Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_ekono_rizik_2013 (1).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
847.87 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Полтавський національний технічний університет

імені Юрія Кондратюка

Кафедра

економіки підприємства та управління персоналом

методичні вказівки

до виконання контрольної роботи з курсу

«Економічні ризики»

для студентів напряму підготовки 6.030504 «Економіка підприємства»

усіх форм навчання

Полтава 2013

Методичні вказівки до виконання контрольної роботи з курсу «Економічні ризики» для студентів напряму підготовки 6.030504 «Економіка підприємства» усіх форм навчання. – Полтава: ПолтНТУ, 2013. – 28 с.

Укладачі: І.А. Брижань, кандидат економічних наук, доцент.

О.В. Хадарцев, асистент

Відповідальний за випуск: В.Я. Чевганова завідувач кафедри економіки підприємства та управління персоналом, кандидат економічних наук, доцент.

Відповідальний за випуск: В.Я. Чевганова завідувач кафедри економіки підприємства та управління персоналом, кандидат економічних наук, доцент.

Рецензент: О.О. Сосновська, кандидат економічних наук, професор кафедри економіки підприємства Полтавської державної аграрної академії.

Затверджено науково-методичною радою університету

Протокол № __ від «__» _________ 2013 р.

Коректор О.Г. Бриль

20.42.03.02

1. Загальні положення

1.1. Дiяльнiсть пiдприємств в умовах ринкових вiдносин нерозривно зв'язана з економічним ризиком, а звідси, виникає неяснiсть в одержаннi очiкуваного кiнцевого результату, небезпека невдачi, непередбачених втрат. Щоб вижити за таких умов, керівникам підприємств необхідно впроваджувати нові технології й технічні новинки, приймати сміливі та нетрадиційні рішення, а це підвищує ступінь економічного ризику. Тому слід навчитися прогнозувати події, оцінювати рівень ризику, йти на нього, але не виходити за межі допустимого. Основні завдання під час прийняття рішень – це врахування ризику, керування ним, зведення до прийнятних меж, зниження можливих збитків. Отже, важливою проблемою є оцінювання ризику в різних сферах економічної діяльності, розвиток відповідних механізмів щодо моніторингу та менеджменту ризику. Вивчення курсу "Економічні ризики" спрямоване на оволодiння студентами термiнологiєю теорiї ризикiв, засобiв оцiнки ризикiв i захисту вiд них. Предметом вивчення курсу "Економічні ризики" є діяльність різних суб’єктів господарювання в умовах невизначеності й ризику. Контрольна робота із цієї дисципліни має велике значення для закріплення та поглиблення теоретичних знань, освоєння методів техніко-економічних розрахунків, набуття навиків використання довідкових та нормативних даних.

1.2. Завдання курсу полягає у тому, щоб навчити:

  • кількісно оцінювати ризик;

  • узагальнювати термінологічну базу теорії економічних ризиків;

  • ідентифікувати вид ризику;

  • розпізнавати причини й фактори, що викликають ризик у діяльності підприємств;

  • застосовувати найтиповіші прийоми моделювання та вимірювання економічного ризику в процесі прийняття рішень, опанування відповідного апарату (методи, моделі, інфор­маційне та програмно-методичне комп’ютерне забезпечення) з метою практичного використання в різноманітних економічних сферах.

1.3. Курс “Економічні ризики” студентам усіх форм навчання доцільно вивчати в такій послідовності:

  • ознайомитися з робочою програмою та методичними вказівками до вивчення курсу;

  • ознайомитися з літературою, рекомендованою для вивчення курсу;

  • скласти стислий конспект із кожної теми курсу;

  • розв’язати відповідні задачі контрольної роботи;

  • підготуватися до заліку.

На лекціях студентам викладаються окремі питання найбільшої складності. На практичних заняттях з’ясовуються і розв’язуються задачі й питання, які викликають у них труднощі при виконанні контрольної роботи.

Із курсу виконується одна контрольна робота, що складається з відповіді на теоретичне питання за варіантами (див. додаток 1) та розв‘язання практичних задач.

При розв’язуванні задач не можна обмежуватися лише поданням кінцевого результату. Необхідно навести зміст завдання, а також докладно викласти всі розрахунки. До контрольної роботи слід подати список використаної літератури. Контрольна робота з курсу “Економічні ризики” повинна вміщувати відповідь на теоретичне питання та розв’язання чотирьох задач, варіанти яких для кожного студента визначаються викладачем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]