Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 13-16 ЛОГІКА.doc
Скачиваний:
184
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
377.34 Кб
Скачать

2. Логічної форма

Основними формами мислення є: поняття, судження і умовиводи. Кожна з цих форм має свою структуру, побудову, складові частини. Логічна форма - це і є структура, побудова думки, спосіб зв'язку її складових частин.

Так, різні предмети відображаються в абстрактному мисленні однаково - як певний зв'язок їхніх істотних ознак, тобто у формі поняття. Наприклад, «девальвація» і «веі сель» - це поняття, які відображають різні предмети думки. Дєвальвація - це зменшення офіційного золотого вмісту грошової одиниці держави або зниження її курсу по відношенню до валюти інших країн. Вексель - це письмове зобов'язання боржника сплатити визначену суму грошей у визначений строк. Але ці різні явища (девальвація і вексель) відображаються одним і тим же способом - як певна сукупність їхніх загальних, істотних властивостей або ознак.

Розглянемо, що таке структура думки, логічна форма відносно судження. Візьмімо, наприклад, три судження:

  1. Всі акції є цінними паперами.

  2. Усі злочини є діяння суспільно небезпечні.

  3. Всі підприємства є суб'єктами господарської діяльності.

Конкретний зміст цих суджень різний, але спільним для них є спосіб зв'язку складових частин, їхня структура. Кожне з названих суджень має предмет судження (логічний суб'єкт, підмет): у першому судженні ним є поняття «акція», у другому - «злочин», у третьому - «підприємство». У кожному з цих суджень є предикат (логічний присудок), який відтворює ознаку, що належить предмету думки. У першому судженні предикатом є поняття «цінний папір», у другому - «діяння суспільно небезпечні», у третьому - «суб'єкти господарської діяльності».

В усіх трьох випадках суб'єкт і предикат пов'язані словом «є», яке називається зв'язкою.

Якщо тепер ми відхилимося від конкретного змісту цих суджень і, користуючись символами (S - суб'єкт, Р - предикат), запишемо структуру суджень у вигляді формули, то вона буде для всіх них однією і тією ж: усі S є P. Можливі судження,що мають дещо іншу структуру: деякі S є Р; деякі S не є Р; жодне S не с Р.

Розглянемо тепер такі два умовиводи:

1. Усі студенти інституту фінансів вивчають логіку.

Костянтин - студент інституту фінансів.

Отже, Костянтин вивчає логіку.

2. Усі банки України надають довгострокові кредити під високий процент.

«Аваль» - банк України.

Отже, «Аваль» надає довгострокові кредити під високий процент.

Конкретний зміст цих умовиводів різний, але в них є й загальне:

а) обидва складаються з трьох суджень, із яких перші два є вихідними

(засновками), а останнє - вивідним судженням (висновком), оскільки воно утворене із понять, наявних у вихідних судженнях.

б) у вихідних судженнях (засновках) обох умовиводів міститься одне спільне поняття (у першому ним є поняття «студент інституту фінансів», а в другому - поняття «банк України"), яке відсутнє у вивідному судженні.

Це загальне у побудові різних за конкретним змістом умовиводів і утворює їхню структуру. Щоб записати її у вигляді формули, позначимо загальне поняття, що міститься у вихідних судженнях обох умовиводів, буквою М, предикат першого вихідного судження і предикат висновку - Р, суб'єкт другого вихідного судження і суб'єкт висновку - S. У цілому формула, яка виражає структуру розглянутих умовиводів, така:

М-Р

S-M

S-P.

Як бачимо, формальна логіка, досліджуючи форми мислення, відхиляється від конкретного змісту думки. Порівнюючи різні думки, вона виявляє лише загальне у них , їхню структуру. В цьому полягає одна із специфічних особливостей формальної логіки як науки.

Процес виявлення структури думок, виведення формул, встановлення всіх складових частин того чи іншого судження є формалізацією думок. Вона дає змогу формулювати певні закони і правила. Формалізація - це і є метод науки логіки.