Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ ЕА-контрольна.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
248.83 Кб
Скачать

Міністерство освіти, науки, молоді та спорту України

Полтавський національний технічний університет

імені Юрія Кондратюка

Кафедра економіки підприємства

Методичні вказівки

до виконання контрольної роботи з дисципліни

«Економічний аналіз»

для студентів спеціальності «Економіка підприємства»

заочної форми навчання

Полтава 2011

Методичні вказівки до виконання контрольної роботи з дисципліни «Економічний аналіз» для студентів спеціальності «Економіка підприємства» заочної форми навчання. – Полтава: ПолтНТУ, 2011. – 26 с.

Укладачі: І.В. Міняйленко, ст. викладач, Н.Б. Теницька, ст. викладач.

Відповідальний за випуск: В.Я. Чевганова, завідувач кафедри економіки підприємства, канд. екон. наук, доцент.

Рецензент: А.С. Старовірець, канд. екон. наук, доцент

кафедри менеджменту та маркетингу.

Затверджено науково-методичною

радою університету

Протокол № від . . 2011 р.

Коректор М.М. Рокитна

Верстка Н.Б. Теницька

20.16.18.02

ЗМІСТ

Загальні положення.......................................................................................4

Теоретичні питання………….......................................................................6

Практичне завдання………………………………………………….…….11

Додаток А. Вихідна інформація до виконання практичного завдання за варіантами……………………………………………………………………….….21

Додаток Б. Зразок титульного аркуша……………………………….…..23

Список рекомендованої літератури.............................................................24

Загальні положення

З переходом до ринкових відносин у народному господарстві України виникло безліч проблем і невирішених питань. Розв’язання їх потребує використання наукових засобів, які має у своєму арсеналі економічна наука і насамперед така її галузь, як економічний аналіз.

Забезпечення ефективного функціонування підприємства потребує економічно грамотного управління їхньою діяльністю, яка визначається вмінням аналізувати.

За допомогою аналізу визначаються тенденції розвитку, глибоко і системно досліджуються фактори зміни результатів діяльності, обґрунтовуються плани та управлінські рішення, здійснюється контроль за їх виконанням, виявляються резерви підвищення ефективності виробництва, оцінюються результати діяльності підприємства, виробляється стратегія його розвитку.

Аналіз господарської діяльності є науковою базою прийняття економічних, фінансових та управлінських рішень у бізнесі. Тому оволодіння методикою аналізу економістами всіх рівнів є складовою частиною їх професійної підготовки.

Методичні вказівки призначені для виконання студентами заочної форми навчання контрольної роботи з дисципліни «Економічний аналіз».

Контрольна робота складається з чотирьох теоретичних питань та комплексного практичного завдання, що виконується за варіантами.

При написанні теоретичних питань використовується рекомендована література. Комплексне практичне завдання повинно включати методику і результати розрахунків з використанням аналітичних таблиць та формул, а також економічно обґрунтовані висновки. Вихідна інформація наведена у додатку А.

Контрольна робота виконується у рукописному вигляді на аркушах формату А4. Вона повинна містити: титульний аркуш (див. додаток Б), завдання до виконання контрольної роботи, зміст, відповіді на теоретичні питання, комплексне практичне завдання, список використаної літератури.

Першою сторінкою контрольної роботи є титульний аркуш, який включається до загальної нумерації сторінок. На титульному аркуші, завданні та змісті номер сторінки не ставиться, на наступних сторінках номер проставляється у правому нижньому куті без крапки в кінці. На останній сторінці вказується дата закінчення написання контрольної роботи і студент ставить свій підпис. Контрольна робота здається для перевірки на кафедру та захищається до початку екзаменаційної сесії.

Основою даних методичних вказівок є практичне використання набутих знань з економіки підприємства та економічного аналізу для оцінки господарської діяльності підприємства, визначення факторів впливу на основні результати господарювання.

Методичні вказівки дозволять студентам підготувати теоретичні питання, здійснити факторний аналіз результатів виробництва та оцінити їх з метою більш широкого розуміння виробничо-фінансової діяльності підприємства.