальнюючих показників для характеристики об’єктивних статистичних закономірностей.

Будь-яке статистичне дослідження послідовно проходить три етапи. Перший етап — збирання первинного статистичного матеріалу реєстрацією фактів чи опитуванням респондентів. На другому етапі зібрані дані підлягають систематизації та групуванню — від характеристики окремих елементів переходять до узагальнюючих показників у формі абсолютних, відносних чи середніх величин. Третій етап передбачає аналіз варіації, динаміки, взаємозв’язків.

Етапи об’єднуються метою дослідження.

Так, масове спостереження дає інформаційну базу для статистичних узагальнень і характеристики об’єктивних закономірностей. Статистичні дані мають безперечну доказову силу саме тому, що вони спираються не на окремі факти, а на їх сукупність.

7

На другому етапі — етапі узагальнення даних масового спостереження — елементи сукупності класифікують за певними ознаками, наприклад, народжених можна класифікувати за статтю та місцем народження, видобуток вугілля — за шахтами або за періодами. Впорядковану таким чином статистичну сукупність називають статистичним рядом. Залежно від способу класифікації розрізняють ряди розподілу та ряди динаміки. Ряд розподілу — це результат групування елементів сукупності у статиці (станом на певний момент чи за певний інтервал часу). Ряд динаміки класифікує значення статистичних показників у часі (за періодами чи моментами часу), описує динаміку розвитку масового процесу.

Передумовою використання статистичних методів у конкретному дослідженні має бути визначення суті явища, що вивчається, його істотних властивостей. Теоретичний аналіз дає всебічне уявлення про природу й логіку предмета пізнання. Це — об’єктивна основа методологічних рішень.

Тема 2. Статистичне спостереження.

1.Суть й організаційні форми статистичного спостереження.

2.Види та способи спостереження.

3.Програмно-методологічні та організаційні питання статистичного спостереження

4.Помилки спостереження й контроль достовірності даних.

1. Суть й організаційні форми статистичного спостереження.

Проблема інформаційного забезпечення є першочерговою для будь-якої сфери діяльності. Інформаційне забезпечення — це сукупність відомостей про явища та процеси суспільного життя, які орієнтовані на певних користувачів. Отже, інформація — це продукт збирання та обробки даних, що має відповідне аналітичне призначення.

Збір статистичної інформації або отримання достовірних статистичних даних основна задача статистичного спостереження (далі спостереження).

Статистичне спостереження — це спланована, науково організована реєстрація масових даних про будь-які соціально-економічні явища та процеси.

Від інших методів збирання даних статистичне спостереження відрізняється характером і масовістю даних та способами їх отримання.

З огляду на різноманітність сфер спостереження застосовують різні організаційні форми збирання даних.

Нині поширені дві організаційні форми спостереження: звітність та спеціально організовані спостереження.

Звітність — це форма спостереження, згідно з якою кожний суб’єкт діяльності регулярно подає відповідну інформацію до державних органів статистики та певних відомств у вигляді документів (звітів) спеціально затвердженої форми.

8

Звітність формується на основі первинного обліку, що забезпечує зіставлення та контроль даних та характеризується такими властивостями, як обов’язковість, систематичність, вірогідність.

Обов’язковість означає, що звіти неодмінно подають усі зареєстровані суб’єкти діяльності, додержуючи уніфікованої форми та затвердженого переліку показників.

Систематичність передбачає регулярне, своєчасне складання та подання звітності у затверджені терміни.

Вірогідність — дані, наведені у звітності, мають відповідати дійсності й виключати будь-які викривлення (приховування та приписки). Звітність складається на підставі первинних даних оперативного та бухгалтерського обліку.

Залежно від рівня затвердження та призначення звітність поділяється на зовнішню та внутрішню. Зовнішню затверджують та збирають органи держстатистики, міністерства та відомства, внутрішню — розробляють самі суб’єкти діяльності для власних оперативних, управлінських інших потреб. Наприклад, аналіз ринкової ситуації, визначення власних ресурсів, прогнозування діяльності грунтується на даних внутрішньої звітності.

За частотою подання звітність поділяється на періодичну та річну. Періодична звітність (місячна, квартальна, піврічна) охоплює показники поточної діяльності суб’єктів, річна — підбиває головні підсумки фінансововиробничої діяльності суб’єктів за рік. Залежно від терміновості подання звіти можуть передаватися телетайпом, поштою, електронною поштою.

Спеціально організовані спостереження охоплюють сфери життя та діяльності, що не уловлюються звітністю. До них відносять: перепис, спеціальне обстеження, опитування та інше.

Перепис — суцільне або вибіркове спостереження масових явищ з метою визначення їх розміру та складу на певну дату. Перепис здійснюється періодично або одноразово. Так, переписи населення в більшості країн світу відбуваються раз на 10 років.

Особливістю переписів є те, що вони проводяться одночасно по всій території за єдиною для всіх одиниць програмою.

Спеціальні обстеження — несуцільне спостереження окремих масових явищ згідно з певною тематикою, що виходить за межі звітності. Наприклад, бюджетні обстеження домогосподарств, маркетингові обстеження.

Опитування — це, як правило, несуцільне спостереження думок, мотивів, оцінок, що реєструються зі слів респондентів.

Винятком є суцільне опитування всього населення — референдум: масове волевиявлення щодо принципових соціально-політичних та економічних питань.

9

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]