Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
7
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
78.34 Кб
Скачать

Види економічного аналізу.

У загальному виді схема економічного аналізу представлена на малюнку. Розробка спеціальних методів економічного аналізу базується на науково обґрунтованій класифікації його видів, обумовленої потребами практики керування.

Экономический анализ

Теоретический экономический анализ

Конкретно-экономический анализ

Макроэкономический анализ

Микроэкономический анализ

Народнохозяйственный анализ

АХД основных звеньев народного хоз-ва

Отраслевой экономический анализ

Территориальный экономический анализ

Программно-ориентировочный анализ

Рис. – Схема економічного аналізу

Класифікація видів економічного аналізу має важливе значення для правильного розуміння його змісту і задач.

В економічній літературі аналіз класифікують по різних ознаках.

По галузевій ознаці аналіз поділяється на галузевий, методика якого враховує специфіку окремих галузей економіки (промисловості, СХ, будівництва, транспорту, торгівлі і т.д.), і міжгалузевий, котрий є теоретичною і методологічною основою аналізу в усі галузях національної економіки або, іншими словами, теорією економічного аналізу.

По ознаці часу аналіз підрозділяється на попередній (перспективний) і наступний (ретроспективний, історичний).

Попередній аналіз проводиться до здійснення господарських операцій. Найважливішими задачами попереднього аналізу є: прогнозування господарської діяльності; наукове обґрунтування перспективних планів; оцінка очікуваного виконання планів. Зміст розрахунків залежить від задач, що вирішують у процесі аналізу. Можливі три основних випадки:

  1. аналіз проводять перед складанням плану з метою підготовки вихідної для планування інформації;

  2. аналіз проводять одночасно з розробкою плану для проведення варіантних розрахунків;

  3. проведення аналізу після розробки плану, щоб визначити імовірність його виконання, відповідність його реальним умовам і можливостям підприємства.

Наступний (ретроспективний) аналіз проводиться після здійснення господарських операцій. Він використовується для контролю за виконанням плану, виявленням невикористаних резервів, об'єктивною оцінкою результатів діяльності підприємства. Ретроспективний аналіз у свою чергу поділятися на оперативний і підсумковий (результатний).

Оперативний (ситуаційний) аналіз проводиться відразу після здійснення господарських операцій або зміни ситуації за короткі відрізки часу. Оперативний аналіз спрямований на рішення задач, що коштують перед оперативним керуванням підприємством.

Підсумковий (заключний) аналіз проводиться за звітний період часу (місяць, квартал, рік). Його цінність у тім, що діяльність підприємства вивчається комплексно і всебічно по звітним даним за відповідний період. Головна задача підсумкового аналізу – об'єктивна оцінка результатів комерційної діяльності, комплексне виявлення невикористаних резервів, мобілізація їх для підвищення економічної ефективності виробництва в майбутніх планових періодах, а також виявлення недоліків у роботі і їхніх винуватців.

По просторовій ознаці можна виділити аналіз внутрішньогосподарський і міжгосподарський.

Внутрішньогосподарський аналіз вивчає діяльність тільки досліджуваного підприємства і його підрозділів. При міжгосподарському аналізі порівнюються результати діяльності двох або більш підприємств. Це дозволяє виявити передовий досвід, резерви, недоліки і на основі цього дати більш об'єктивну оцінку ефективності діяльності підприємства.

Важливе значення має класифікація аналізу по суб'єктах керування. Господарська діяльність (керована система) складається з окремих підсистем: економіки, техніки, технології, організації виробництва і т.д.

У залежності від інтересів керуючого органа аспект аналізу може бути зміщений убік яких-небудь підсистем господарської діяльності. У зв'язку з цим виділяють:

  1. техніко-економічний аналіз (займаються технічні служби керування);

  2. соціально-економічний аналіз (займаються економічні служби керування, статистичні органи, соціологічні лабораторії й ін.);

  3. економіко-правовий аналіз (проводять юридичні служби підприємств);

  4. економіко-екологічний аналіз (організують органи охорони ОС);

  5. фінансово-економічний аналіз (займаються фінансова служба підприємства, фінансові і кредитні органи);

  6. аудиторський (бухгалтерський) аналіз – це експертиза діагностики фінансового «здоров'я» підприємства. Виробляється аудиторськими фірмами;

  7. економіко-статистичний аналіз (проводять статистичні органи) – застосовується для вивчення масових суспільних явищ;

  8. маркетинговий аналіз (займається служба маркетингу підприємства або об'єднання) – застосовується для вивчення зовнішнього середовища функціонування підприємства, ринків сировини і збуту готової продукції, її конкурентноздатності, попиту та пропозиції, комерційного ризику, розробки тактики і стратегії маркетингової діяльності.

За методикою вивчення об'єктів АХД може бути: порівняльний, факторний, діагностичний (експрес-аналіз), маржинальный, економіко-математичний, стохастический (дисперсійний, кореляційний, компонентний); функціонально-вартісної (ФСА).

По суб'єктах (користувачам аналізу) розрізняють внутрішній і зовнішній аналіз. Внутрішній аналіз проводиться безпосередньо на підприємстві для нестатків керування; зовнішній аналіз – на основі фінансової і статистичної звітності органами господарського керування, банками, фінансовими органами, акціонерами, інвесторами.

По охопленню досліджуваних об'єктів аналіз поділятися на суцільний і вибірковий.

При суцільному аналізі висновки робляться після вивчення усіх без винятку об'єктів, а при вибірковому – за результатами обстеження тільки частини об'єктів.

По змісту програм аналіз може бути комплексним, тобто аналіз усієї господарської діяльності, локальний, тобто діяльності окремих підрозділів, і математичний аналіз окремих питань економіки.

По ступені механізації й автоматизації обчислювальних робіт – аналіз в умовах електронної обробки даних або з застосуванням лічильно-клавішних машин.

По періодичності проведення аналіз поділятися на періодичний (річний, квартальн, місячн, декадн, щоденн і разовий) і неперіодичний.

Кожна з названих форм економічного аналізу своєрідна по змісту, організації і методиці його проведення.

На практиці окремі види економічного аналізу в чистому виді зустрічаються рідко, але знання найважливіших принципів їхньої організації і методів необхідно. На кожнім рівні керування щодня приймається безліч рішень, для обґрунтування яких звичайно використовуються різні види економічного аналізу.

Соседние файлы в папке лекции 2