Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursovaya_po_ekonomike_predpriatia_gotovaya / Kursovaya_po_ekonomike_predpriatia_gotovaya.rtf
Скачиваний:
29
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
2.81 Mб
Скачать

8. Фінансово – економічні результати діяльності підприємства

Прибуток представляє собою частину знов створеної вартості і виступає однією із форм чистого доходу суспільства, який створюється у сфері матеріального виробництва в процесі підприємницької діяльності.

Прибуток виступає як:

  • економічна категорія;

  • оціночний результативний показник;

  • цільовий орієнтир діяльності;

  • джерело формування бюджетів різних рівнів;

  • джерело формування цільових фондів підприємства.

Прибуток підприємства виконує наступні функції:

- оціночна або результативна заключається в тому, що прибуток характеризує економічний ефект, який одержано в результаті діяльності підприємства;

- стимулююча полягає в тому, що прибуток одночасно є фінансовим результатом і основним елементом фінансових ресурсів. Крім того за рахунок прибутку здійснюється матеріальне заохочування працівників підприємства і виплати власникам капіталу;

- розподільча проявляється в тому, що прибуток є одним з джерел формування бюджетів різних рівнів;

- фінансуюча заключається в тому, що частина отриманого прибутку визначається в якості джерела самофінансування підприємства;

- інвестиційна полягає в тому, що очікуваний прибуток є основою для прийняття інвестиційних рішень.

В сучасних умовах в Україні діє дві системи обліку фінансових результатів (бухгалтерський і податковий) і відповідно є два підходи для визначення одержаної підприємством прибутку.

У відповідності із національними стандартами бухгалтерського обліку прибуток підприємства формується по фінансовим результатам його операційної і фінансово – інвестиційної діяльності.

Під операційною діяльністю підприємства розуміють його основну діяльність: виробництво і реалізація продукції, товарів, надання послуг, виконання робіт.

До фінансової відноситься діяльність, яка приводить до зміни величини або структури власного і запозиченого капіталу: випуск підприємством корпоративних і боргових цінних паперів, одержання і погашення кредитів, викуп власних акцій, погашення випущених підприємством облігацій, тощо.

Інвестиційна діяльність підприємства передбачає придбання і продаж необоротних активів, а також фінансові інвестиції.

Порядок визначення фінансового результату від звичайної діяльності представлено на рис.8.1 і включає в себе два етапи: на першому визначають прибуток (збиток) від операційної діяльності, на другому – від фінансової і інвестиційної.

Визначення фінансового результату від операційної діяльності підприємства передбачає: визначення чистого доходу (виручки) від реалізації продукції; визначення прибутку (збитку) від операційної діяльності.

Дані для розрахунку фінансового результату діяльності підприємства необхідно взяти у відповідних розділах курсової роботи. Витрати і результати від фінансово – інвестиційної діяльності представлені в таблиці 8.1.

Розподіл прибутку підприємства представляє собою спрямування прибутку в бюджет і по статтям кошторису використання прибутку підприємства. Об’єктом розподілу прибутку є прибуток, який підлягає оподаткуванню. Законодавчо розподіл прибутку регулюється в тій його частині, яка поступає в бюджети різних рівнів у вигляді податків та інших обов’язкових платежів.

Основними принципами розподілу прибутку є наступне:

  • прибуток, який отримано підприємством в результаті виробничо – господарської і фінансової діяльності, розподіляється між державою і підприємством як суб’єктом господарювання;

  • прибуток для держави поступає у відповідні бюджети у вигляді податків і зборів, ставки яких не можуть бути свавільно змінені; склад і ставки податків,