Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema_2_2_otp_sk.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
46.98 Кб
Скачать

Історія розвитку техніки і засобів пересування.

Необхідність перевезень пізнала ще первісна людина, от і створила такі засоби пересування як пліт, човен, тачка; для транспортування невеликих вантажів використовували силу людей і тварин. Але з часом цього стало недостатньо і почався пошук нових засобів пересування. З'явилися вози на дерев'яних полозах, що призвело до великого винаходу - створення колеса. Колісниця використовувалися римлянами більше 5 тис. років тому, за ними греки побудували першу колійну дорогу.

У ХIV столітті на рудниках виникли дерев'яні рейки, в 1764 році дерево замінили на залізо - К. Д. Фролов на Алтаї влаштував пересування вагонеток. Перші залізні рейки були кутовими, вози по них тягли коні. Першу в світі парову машину створив в 1766 році Ползунов на Алтаї. Чекали, що колесо буде ковзати по рейках, тому перші рейки були зубчасті. Зубці швидко ламались, а колеса вагонеток продовжували через сили тертя котитися, а не ковзати. Це було помічено, і рейки стали робити гладкими.

У 1788 році на Олександрівському гарматному заводі в Петрозаводську були побудовані чавунні рейки довжиною 174 км. Після чого в 1809 році побудували першу чавунну дорогу на Алтаї.Перший у світі паровоз був створений у 1815 році англійським винахідником Джоржем Стефенсоном. І в 1825 році він же побудував першу в світі залізницю з паровозною тягою.

1825 рік вважається роком народження залізниці. У Росії перша громадська залізниця із застосуванням паровозів відкрилася в Царському Селі в 1837р. Перша магістральна залізна дорога була побудована в 1851 році, вона з'єднувала Санкт-Петербург і Москву.

  • Автомобільний транспорт

  • Історія

Автомобільний транспорт зародився в кінці 19 століття. Перші автомобілі:

  • Паровий візок Жозефа Кюньо1770рік.

  • Автомобіль Бенца1885рік.

  • Автомобіль Даймлера1889р.

  • Автомобіль «Форд-Т»1908р.

  • Укравтогаз1947, завідує бензиновими станціями.

Кількість автотранспортних засобів в 1900в усьому світі нараховувалось 11 тис.автомобілів, в 1921  — 10 922 тис. в 1950 — 70 388 тис. на початку 1957–102 827 тис.

Бурхливому розвитку автомобільного транспорту сприяли його висока прохідність і маневреність, порівняно висока швидкість перевозок, можливість доставки вантажів без перевантаження, відносно невелика вартість перевозок, можливість спеціалізації автомобілів для перевозки однотипних вантажів, простота керування і догляду за автомобілями.

Від «Гамаксіона» до пневмопривода

Задовго до появи автомобіля люди вже винаходили різноманітні саморушні екіпажі. Причому багато моделей були не тільки діючими, але і вельми ефективними.

Приміром, розповідаєу книзі «Історія автомобіля» А. Моравський, ще в серединіIV століття до н.е. для Діонісія молодшого, тирана Сіракуского, був побудований якийсь «Гамаксіон» - машина, пересувалася за допомогою м'язової сили людини. Якзапевняють перекази, «Гамаксіон» успішно змагався з кінними колісницями. Деметрій Фалернський 308 році до н.е. спорудив триколісний візок, де в якості двигуна використовувалося біляче колесо. Замістьбілкив колесі,природноперебирав ногами чоловік. Мускулоходний екіпаж був і у римського імператораКоммода(176-192 рр.. Н.е.). У тріумфальних ходах римляни використовували також педальні колісниці (педалі вертіли, зрозуміло, раби). У XV столітті мускулоходи заново винаходять в Європі. Вони викликають подив і захоплення, їх купують монархи. Скажімо, імператор Священної Римської імперії Максиміліана I для урочистих виїздів використовував розкішний екіпаж з тим же білячим, чи то пак «ступальним» колесом замість мотора. Усередині цього величезногоколесакрокували п'ятеро дужих чоловіків . Шедевром вважався мускулоход, побудований Йоганном Ха-утшем з Нюрнберга в 1469 році для короля Данії. А в 1688 році інвалід Стефан Фарфлер створив чотириколісний візок з переднім приводом. У рух її наводив сам сідок - вручну, через зубчасту передачу.

Потім прийшла черга пружіномобілей. Перша така машина. створена французом Жаком де Вокансона (1709-1782), легко рушала з місця, рухалася і зупинялася. Швейцарський священик Жаневуа в 1760 році винайшов екіпаж, у якому роль ключа для заводу пружинних двигунів виконували крилана зразок тих, що є у вітряних млинів. У Новому Орлеані в 1870 році побудували пружинний омнібус потужністю близько 16 л.с., який міг перевозити десяток пасажирів. До речі, в кінці ХК століття в США було досить багато ентузіастів, які вважали, що пружіномобіль здатний обігнати автомобіль .

Популярними тоді були і пневмомобілі - машини, що працюють на стиснутому повітрі. Першу з них англієць Ман побудував ще в 1823 році, але широке поширення пневмомобілі отримали лише під кінець століття, коли з'явилися балони високого тиску для стисненого повітря. Пневмогрузовікі і пневмокари в чималих кількостях будували у Великобританії, Франції, США. Слово«автомобіль» означає «саморушний» - сам від латинського - рухомий ». У наш час автомобіль - найпоширеніший засіб механічного транспорту. У Росії в у ряді імен винахідників одним з перших має бути названий палацовийселянинз Казанської губернії Леонтій Лук'янович Шамшуренков (1687-1758), у 1752 р. створив чотириколісний екіпаж, що приводився в рух мускульною силою двох людей. Інтенсивні пошуки нових видів транспорту велися у більш розвиненихкраїнахЗаходу.

Російський механік-самоучка Іван Петрович Кулібін(1735-1818) ще в 1791 р. виготовив педальну візок-самокатка. У ній він використовував махове колесо, коробку швидкостей, підшипники кочення, гальма, рульовий механізм. Таким чином, візок Кулібіна, приводиться в рух людиною, що стояли на зап'ятках, містила в собі ряд нових технічних удосконалень, вперше застосовувалися в історії техніки. Практичне, застосування автомобіля яктранспортногозасобу розпочинається з появоюпринциповобільш простого, компактного і економічного двигуна внутрішнього згоряння (ДВЗ).

Досліди по створенню автомобілів, паромобіля і електромобілів проходили в різних країнах у різних масштабах. Не можна не відзначити, що вже в 1899 р. російський інженер І.В. Романов розробив оригінальну конструкцію електробуса. І хоча в цей час напрямок розвитку безрейкового сухопутного транспорту остаточно не визначилося, а майбутні автомобілі ще займали дуже скромне місце в ряду з електро-і паромобіля, промислове виробництвобезрейковимитранспортнихзасобів (БТС) неухильно зростало, а головне - підвищуваласяекономічнапотреба в них, особливо в таких територіально великих країнах якРосіята США.Слово«автомобіль» означає «саморушний» (від грецькогоautos - сам і латинського mobilis-рухомий). У наш час автомобіль - найпоширеніший засіб механічного транспорту. У всьому світі налічується більше 300 млн. автомобілів. Перші спроби створити саморушну віз були зроблені ще два століття тому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]