Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6761.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
794.11 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Полтавський національний технічний університет

імені Юрія Кондратюка

Кафедра економічної кібернетики

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання лабораторних робіт з дисципліни

Економіко-математичні методи та моделі: оптимізаційні методи та моделі

для студентів галузі знань 0305 “Економіка і підприємництво” всіх напрямків підготовки та

усіх форм навчання

Полтава 2012

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з дисципліни “Економіко-математичні методи та моделі: оптимізаційні методи та моделі” для студентів галузі знань 0305 “Економіка і підприємництво” всіх напрямків підготовки.  Полтава: ПолтНТУ, 2012.  30 с.

Укладач: Ю.А. Харченко, канд. техн. наук, доцент

Відповідальний за випуск: Р.Г. Савенко, завідувач кафедри економічної кібернетики, доктор техн. наук, професор

Рецензент: М.В. Лисенко, канд. фіз.-матем. наук, доцент.

Затверджено науково-методичною

радою університету

від _______2012 р., протокол №__

Авторська редакція

59.40.05.02

ВСТУП

Економічна система будь-якої країни складається з елементів − господарських одиниць, її надсистемою є природа і суспільство. Тому доцільно розглядати, досліджувати та моделювати соціально-економічні системи, які є складними імовірнісними динамічними системами, що охоплюють процеси виробництва, обміну, розподілу й споживання матеріальних та інших благ.

При дослідженні економіки органічно поєднуються емпіричні спостереження з моделями, які є уявними або реальними об’єктами, що в процесі свого вивчення замінюють об’єкт-оригінал. Основним інструментальним та ефективним методом дослідження є метод моделювання, тобто спосіб теоретичних і практичних дій, спрямованих на створення та використання моделей. Цей метод ґрунтується на принципі аналогії, тобто можливостях вивчення реального об’єкта не безпосередньо, а шляхом подібного йому більш доступного об’єкта (моделі).

Таким чином економіко-математичне моделювання (ЕММ) − це опис соціально-економічних систем знаковими математичними засобами.

Цей курс нормативний і є фундаментальним перед вивченням дисциплін циклу професійної підготовки. Об’єктом вивчення дисципліни є соціально-економічні системи, економіка та її підрозділи, процеси які в них відбуваються. Предметом дисципліни є методологія та методика моделювання, математичні моделі реальних економічних об’єктів, пошук оптимальних рішень та їх аналіз.

В процесі вивчення дисципліни студенти знайомляться з принципами та інструментарієм побудови оптимізаційних економіко-математичих моделей, методами їх розв’язування, виконують аналіз математичних моделей реальних економічних об’єктів, а також вивчають прийоми роботи з найбільш поширеними сучасними програмними продуктами для оброблення економічної інформації і пошуку рішень.

Під час виконання лабораторних робіт формуються практичні навички, які дозволять ефективно використовувати оптимізаційні економіко-математичні методи та моделі для розв’язання завдань економіки та управління в різних галузях народного господарства.

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні вміти:

а) використовувати методи лінійного програмування для розв’язання економічних задач;

б) розв’язувати транспортну задачу;

в) приймати оптимальне управлінське рішення в ситуації ризику й (або) невизначеності та виконувати багатокритеріальну оптимізацію;

г) будувати економіко-математичні моделі для формування оптимальних планів таких задач: виробнича програма фірми, портфель цінних паперів інвестора, валютний резерв підприємства тощо;

д) вибирати чи розробляти алгоритм для реалізації моделі та здійснювати пошук оптимальних рішень на ПЕОМ та здійснювати їх аналіз.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]