Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
заочники гроші.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
264.19 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ ПОЛТАВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ЮРІЯ КОНДРАТЮКА

КАФЕДРА ФІНАНСІВ І БАНКІВСЬКОЇ СПРАВИ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання контрольних робіт студентами заочної форми навчання з дисципліни

«Гроші та кредит»

Полтава 2012

Методичні рекомендації до виконання контрольної роботи студентами заочної форми навчання з дисципліни «Гроші та кредит» – Полтава,:ПолтНТУ 2012

Укладачі: С.Б. Манжос, доцент; О.М. Дахно, старший викладач.

Розглянуто та схвалено на засіданні кафедри фінансів та банківської справи протокол №____ від __________2012 р.

Вступ

Курс «Гроші та кредит» входить до складу дисциплін циклу підготовки фахівців зі спеціальностей «Фінанси і кредит».

«Метою викладання дисципліни є формування системи знань із теорії та практики використання грошей і кредиту, інших фінансово-кредитних інструментів, засвоєння закономірностей функціонування грошового ринку й грошових систем ( у т.ч. валютної) у процесах розподілу і споживання, а також їх впливу на процеси відтворення в умовах ринкової економіки; опанування методів аналізу й оцінювання державної монетарної та фінансово-кредитної політики, розвитку банківської системи; засвоєння основних економічних категорій щодо основ грошово-кредитних відносин, формування теоретичної й методологічної бази, необхідної для оволодіння практикою використання грошово-кредитних інструментів і аналізу грошово-кредитної політики держави в умовах ринкових відносин. Курс є самостійним розділом економічної науки, що вивчає особливості акумулювання грошей, суть кредитних відносин та інсти­тутів, що їх організовують. Його специфіка полягає у розгляді цих питань із погляду закону грошового обігу, взаємозв’язків грошової, кредитної та валютної систем з економічною кон’юнктурою, а також впливу спеціальних фінансово-кредитних інститутів на процес суспіль­ного відтворення.

Предметом вивчення навчальної дисципліни є гроші, їх сутність і функції у ринковій економіці, грошовий ринок та грошові системи, сутність, роль і види кредиту, валюта й валютні відносини та їх місце і роль в економічній системі Національного банку України та комерційних банків.

Завдання курсу полягає у тому, що майбутній фахівець повинен не просто засвоїти відповідний обсяг знань із теорії курсу «Гроші та кредит», знати основні категорії, закономірності та механізми функціонування грошово-кредитної системи держави, розуміти положення відповідних нормативних документів і законів України із цих питань, а й бачити за їх змістом реальні економічні процеси і тенденції розвитку, вміти їх аналізувати, прогнозувати майбутні зміни.

Навчальна дисципліна «Гроші та кредит» органічно пов’язана з вивченням інших теоретичних курсів у галузі економічної освіти, зокрема таких, як «Економічна теорія», «Фінанси», «Мікроекономіка», «Макроекономіка», «Статистика», «Інвестування», «Міжнародні валютно-кредитні та фінансові відносини» тощо. Цей зв’язок просте­жується через такі категорії, як гроші, кредит, банки, грошові й кредитні системи.

Методичні рекомендації до самостійного вивчення дисципліни

Ринкові відносини та їх становлення потребує нового підходу до теорії грошового обігу, розгляду питань кількості грошей і законів грошового обігу, детального дослідження проблем регулювання грошово-кредитних відносин та сутності кредиту в умовах конкуренції, ринкового ціноутворення й формування ринкової грошової системи держави.

Вивчення курсу здійснюється за темами з акцентом на індивідуалізацію навчання студентів заочної форми навчання та підсилення ролі самостійної роботи. Навчальна дисципліна «Гроші та кредит» із відповідною логічною послідовністю розкривається у 12-ти темах, розбитих за двома модулями.

Перший модуль «Гроші» включає в себе 7 тем, у яких розглядається багатогранна сутність грошей, механізм їх походження та функції, структура й особливості прояву грошового ринку, а також основні принципи побудови і форми організації грошової та валютної системи країни в умовах існування фінансових ринків.

Другий модуль «Кредит» передбачає вивчення 5-ти тем, у яких розглядається сутність, ознаки, форми й види кредиту, його функції та роль у ринковій економіці, принципи побудови банківської системи, її функції й провідне місце у кредитній системі, а також механізм реалізації грошово-кредитної політики, основні її інструменти і методи.

    1. У результаті вивчення дисципліни «Гроші та кредит» студенти повинні знати особливості становлення й основні етапи розвитку грошей і кредиту в процесі розвитку суспільного виробництва та обміну; основні властивості грошей і кредиту, що характеризують їх як самостійні економічні категорії; основні прояви ролі грошей та кредиту в розвитку ринкової економіки; мету, зміст, завдання монетарної політики держави й державного регулювання грошового обороту в країнах із ринковою економікою; законодавчі нормативно-правові акти, які регулюють грошово-кредитні відносини.

Під час самостійного опрацювання матеріалу студенти повинні звертати увагу та вміти пояснювати особливості й переваги сучасних форм грошових знаків, аналізувати стан грошового обороту, обігу та збалансованості грошових потоків на прикладі грошового обороту; знати сутність, функції й сучасний підхід до трактування сутності грошей, визначення вартості грошей як інструмента регулювання економіки, основні теорії грошей і їх практичне значення; аналізувати вплив державної монетарної політики на розвиток фінансових інститутів країни.

Отже, курс «Гроші та кредит» - один із базових. Вивчення його є важливою складовою підготовки висококваліфікованих фахівців. Наукове розуміння проблем грошей, грошового обігу, кредитних відносин, банківської справи є необхідним компонентом засвоєння професійних економічних знань студентами.

Модуль 1

Тема 1. Сутність і функції грошей

При вивченні цієї теми важливо зрозуміти економічний зміст категорії «гроші» та специфічних ознак, котрі відрізняють її від інших економічних категорій, засвоїти механізм походження грошей, упевнитися в неминучості появи грошей у процесі розвитку суспільного виробництва й обміну. Особливу увагу необхідно звернути на вивчення основних функцій грошей.

Для більш глибокого засвоєння матеріалу даної теми слід обов’язково з’ясувати питання щодо походження грошей, зокрема дві його концепції: еволюційну та раціоналістичну, роль держави у формуванні феномену грошей. Необхідно зрозуміти недоліки бартерного обміну порівняно із грошовим. Дуже важливим питанням є вивчення еволюції грошового товару та функціональних форм грошей і з’ясування причин, які зумовили перехід від простих до більш складних форм грошей. Особливу увагу слід звернути на процес демонетизації золота та виникнення паперових і кредитних грошей, що прийшли на заміну золоту. Вивчаючи роль грошей, потрібно з’ясувати, яких змін зазнали гроші та їх функції в умовах переходу до ринкової економіки, яку роль вони відіграють як засіб обліку праці у стимулюванні й регулюванні суспільного виробництва, нагромадженні та переміщенні капіталу. Закінчити вивчення цієї теми необхідно засвоєнням ролі грошей у розвитку економіки.