Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Образотворча діяльність з методикою

.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
119.3 Кб
Скачать

Образотворча діяльність з методикою

І. Пояснювальна записка

Методика розвитку образотворчої діяльності дітей  та осіб з інтелектуальною недостатністю  – одна з корекційних методик. Курс розрахований для студентів денної форми навчання,  входить в систему спеціальних дисциплін вищого навчального закладу, включає теоретичну та практичну підготовку студентів і має на меті створення  умов для розвитку та самореалізації кожного студента як особистості, переусвідомлення   змісту підготовки майбутніх фахівців галузі освіти і, зокрема  – спеціальної освіти. 

За навчальним планом спеціальності 6.010105. Корекційна освіта. Олігофренопедагогіка вивчення курсу “Образотворча діяльність з методикою викладання” передбачено протягом четвертого семестру, навчальний матеріал розподілений на три модулі. У тематичному плані розподілені години кожного модуля за видами навчальних занять та самостійної роботи студентів. 

Навчальним планом передбачено 2,5 кредити – 90 годин. З них: 8 годин – лекційних, 10 годин – практичних, 12 годин – лабораторних, 10 годин – індивідуальної роботи та 50 годин – самостійної роботи. Контрольні заходи (модульний контроль), залік.

Програма курсу “Образотворча діяльність з методикою” передбачає таки види занять: 

лекційні, практичні, лабораторні, індивідуальну роботу, самостійну роботу студентів.  

Основне  завдання курсу – показати характерні особливості образотворчої діяльності дітей з інтелектуальною недостатністю дошкільного, шкільного і підліткового віку, розкрити своєрідність виконання ними робіт та причини, які породжують  цю своєрідність. 

Читання лекційного курсу та проведення практичних занять спрямоване на вирішення  таких завдань: 

  1. Розкрити специфіку розвитку образотворчої діяльності дітей з інтелектуальною недостатністю.

  1. Сформувати у студентів поняття  про образотворчу діяльність та її різні види, дати теоретичні знання з таких розділів: декоративне малювання, малювання з натури та тематичне малювання.

  1. Озброїти студентів практичними вміннями і навичками з усіх розділів методики.

  1. Показати шляхи і прийоми навчання образотворчій діяльності дітей з інтелектуальною недостатністю в залежності від їх типологічних і індивідуальних особливостей.

  1. Розкрити завдання виховання,  корекційну спрямованість  навчання образотворчої діяльності дітей з інтелектуальною недостатністю.

 На лабораторних заняттях значне місце відводиться практичній діяльності студентів. При цьому, зміст і форма занять  співвідносяться з усією навчально-виховною і  корекційно-розвивальною роботою закладів для дітей з інтелектуальною недостатністю. Лабораторні заняття передбачають відвідування студентами  уроків та занять з образотворчого мистецтва в різних корекційних закладах, складання та аналіз уроків із зазначеної дисципліни.  

 Також на лабораторно-практичних заняттях розкривається специфіка реалізації загально-дидактичних принципів навчання (свідомості, активності, науковості, доступності, наочності, індивідуального та диференційованого підходу) на заняттях з образотворчої діяльності, обґрунтовується використання конкретних методів та прийомів. 

Особлива увага звертається на самостійну роботу студентів, яка передбачає аналіз навчальних програм, посібників, відвіданих занять у різних корекційно-реабілітаційних закладах, розробку занять та уроків, написання рефератів та доповідей.  Самостійна робота студентів передбачає самостійну підготовку до аудиторних занять та підготовку до модульного контролю. Поряд із аудиторними заняттями планується виконання індивідуальної аудиторної роботи під керівництвом викладача та здійснюється модульний контроль. 

Курсова робота також є однією з форм самостійного вивчення студентами теорії та практики навчання образотворчій діяльності дітей з інтелектуальною недостатністю. Виконання цієї роботи вимагає від студента вміння аналізувати теоретичний матеріал, організовувати спостереження за діяльністю учнів на уроці, проводити дослідження, узагальнювати отримані результати.         

Увага курсу концентрується на специфічних завданнях образотворчої діяльності в умовах спеціальних закладів для осіб зазначеної категорії. В зв’язку з цим значне місце займають питання змісту, організації і методики роботи, з кожного виду занять. 

У результаті вивчення курсу студенти повинні оволодіти:

       теоретичними основами образотворчого мистецтва;  знаннями особливостей образотворчої діяльності дітей та осіб з інтелектуальною недостатністю; методикою проведення корекційних занять з образотворчої діяльності в спеціальних дошкільних навчальних закладах, школах та реабілітаційних центрах для дітей зазначеної категорії; практичними навичками образотворчої грамоти; вміннями виконувати шрифтові та деякі види декоративно-оздоблювальної роботи.

Вивчення навчальної дисципліни “Образотворча  діяльність з методикою викладання” організовується на принципах кредитно-модульної системи, яка сприяє систематичній і динамічній роботі студентів із засвоєння курсу, з використанням модульної технології навчання та рейтингового оцінювання якості засвоєння навчального матеріалу.

       Рейтингова система оцінювання дозволяє врахувати як поточну підготовку студентів до аудиторних занять так і визначити рівень засвоєння навчального матеріалу окремого модуля. Підсумкова (залікова) оцінка виставляється за рейтинговими показниками, з можливістю її покращення під час складання заліку. 

Тематика тестових завдань та завдання до контрольної роботи дозволяють перевірити знання студентів та результати їх самопідготовки. Програма включає в себе питання до заліку,  список основної і додаткової літератури. Також студенти  повинні постійно використовувати матеріали періодичних видань “Дефектологія”, “Початкова школа” та іншу періодичну пресу.

ІІ. Тематичний план

Напрям: 6.010105. Корекційна освіта. Олігофренопедагогіка

                                                                   Олігофренопедагогіка і логопедія

(денна форма навчання)

розподілу навчального часу за модулями та видами занять

№ модуля

Назви модулів

Кредити

Кількість годин

Всього

Самостійна робота

Аудиторних

Лекції

Практичні

Семінарські

Лабораторні

Індивідуалдьна робота

1.

Розвиток образотворчої діяльності у дітей з інтелектуальною недостатністю раннього та дошкільного віку

0,6

22

14

8

2

2

2

2

2.

Пропедевтичний період навчання образотворчої діяльності  дітей з інтелектуальною недостатністю. Урок малювання в корекційних школах.

0,7

26

12

14

2

4

4

4

3.

Види уроків з образотворчої діяльності, їх специфіка. Позакласна робота з образотворчого мистецтва в корекційних закладах. 

1,2

42

24

18

4

4

6

4

ВСЬОГО: 

2,5

90

50

40

8

10

12

10

Самостійна робота студентів (розкрита в навчальному посібнику «Методичні матеріали і завдання для самостійної роботи студентів» Спеціальності 6.010100. Дефектологія. Корекційна психопедагогіка (Олігофренопедагогіка))

ІІІ. ПРОГРАМА

Зміст лекційних занять:

Модуль І.    Розвиток образотворчої діяльності у дітей з інтелектуальною недостатністю раннього та дошкільного віку 

Образотворче мистецтво та його види. Особливості розвитку образотворчої діяльності дітей з інтелектуальною недостатністю раннього та дошкільного віку. Зорово-рухова готовність до образотворчої діяльності, можливості попереднього словесного визначення замислу майбутньої роботи. Реалізація замислу в зображенні.

Особливості сприймання і передачі форми предметів у малюнку. Відображення у малюнках просторових відношень предметів. Вміння орієнтуватись в просторі аркуша паперу. Особливості сприймання кольору і передача його в малюнках дітьми з інтелектуальною недостатністю.

Основні напрямки корекційно-виховної роботи з образотворчої діяльності в спеціальних дошкільних закладах. Вивчення тематики малюнків виконаних вихованцями спеціальних дошкільних закладів.

Модуль ІІ. Пропедевтичний період навчання образотворчої діяльності  дітей з інтелектуальною недостатністю. Урок малювання в корекційних школах.  

Необхідність проведення пропедевтичного періоду. Навчально-виховні і корекційно-розвивальні задачі пропедевтичного періоду. Вивчення готовності дитини до занять з образотворчої діяльності. Виявлення у дітей індивідуальних труднощів і визначення педагогічних шляхів їх подолання.

Формування технічних вмінь і навичок. Корекція та розвиток мовлення і мислення дітей на пропедевтичних заняттях. Методи та прийоми роботи. Спільна діяльність дитини і педагога. Формування образотворчої діяльності на основі оволодіння предметними діями, іграми і вправами. Формування позитивного емоційного відношення до роботи (образотворчої діяльності) і до її результатів. Обладнання занять в пропедевтичний період навчання образотворчій діяльності.

Структура та методика проведення уроку в загальноосвітніх навчальних закладах для дітей з інтелектуальною недостатністю. Зв’язок уроків образотворчого мистецтва з іншими навчальними предметами. Схема аналізу уроку малювання. Роль вчителя в організації корекційно-виховної роботи на уроках малювання.

Модуль ІІІ.   Види уроків з образотворчого мистецтва, їх специфіка. Позакласна робота з образотворчого мистецтва в корекційних закладах.  

Види уроків образотворчої діяльності: декоративне малювання, малювання з натури, тематичне малювання. Декоративно-прикладне мистецтво, поняття декоративності. Прикладний і суспільно-корисний характер декоративно-прикладного мистецтва.

Візерунок і його різновиди: за будовою: замкнені (в квадраті, колі, прямокутнику, трикутнику); напівзамкнені (в смужці); відкриті (сітчасті); за змістом: геометричні, рослинні, зображувальні. Ритм і симетрія як основа візерунку. Види симетрії. Елементи візерунка і їх декоративне перетворення (стилізація). Основні схеми композиційного рішення візерунків (розміщення елементів в центрі, по периметру, по осьовим лініям тощо). Колір і колорит в декоративному малюванні. Корекційно-розвивальна спрямованість уроків декоративного малювання. Перевага декоративного малювання перед іншими видами роботи на початку навчання образотворчій діяльності дітей з інтелектуальною недостатністю. Методика навчання декоративному малюванню.Способи попередження і виправлення помилок. Обладнання для занять декоративного малювання.

Малювання з натури як метод ознайомлення з основами реалістичного зображення. Поняття композиції, передача пропорцій, форми, об’єму і кольору в малюванні з натури. Значення малювання з натури для рішення спеціальних задач корекційних шкіл. Корекційно-розвивальна спрямованість уроків малювання з натури. Використання уроків малювання з натури для розвитку оковиміру, зорово-рухової координації, зорової пам’яті та технічних навичок з образотворчої діяльності. Методика навчання малюванню з натури. Колір як ознака предмета в малюванні з натури. Композиційне розміщення малюнка, способи вирішення цієї задачі. Послідовність виконання малюнка з натури. Обладнання уроків малювання з натури.

Корекційно-розвивальна спрямованість уроків тематичного малювання. Значення тематичного малювання для реалізації спеціальних задач корекційних шкіл. Малювання по пам’яті і за уявленням, його зв’язок із малюванням з натури. Роль уявлень в тематичному малюванні. Розвиток пізнавальної активності, творчого уявлення та образної пам’яті учнів, вміння самостійно вибирати сюжет із літературного оповідання для ілюстрування. Виховання емоційно-естетичних почуттів і оціночного ставлення до виконаних малюнків. Методика навчання малюванню за темами. Попередні цілеспрямовані спостереження зображувальних предметів, зарисовки. Обладнання уроків тематичного малювання.

Бесіди з образотворчого мистецтва. Методика проведення бесід за картинами. Пізнавальний та корекційно-розвивальний характер бесід з образотворчого мистецтва.

Корекційно-виховне значення позакласної роботи з образотворчої діяльності. Зміст і методика позакласної роботи в молодших і старших класах корекційних шкіл. Гурток образотворчої діяльності як одна із форм позакласної роботи. Види позакласної роботи: заняття образотворчою творчістю (малювання, ліплення, аплікація, художнє конструювання, робота з природними матеріалами тощо); конкурси на кращі малюнки; оформення шкільних виставок; колективне створення альбомів, стінгазет, фотомонтажів, плакатів). Використання ТЗН при організації позакласної роботи з образотворчого мистецтва в корекційних школах.

Тематика практичних  занять

1. Аналіз програм з образотворчої діяльності дошкільних навчальних закладів  для дітей з інтелектуальною недостатністю. Можливості навчальних програм для диференційованого навчання дошкільників з інтелектуальною недостатністю.

2. Аналіз програм з образотворчої діяльності загальноосвітніх навчальних закладів  для дітей з інтелектуальною недостатністю.

3. Аналіз та складання конспектів уроків з образотворчої діяльності в пропедевтичний період.

4. Різновиди робіт з декоративного малювання. Корекційно-розвивальне значення малювання з натури. Основа тематичного малювання – цілеспрямовані спостереження і зарисовки з натури.

5. Аналіз та складання конспектів уроків з образотворчої діяльності (декоративне, тематичне та малювання з натури). Розробка бесід з образотворчого мистецтва (живопис, графіка, скульптура, архітектура, дизайн, декоративно-прикладне мистецтво).

Тематика лабораторних занять

1. Формування вмінь розробляти систему завдань до занять з розвитку образотворчої діяльності дітей з інтелектуальною недостатністю дошкільного віку на запропоновану тему. Виготовлення та підбір наочних посібників, дидактичних ігор та апробація їх на заняттях в корекційних дошкільних закладах.

2. Формування вмінь розробляти систему уроків пропедевтичного періоду.

3. Шрифтова та оздоблювальна робота.

4. Формування вмінь розробляти елементи візерунку для декоративного малювання. 

5. Розробка системи вправ, підбір наочних посібників та дидактичних ігор для малювання з натури та тематичного малювання.

6. Розробка змісту занять гурткової роботи з  образотворчої діяльності.

Рекомендована  література.

 Основна :

  1. Гаврилушкина О.П. О некоторых особенностях изобразительной деятельности умственно отсталых дошкольников // Дефектология, – 1972. – №4. – С. 69-72. 

  1.  Гаврилушкина О.П. Организация подготовительного периода к обучению умственно отсталых дошкольников изобразительной деятельности // Дефектология. – 1975. – №  3. – С. 79-85.

3.  Головина Т.Н. Изобразительная деятельность учащихся вспомогательной школы. – М.: Педагогика, 1974. – 118 с.

 4. Головина Т.Н. Недостатки пространственной ориентировки у  умственно  отсталых учащихся и коррекционное влияние занятий рисованием на ее развитие. // Психологические вопросы коррекционной работы во вспомогательной школе / Под ред. Ж.И. Шиф. – М.: 1972. – С. 60-77.

5. Головина Т.Н. Развитие пространственного анализа у умственно отсталых детей и некоторые пути коррекции его недостатков. // Психологические проблемы коррекционной работы во вспомогательной школе / Под ред. Ж.И. Шиф, В.Г. Петровой, Т.Н. Головиной. –  М.: Педагогика, 1980. –  С. 95-122.

6. Грошенков И.А. Изобразительная деятельность учащихся вспомогательной школы. – М.: Просвещение, 1982. – 168 с. 

7. Грошенков И.А. Уроки рисования в І-VІ классах вспомогательной школы. – М.: 1975. – 225 с.

  1. В.А. Липа. Психологические основы педагогической коррекции. Славянск: 2000. – 319 с. 

  1.  Методика обучения изобразительной деятельности и конструированию / Под редакцией Т.С. Комаровой. – М.: Просвещение, 1991. – 255 с.

10. Сакулина Н.П., Комарова Т.С. Изобразительная деятельность в детском саду. – М.: 1985. - 189 с.

11. Спеціальна психологія  / Під редакцією М.П. Матвєєвої, С. П. Миронової, Кам’янець-Подільській, 2001. - 138 с.

Додаткова:

1. Бабенкова Р.Д., Юровский С.Ю. Пространственная организация движений учащихся вспомогательной школы. // Дефектология, - 1971. - №3. - С. 30-35.

2. Выготский Л.С. К психологии и педагогике детской дефективности. // Дефектология, - 1974. - №3. С. 71-16.

  1. Галкина О.И. Развитие пространственных представлений у детей в начальной школе. – М.:  Просвещение, 1961. – 89 с. 

4. Комарова Т.С. Формирование графических навыков у дошкольников. -  М.: 1970. -  152 с.

 5. Мастюкова  Е.М. Лечебная педагогика. – М.: Владос, 1997. - 498 с.

Орієнтовні завдання для самостійної роботи 

Модуль ІІІ. Види уроків з образотворчого мистецтва, їх специфіка. Позакласна робота з образотворчого мистецтва в корекційних закладах.  

1. Розробка конспектів  уроків декоративного, тематичного малювання та малювання з натури.

2. Аналіз уроків декоративного, тематичного малювання та малювання з натури.

3. Розробка бесід з образотворчого мистецтва  на теми: “Особливості образотворчих засобів живопису”, “Образотворче мистецтво як форма відображення дійсності”, “ Скульптура та скульптурні матеріали”, “Графічне мистецтво та засоби його відображення”, “Архітектура – мистецтво будувати та прикрашати будинки.”

4. Розробка системи вправ з нанесення прозорого ряду фарби один на другий: перехід кольору із більш насиченого до менш насиченого.

5. Моделювання системи занять з образотворчої діяльності в шкільних навчальних закладах для дітей з інтелектуальною недостатністю.

6. Розробка системи вправ з виконанням схематичних зарисовок людини в русі.

7. Розробка (стилізація) елементів візерунка (декоративне малювання).

8. Обґрунтування взаємозв’язку методів і прийомів корекційно – виховної роботи на уроках образотворчої діяльності.

9. Скласти бібліографію статей з образотворчої діяльності за матеріалами журналу “Дефектологія” останніх п’яти років видання.

10. Скласти бібліографію статей з образотворчої діяльності за матеріалами журналу “Початкова школа” останніх п’яти років видання.

11. Добрати варіанти тем для малювання на виконання певного завдання програми (наприклад, малювання предметів прямокутної форми тощо)

12. Розробка тематичного планування гурткової роботи  в корекційній школі. 

Форма звітності 

  1. Виконати тестові завдання. 

  1. Підготувати реферати на теми (п.3).

Орієнтовний план практичного заняття:

Тема. Різновиди робіт з декоративного малювання. Корекційно – розвивальне значення малювання з натури. Основа тематичного малювання – цілеспрямовані спостереження і зарисовки з натури.

  1. Різновиди робіт з декоративного малювання. Види орнаментів: за будовою: замкнені (в квадраті, колі, прямокутнику, трикутнику); напівзамкнені (в смужці); відкриті (сітчасті); за змістом: геометричні, рослинні, зображувальні.  Перевага декоративного малювання над іншими видами робіт.

  1. Корекційно-виховне значення уроків малювання з натури. Малювання з натури як метод ознайомлення з основами реалістичного зображення. Поняття композиції, передача пропорцій, форми, об’єму і кольору в малюванні з натури.

  1. Значення тематичного малювання для реалізації спеціальних задач корекційних шкіл. Малювання по пам’яті і за уявленням, його зв’язок із малюванням з натури.

  1. Виконання зарисовок (декоративне, тематичне малювання, малювання з натури).

Рекомендована література:

1. Головина Т.Н. Изобразительная деятельность учащихся вспомогательной школы. – М.: Педагогика, 1974. – 118 с.

 2. Головина Т.Н. Недостатки пространственной ориентировки у  умственно  отсталых учащихся и коррекционное влияние занятий рисованием на ее развитие. // Психологические вопросы коррекционной работы во вспомогательной школе / Под ред. Ж.И. Шиф. – М.: 1972. – С. 60-77.

3. Головина Т.Н. Развитие пространственного анализа у умственно отсталых детей и некоторые пути коррекции его недостатков. // Психологические проблемы коррекционной работы во вспомогательной школе / Под ред. Ж.И. Шиф, В.Г. Петровой, Т.Н. Головиной. –  М.: Педагогика, 1980. –  С. 95-122.

4. Грошенков И.А. Изобразительная деятельность учащихся вспомогательной школы. – М.: Просвещение, 1982. – 168 с. 

5. Грошенков И.А. Уроки рисования в І-VІ классах вспомогательной школы. – М.: 1975. – 225 с.

Орієнтовний план лабораторного заняття:

Тема. Формування вмінь розробляти систему уроків пропедевтичного періоду.

  1. Необхідність пропедевтичного періоду при навчанні дітей з інтелектуальною недостатністю зображувальній діяльності.

  1. Мета і завдання пропедевтичних вправ.

  1. Розробка системи вправ для пропедевтичного періоду навчання дітей з інтелектуальною недостатністю зображувальній діяльності (І півріччя, 15 уроків).

Рекомендована література:

1.  Головина Т.Н. Изобразительная деятельность учащихся вспомогательной школы. – М.: Педагогика, 1974. – 118 с.

 2. Головина Т.Н. Недостатки пространственной ориентировки у  умственно  отсталых учащихся и коррекционное влияние занятий рисованием на ее развитие. // Психологические вопросы коррекционной работы во вспомогательной школе / Под ред. Ж.И. Шиф. – М.: 1972. – С. 60-77.

3. Головина Т.Н. Развитие пространственного анализа у умственно отсталых детей и некоторые пути коррекции его недостатков. // Психологические проблемы коррекционной работы во вспомогательной школе / Под ред. Ж.И. Шиф, В.Г. Петровой, Т.Н. Головиной. –  М.: Педагогика, 1980. –  С. 95-122.

4. Грошенков И.А. Изобразительная деятельность учащихся вспомогательной школы. – М.: Просвещение, 1982. – 168 с. 

5. Грошенков И.А. Уроки рисования в І-VІ классах вспомогательной школы. – М.: 1975. – 225 с.

6. Методика обучения изобразительной деятельности и конструированию / Под редакцией Т.С. Комаровой. – М.: Просвещение, 1991. – 255 с.

Орієнтовні тестові завдання 

Модуль ІІІ. Види уроків з образотворчого мистецтва, їх специфіка. Позакласна робота з образотворчого мистецтва в корекційних закладах.  

  1. Декоративне малювання – це малювання:

а) орнаментів

б) предметів з натури

в) візерунків

  1. Які види робіт з образотворчої діяльності вважаються складними для дітей з інтелектуальною недостатністю?

а) малювання з натури

б) тематичне малювання

в) декоративне малювання

  1. З яких видів завдань слід починати складання візерунка з геометричних форм?

а) самостійне складання візерунка

б) складання візерунка із поданих елементів

в) складання візерунка за готовим зразком

  1. В малюнку з натури необхідно точно відобразити:

а) розмір

б) просторові відношення

в) стилізацію

  1. Уроки малювання з натури можуть включати такі теми:

а) малювання овочів (помідор і огірок)

б) малювання візерунка в смужці

в) малювання одягу  (шапка і шарф)

  1. Тематичне малювання вважається для розумово відсталих дітей найбільш складним видом занять з образотворчого мистецтва тому, що:

а) базується на уявленнях

б) передбачає стилізацію предметів

в) передбачає мобілізації попереднього досвіду дітей

  1. Під час уроків малювання з натури здійснюється:

а) розвиток рухової сфери

б) виховання естетичних почуттів і естетичного відношення до оточуючого

в) корекція просторових уявлень

  1. Уроки малювання на задану тему виконують корекційну функцію в тому випадку, якщо:

а) завдання відповідають віку й розумовим можливостям дитини

б) тематичному малюванню передує формування графічних образів предметів

в) вони не розвивають мислення й сприймання розумово відсталої дитини

  1. Основна частина уроку малювання з натури повинна включати такі компоненти:

а) визначення послідовності виконання малюнка

б) підведення підсумків роботи 

в) аналіз об’єкта зображення

  1.  При проведені бесід з образотворчого мистецтва необхідно враховувати:

а) знання і вміння дітей з математики

б) пори року

в) зміст уроків читання й історії

Орієнтовні питання до заліку

  1.  Малювання як засіб корекції  розвитку дітей з інтелектуальною недостатністю.

  1. Особливості розвитку образотворчої діяльності дітей з інтелектуальною недостатністю дошкільного віку.

  1. Яка роль пропедевтичного періоду в навчанні малюванню?

  1. Декоративно –прикладне мистецтво і його спецефічні задачі.

  1. Візерунок і цого різновиди.

  1. Малювання як засіб діагностики інтелектуального розвитку дитини.

  1. Особливості графічної діяльності дітей з інтелектуальною недостатністю.

  1. Образотворче мистецтво і його види.

  1. Основні напрями корекційно-виховної роботи з образотворчої діяльності в спеціальних дошкільних закладах та реабілітаційних центрах.

  1.  Малювання як засіб емоційно-естетичного виховання. 

  1.  Мета і завдання підготовчого періоду.

  1.  Особливості розвитку образотворчої діяльності дітей з інтелектуальною недостатністю.

  1.  Структура уроку образотворчого мистецтва в корекційних закладах.

  1.  Роль вчителя в організації корекційно-виховної роботи на уроках образотворчого мистецтва.

  1.  Яка роль декоративного малювання в сенсорному вихованні дітей з інтелектуальною недостатністю?

  1.  Яке значення малювання з натури для рішення спеціальних задач корекційних шкіл?

  1.  Методика проведення бесід за картинами в молодших класах?

  1.  Особливості сприймання і передачі форми предметів в малюнках дітей з інтелектуальною недостатністю.