Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс ФК, ЕП, УП Денне / Макроекономіка Ден. 2011.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.66 Mб
Скачать

Практичні завдання Завдання 1

У таблиці представлені дані, що характеризують сукупний попит та сукупну пропозицію.

Рівень цін, %

Зроблений реальний ВВП, грн.

100

0

100

50

100

100

150

150

200

200

250

250

300

300

350

300

Рівень цін, %

Реальний обсяг

ВВП розрахований по витратах, грн.

1

2

3

10

200

50

100

100

50

300

150

20

250

400

200

200

350

300

150

300

350

200

  1. Побудувати графік сукупної пропозиції і кривих сукупного попиту, що відповідають представленим трьом варіантам.

  2. Визначити:

  • у яких межах змінюється обсяг реального ВВП на кейнсіанському відрізку кривої сукупної пропозиції;

  • у яких межах змінюється рівень цін і обсяг реального ВВП на класичному відрізку кривої сукупної пропозиції;

  • у яких межах змінюється обсяг реального ВВП на проміжному відрізку кривої сукупної пропозиції.

  1. Визначити рівноважний обсяг ВВП і рівноважний рівень цін для кожного з трьох варіантів.

  2. Припустимо, що сукупний попит збільшується в межах кожного з трьох відрізків кривої сукупної пропозиції. До яких змін це приведе?

  3. Припустимо, що крива сукупної пропозиції зміщується вліво або вправо. До яких змін в економіці це призведе?

Завдання 2

  1. Визначить, який з графіків відображає класичну , а який кейнсіанську точку зору на конфігурацію кривої сукупної пропозиції AS.

  2. За якою з концепцій – класичною чи кейнсіанською – скорочення сукупного попиту не впливає на обсяг ВВП (Y), але приводить до зміни загального рівня цін (Р).

  3. За якою з концепцій – класичною чи кейнсіанською – збільшення сукупного попиту не впливає на загальний рівень цін (Р), але приводить до зміни обсягу ВВП (Y).

Р

5000 Y

Y

Frame8Frame9Frame10Frame11

Контрольні завдання

1. Яка різниця між уявленнями класиків та неокейнсіанців про криву сукупного попиту?

2. Чим можна пояснити вертикальний вид лінії сукупної пропозиції?

3. Поясніть наслідки зсуву кривої сукупної пропозиції в короткостроковому періоді.

4. Як змінюється положення кривої сукупного попиту під впливом нецінових факторів?

5. Покажіть класичну модель сукупної пропозиції і розкрийте механізм гнучких цін і зарплати.

6. Які наслідки виникають в економіці, якщо рівновага в ній порушується через падіння попиту?

Ключові терміни і поняття

Ефект доходу - вплив зміни ціни продукту на реальний дохід споживача (купівельну спроможність) і, отже, на кількість продукту, яку споживач купить.

Ефект заміщення - вплив, який зміна ціни споживчого блага може справити на кількість продукту, котру споживач купить за умови, що його дохід не змінюється.

Ефект масштабу - підвищення продуктивності, тобто зниження середніх витрат виробництва внаслідок зростання в однаковій пропорції усіх факторів виробництва.

Ефект храповика - тенденція рівня цін до зростання зі збільшенням сукупного попиту (але рівень цін не знижується зі зменшенням сукупного попиту).

Закон попиту - виражає обернену залежність між ціною і величиною попиту на товар або послугу протягом певного проміжку часу.

Закон пропозиції - виражає пряму залежність між ціною і величиною пропозиції товару або послуги упродовж певного проміжку часу.

Закон попиту - виражає обернену залежність між ціною і величиною попиту на товар або послугу протягом певного проміжку часу.

Збільшення попиту - збільшення кількості товарів і послуг, яку потребуватимуть за кожного рівня цін; переміщення кривої попиту вправо.

Збільшення пропозиції - збільшення кількості товарів і послуг, яку постачатимуть за кожного рівня цін; переміщення кривої пропозиції вправо.

Збурення - різка зміна економічних залежностей: наприклад, переміщення кривих сукупного попиту чи сукупної пропозиції внаслідок дії зовнішніх чинників.

Збурення попиту - екзогенні події, що переміщують криву сукупного попиту.

Збурення пропозиції - екзогенні події, що переміщують криву сукупної пропозиції.

Кейнсіанський хрест” - проста модель доходу, яка виявляє мультиплікативне збільшення сукупного доходу зі зміною видатків.

Крива довгострокової сукупної пропозиції - крива сукупної пропозиції у періоді, в якому ціни на фактори виробництва (зокрема, номінальна зарплата) прямо реагують на зміни рівня цін.

Крива Короткострокової сукупної пропозиції - крива сукупної пропозиції в періоді, протягом якого ціни на використовувані ресурси (зокрема, номінальна зарплата) незмінні, а рівень цін змінюється.

Крива попиту - крива, яка показує кількість товару або послуги, яку хочуть придбати покупці за різними цінами протягом певного проміжку часу. Звичайно по осі ординат відкладають ціну, а по осі абсцис — кількість товару, яку купують.

Крива пропозиції - крива, що показує кількість товару або послуги, яку продавці пропонуватимуть за різними цінами упродовж певного часу.

Крива сукупного попиту - крива, що показує взаємозв'язок між кількістю товарів і послуг, яку покупці бажають придбати, та загальним рівнем цін за інших однакових умов.

Крива сукупної пропозиції - крива, що показує взаємозв'язок між обсягом виробництва фірм, який вони постачали би, та загальним рівнем цін за інших однакових умов.

Макроекономічна рівновага - обсяг ВВП, за якого сукупний попит дорівнює сукупній пропозиції.

Модель "сукупний попит—сукупна пропозиція" - макроекономічна модель, яка використовує сукупний попит і сукупну пропозицію для визначення та пояснення рівня цін і реального внутрішнього обсягу виробництва.

Попит - кількість товару (послуги), яку готові купити споживачі за кожного рівня цін та за інших однакових умов упродовж певного проміжку часу.

Пропозиція - кількість товару (послуги), яку готові виробити і продати фірми за кожного рівня цін та за інших однакових умов.

Сукупна пропозиція - сумарна пропозиція товарів і послуг у межах національної економіки.

Сукупний попит - сумарний попит на товари і послуги в межах національної економіки.