Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
C лекції / 1.Мова програмування С_. Загальна структура програми. Типи даних..docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
35.29 Кб
Скачать

Перша програма.

Суттєвою особливістю мови С( C++ ) по­рівняно з іншими мовами є те, що програми складаються з функцій, які відіграють роль підпрограм в інших мовах. Го­ловна функція, яка має бути у кожній програмі, - це функ­ція, наприклад, вигляду

 

main(void)

 { тіло функції з командою return 0; }

де main() - заголовок функції. Ключове слово void означає, що функція не залежить від параметрів, його записувати не обов'язково. Функцію з параметрами розглядатимемо нижче. У тілі функції містяться команди та виклики інших функцій. Команди одну від одної відокремлюють символом ";" (крапка з комою). Текст функції закінчується командою повернення return. Тіло функції (усі команди після заголовка) записується у фігурних дужках { }.

Розглянемо програму, у результаті виконання якої на екран буде виведено повідомлення: Привіт, студенте! Я C++!

// Моя перша програма мовою C++

#include<iostream.h>

intmain()

{

cout« " Привіт, студенте! Я C++":

return 0;}

Розглянемо елементи програми. У першому рядку є ко­ментар. Коментар це фрагмент тексту програми, який слу­гує для пояснення призначення програми чи окремих команд і не впливає на виконання команд. Його записують так: //текст коментарю або так: /* текст коментарю */. У першому випадку ко­ментар має бути або у кінці рядка, або єдиним у рядку. Другий спосіб більш універсальний: коментар можна запису­вати будь-де, не розриваючи лексем.

Директива #include <iostream.h> під'єднує бібліотечний файл iostream.h. Саме у цьому файлі описані функції, які дають змогу виконувати операції введення-виведення даних.

Далі у програмі записана обов'язкова функція main(). Клю­чове слово int означає, що функція main() повертатиме у точку виклику результат цілого типу.

Конструкція cout << забезпечує виведення на екран моні­тора повідомлення „Привіт, студенте! Я C++!".

Команда return слугує для виходу з функції main(). Число­вий параметр після return є результатом (значенням) функції (у цій програмі - 0).

Зауваження . Функцію main() можна застосувати так:

 

void main()

{ тіло функції;

}

Така функція називається функцією main() типу void. Вона не повертає у програму жодних значень, тому команду return пи­сати не треба.