Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи наукових досліджень Заоч. 2011.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
427.01 Кб
Скачать

1.2.Зміст навчальної дисципліни

«основи наукових досліджень»

Змістовий модуль І.

Наука та наукове Пізнання

Тема 1. Сутність наукового пізнання. Види пізнання, виникнення і розвиток наукового пізнання

Феномен повсякденного світу. Поняття повсякденного пізнання. Основні особливості наукового пізнання. Наука. Поняття, цілі та ознаки науки. Завдання та функції науки. Етапи становлення і розвитку науки. Наука і знання.

Тема 2. Структура наукового пізнання та його закономірності

Поняття «об’єкт» і «суб’єкт». Емпіричний і теоретичний рівень пізнання. Поняття наукової проблеми. Наукове дослідження. Наукова парадигма. Проблема істини наукового знання. Науковий результат. Пізнання і життя (практика).

Тема 3. Методи і методологія наукових досліджень

Методи дослідження. Емпіричні, теоретичні, методи, що використовуються на емпіричному і теоретичному рівнях. Спеціальні методи економічних досліджень. Методологія наукового пізнання. Категоріальний апарат наукового дослідження.

Тема 4. Закони і теорії в науковому дослідженні

Наукова картина світу, її структура, функції в пізнанні. Поняття «ідея», «судження», «умовивід», «закон», «теорія». Основні функції теорії та її структура. Логічні закони та правила. Ідеали і норми наукового пізнання.

Тема 5. Аналогія. Види аналогій. Гіпотеза

Поняття аналогії. Види аналогії. Роль аналогії в науці. Поняття і види гіпотез. Побудова гіпотези. Сутність і загальна схема перевірки гіпотез. Способи доведення гіпотез.

Тема 6. Аргументація в науковому дослідженні

Аргументація і доведення. Склад аргументації: суб’єкти, структура. Способи аргументації: обґрунтування та критика. Правила та помилки в аргументації.

Змістовий модуль ІІ.

ЕТАПИ НАПИСАННЯ НАУКОВОЇ РОБОТИ.

Тема 7. Структура і зміст етапів дослідницької роботи студентів

Постановка проблеми. Актуальність дослідження. Понятійний апарат. Поняття мети, завдань, предмету та об’єкту наукового дослідження. Методичне на програмне забезпечення наукового дослідження. Аналіз даних. Формування висновків та пропозицій. Практична значимість наукової роботи.

Тема 8. Інформаційне забезпечення наукової роботи

Інформація та її види. Джерела інформації та їх використання у науково-дослідницькій роботі. Науковий документ. Методи пошуку і збору наукової інформації: бібліографічний пошук інформації, пошук у мережі Internet. Аналіз і інтерпретація інформації. Форми обміну науковою інформацією. Формування інформаційної бази дослідження.

Тема 9. Методика наукової роботи

Вивчення матеріалу як форма наукової роботи. Схема наукового дослідження. Організація творчої діяльності. Методика роботи над надрукованими літературними джерелами. Техніка роботи зі спеціальною літературою.

Тема 10. Технологія роботи над науковим текстом. Психологія наукової творчості

Вибір теми. Складання плану наукової роботи. Робота з науковою літературою та джерелами. Самоперевірка відповідності матеріалів наукової роботи встановленим вимогам. Психологія і технологія наукової творчості. Наукове мислення. Свідоме і підсвідоме у науковій діяльності.

Тема 11. Процес підготовки рукопису наукової праці

Композиція наукової роботи. Рубрикація наукового тексту. Прийоми викладання наукових матеріалів. Мова і стиль наукової роботи. Етика вченого.

Тема 12. Оформлення наукової роботи і передача інформації

Вимоги до змісту наукової роботи. Вимоги до оформлення наукової роботи. Правила подання текстового матеріалу. Правила цитування та посилання на використані джерела. Правила оформлення бібліографічного опису. Усна передача інформації про науковий результат. Підготовка та оформлення тез доповіді, доповіді. Написання та оформлення анотації, статті, реферату, курсової та дипломної(магістерської) роботи.

Тема 13. Організація наукових досліджень в Україні. Правові основи в сфері науки і науково-технічної діяльності

Історія створення академічних структур. Національна академія наук України. Наукові кадри та їх підготовка. Правовий статус суб’єктів наукової і науково-технічної діяльності. Авторське право. Право на винаходи.

Модуль 2

Індивідуальне науково-дослідне завдання

2. Методичні рекомендації до самостійної роботи

Тема 1. Сутність наукового пізнання. Види пізнання, виникнення і розвиток наукового пізнання.

Тема 2. Структура наукового пізнання та його закономірності.

Тема 3. Методи і методологія наукових досліджень.

Мета : засвоєння, закріплення, поглиблення і систематизація знань про:

- наукове пізнання та його виникнення ;

- сутність та структуру наукового пізнання;

- основні методи і методологію наукових досліджень.

План вивчення теми

  1. Етапи становлення і розвитку науки.

  2. Співвідношення науки і знання.

  3. Проблема істини наукового знання. Відносні і абсолютні знання.

  4. Спеціальні методи економічних досліджень.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

При вивченні першого питання важливо відзначити, що наука має величезну історію, що в Європі сягає 6-5 ст. до. н.е. В попередній історії її роль зіграла також міфологія. соціальні умови, розподіл праці на фізичну і розумову.

Покажіть в яких умовах розвивалася антична наука, її шлях від натурфілософії до логіки, механіки, астрономії та середньовічна схоластика. Основи сучасної науки стали складатися в епоху Відродження. Розкрийте обставини цього прориву - наявність суми знань, капіталістичний засобів виробництва, озброєння науки новими експериментальними засобами. Покажіть, як еволюціонував розвиток науки в новому часі та новітній історії, окресліть основні шляхи розвитку науки. На це і на інші питання можна отримати відповідь якщо звернутись до книги Ковальчук В.В., Моїсеєв Л.М. Основи наукових досліджень. – К.: Професіонал, 2004. –с 10-15.

При вивченні другого питання студенту потрібно чітко усвідомити, що знання -це перевірений практикою результат пізнання дійсності, адекватнее її відбиття у свідомості людини. Але також зверніть увагу, що не всі знання, зведені у систему є науковими. Поміркуйте, які саме знання відносяться до наукових, і чому. Більш глибоко дане питання можна вивчити за підручником Лудченко А.А., Лудченко Я.А., Примак Т.А. Основы научных исследований: Учебное пособие. – Киев, 2001.

При вивченні третього питання необхідно знати, що істинні знання існують як система принципів, закономірностей, законів, основних понять, наукових фактів. теоретичних положень, висновків. Між тим зверніть увагу на те. що розвиток практики унеможливлює перетворення знання на абсолютне, але дає змогу відрізнити об’єктивні істинні знання від помилкових поглядів.

У четвертому питанні розкрийте поняття спеціальні методи. Пам’ятайте, що економічною наукою використовується багато методів. Вибір того чи іншого конкретного випадку залежить від характеру досліджуваного явища і поставленої мети. ДО складу спеціальних методів які широко застосовуються під час проведення соціально-економічних досліджень, входять методи збору та узагальнення, аналізу, прогнозування, моделювання програмно-цільові, евристичні методи.

Дане питання можна вивчити за підручником Стеченко Д.М., Чмир О.С. Методологія наукових досліджень: Підручник.- К.: Знання, 2005.- с.111-189.