Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
C лекції / 4.Покажчики.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
39.45 Кб
Скачать

Моделі пам'яті

       У мові Сі для операційної системи MS-DOS розмір ОП (оперативної пам'яті) для розміщення покажчика залежить від типу використаної моделі пам'яті. У програмах на мові Сі можна використовувати одну з шести моделей пам'яті: крихітну (tiny), малу (small, по замовчуванню), середню (medium), компактну (compact), велику (large) і величезну (huge).

Взагалі оперативна пам'ять для виконання програми на мові Сі використовується для:

    розміщення програми (коду програми);

    розміщення зовнішніх (глобальних) і статичних даних (що мають специфікатори extern і static, про них йтиметься нижче);

    динамічного використання ОП для змінних, сформованих у процесі виконання програми (купа, динамічна ОП, про них йтиметься нижче);

    для розміщення локальних (auto - автоматичних) змінних, змінних функцій (стек) під час виконання програми.

 

Рис. 1 Структура оперативної пам'яті

       ОП програми та її статичних даних у процесі виконання програми залишається незмінною. ОП з купи виділяється та звільняється в процесі виконання програми. Об'єм ОП для купи залежить від того, скільки ОП запитує програма за допомогою функцій calloc() та malloc() для динамічного розміщення даних. Пам'ять стека виділяється для фактичних параметрів активізованих функцій і їх локальних (автоматичних) змінних. Розглянемо основні характеристики різних моделей ОП.

       Крихітна (tiny model) ОП. Модель пам'яті використовується при дефіциті ОП. Для коду програми, статичних даних, динамічних даних (купи) та стеку виділяється 64 Кб. Змінна - покажчик типу near (ближній) займає 2 байти.

       Мала (small model) ОП. Для програми призначається 64 Кб. Стек, купа і статичні дані займають по 64 Кб. Ця модель приймається по замовчуванню та використовується для вирішення маленьких і середніх задач. Покажчик типу near займає 2 байти і містить адресу - зсув усередині сегмента ОП з 64 Кб.

       Середня (medium model) ОП. Розмір ОП для програми дорівнює 1 Мбайт. Стек, купа і статичні дані розміщаються в сегментах ОП розміром 64 Кб. Цю модель застосовують для дуже великих програм і невеликих обсягів даних. Покажчик у програмі типу farзаймає 4 байти. Для адресації даних покажчик типу near займає 2 байти.

       Компактна (compact model) ОП. Для програми призначається 64 Кб. Для даних - 1 Мбайт. Об'єм статичних даних обмежується 64 Кб. Розмір стека повинен бути не більш 64 Кб. Ця модель використовується для малих і середніх програм, що вимагають великого об'єму даних. Покажчики в програмі складаються з 2 байтів, а для даних - з 4 байтів.

       Велика (large model) ОП. ОП для програми обмежена 1 Мб. Для статичних даних призначається 64 Кб. Купа може займати до 1 Мб. Програма і дані адресуються покажчиками, що займають 4 байти. Модель використовується для великих задач. Окрема одиниця даних, наприклад масив, повинна займати не більш 64 Кб.

       Величезна (huge model) ОП. Аналогічна великій моделі. Додатково в ній знімається обмеження на розмір окремої одиниці даних.

 

Основні операції над покажчиками

       Мова Сі надає можливість використання адрес змінних програми за допомогою основних операцій - & та *:

За допомогою основних операцій можна отримати значення адреси змінної а використовуючи непряму адресацію - одержати значення змінної за її адресою.

Призначення цих операцій:

       & ім'я змінної - одержання адреси; визначає адресу розміщення значення змінної визначеного типу;

       * ім'я-покажчика - отримання значення визначеного типу за вказаною адресою; визначає вміст змінної, розміщеної за адресою, що міститься у даному покажчику; це - непряма адресація (інші назви - "зняття значення за покажчиком" або "розіменування" ).

       Оператор присвоювання значення адреси покажчику має вигляд:

       Ім'я_змінної_покажчика = & ім'я змінної;

Наприклад: