Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Project1.docx Архітектура.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
724.19 Кб
Скачать

1 Постановка завдання

Завданням даного програмного проекту є розробка функціональної системи «Калькулятор», яка зможе обчислювати будь-які операції. Основна вимога – розробити продукцію згідно із строго визначеною послідовністю кроків, що передбачається у RUP (Rational Software Architect).

Потрібно розробити програму, що імітує роботу функціонального калькулятора, який дозволяє вибрати за допомогою меню будь-яку з відомих йому функцій, потім пропонує ввести значення аргумента і, можливо, коефіцієнтів і після введення видає відповідне значення функції.

Інтерфейс користувача нашого калькулятора повинен забезпечувати меню для вибору функцій.

2Аналіз вимог

2.1 Загальний опис і основні проблеми

Основними проблемами раніше розроблених калькуляторів і схожих обчислювальних систем є їхній подальший супровід – тобто доповнення і додавання нових функціональних можливостей у нових версія програми.

Потрібно розробити програму так, щоб вона була легкою в читанні програмного коду, структурована і основне – об’єктна-орієнтована.

Rational Unified Process( RUP ) є ітеративним процесом розробки програмного забезпечення створеним Rational Software — підрозділом IBM з 2003. RUP не є єдиним, конкретним розпорядчим процесом, а скоріше фреймворком процесу, що має бути адаптованим організаціями які займаються розробкою та командами розробників які виберуть елементи процесу, які підходять під їх потреби.

За допомогою RUP і UML можна легко спроектувати програмну систему, розробивши спочатку UML – діаграму, а потім по ній згенерувати код.

2.2 Функціональні вимоги

  • Реалізувати можливість додавання нових операції та функцій, з мінімальною зміною решти реалізації.

  • Легкий та зручний інтерфейс користувача

  • Консольну програму

2.3 Не функціональні вимоги

  • Швидкодія

  • Мінімальний код за мінімальний час

  • ООП структурованість

3 Проектування

3.1 Загальний опис

Створюємо UMLдіаграму класів за допомогою Visual Studio та моделі RUP.

Вид функцій, для якої необхідно виконати обчислення (в більш загальному випадку – вид деякого об’єкту, для якого потрібно виконати деяку операцію) – є змінною сутністю.

Відповідно потрібно інкапсулювати відповідну сутність так, щоб клас меню мав справ з деякою абстрактною «Функціє взагалі» (з деяким «об’єктом взагалі»).

Звідси висновок: необхідний абстрактний клас Function, який забезпечує єдиний уніфікований інтерфейс для всіх його похідних класів, в даному випадку для класів Exp i Line.

3.2 Uml моделювання

Visual Studio 2010 надає проекти моделювання, які дозволяють створювати UML діаграми. В даний час неможливо згенерувати класи з діаграм автоматично, але напевно це не проблема - хороша UML діаграма візуалізує різні аспекти системи ясно і стисло. Зазвичай вони не документують систему повністю.

Створення проектів моделювання

Проекти моделювання створюються, як і всі інші проекти. Вибрати New Project з меню і виберіть Modeling Projects панелі шаблонів. Існує тільки один шаблон проекту називається Modeling Project (дуже оригінально). Виділіть його та натисніть ОК.

Проект моделювання практично, відразу після створення ще порожній. На лівій стороні екрану можна побачити UML Model Explorer (можна відкрити його так само через View => Other Windows => UML Model Explorer). Для додавання нових об'єктів в UML моделі просто потрібно клацнути правою кнопкою миші на назву та виберати тип об'єкта.

UML Model Explorer

Було зроблено цей скріншот після додавання деяких об'єктів в наш проект моделювання, так що можна побачити, як це вікно виглядає, коли є певний контент.

Ви можете додавати нові об'єкти до вашої моделі, просто клацнувши правою кнопкою миші на назву моделі і вибрати тип об'єкта, який ви хочете додати. Ви можете визначити атрибути об'єкту і привласнити значення його властивостям справа в UML Model Explorer.

Далі давайте подивимося приклад діаграми, яку я створив. Є деякі нудні моменти, які я не згадав (наприклад, збереження діаграми як зображень). Робота з діаграмами досить повільна,

але це плата beta версію Visual Studio 2010. Ось мій приклад діаграми.

Додавання нової діаграми

Нові діаграми додаються в модель так само, як і будь-який інший файл в інших проектах. Просто виберіть пункт мене Add new item і виберіть тип елемента.

Ви можете побачити в меню список все типів діаграми, які ви можете додати у ваш проект моделювання. Я не дуже впевнений, що цей список є остаточним і не тому, тому, що деякі типи діаграм відсутні. Але давайте, як завжди сподіватися на краще.

Додавання елементів на діаграму

Після додавання нової діаграми або відкрити існуючу ви можете додавати об'єкти на діаграму. Ви можете знайти спеціалізовані об'єкти для діаграми на панелі інструментів. Скріншоти показує вам інструментарії для активностей, класів і user case діаграм. (Activity, class and user case diagrams.)

Діаграма класів

UML діаграма класів показує список класів в системі (або підсистеми) і відносини між класами. Проект моделювання показує також атрибути і методи класів. Я створив просту діаграму класів, яка візуалізує Часткове узагальнення (Party generalization) і показує, як до цього узагальнення можна легко приєднувати клас людей і клас компаній.

Якщо у вас є велика модель, не поміщається на екрані, тоді ви можете приховати деякі класу, що б заощадити місце для інших класів, які в іншому випадки були б не видно.

Use case діаграми

UML діаграми прецедентів використання, ілюструє можливі сценарії в системі (або підсистемі) і діючі в системі об'єкти (actors), які пов'язані з прецедентами використання (use cases). Крім того, можуть бути показані відносини між варіантами використання і наведені коментарі у разі потреби. Мій приклад показує простий процес реєстрації, якщо користувач ідентифікується за його цифрового паспорту і потім затверджується адміністратором після збереження користувачем своїх реєстраційних даних.

Діаграма активностей

Наприкінці хочу навести мою діаграму активностей. Вона проста і створена виключно для того, щоб показати, як виглядає діаграма активностей. Не шукайте глибоких думок у цьому прикладі. Просто подивіться як виглядають подібні діаграми!

Є також хороші новини про моделювання проектів. Якщо ви читали розділ моделювання на форумі Visual Studio 2010 Beta 2, ви можете з'ясувати, що проекти моделювання будуються так, що б їх було легко розширювати. Microsoft старанно працює над можливістю кодогенераціі з моделі проекту. Отже, стежте за оновленнями - відбувається щось велике!

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]