Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Методичка психіатрія та наркологія

.pdf
Скачиваний:
57
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
706.85 Кб
Скачать

Гіпобулія і абулія - патологічне ослаблення, зниження чи повна втрата цілеспрямованої діяльності, проявом якої є зниження або цілковита відсутність спонукань, імпульсу до дії. Має місце рухова і мовна загальмованість - аж до ступору (стану психогенної нерухомості - при відсутності органічних уражень центральної і периферичної нервової системи).

Кататонічний ступор - для нього характерна часткова чи повна нерухомість, загальмованість мови до повної німоти (мутизм), активний чи пасивний негативізм і ознаки пасивної підпорядкованості (воскова гнучкість, каталепсія, симптом "повітряної подушки"). Хворий може знаходитись в одній позі протягом багатьох годин, днів, місяців.

Депресивний ступор - характеризується нерухомістю, що супроводжується уповільненням мови, почуттям туги, яка може досягати відчаю, безнадії, пригніченістю, загальмованістю рухів і прикованістю уваги до своїх переживань. Можуть виникати ідеї самозвинувачення і самоприниження.

Апатичний ступор - характеризується нерухомістю у поєднанні з емоційною тупістю і повною байдужістю до себе та оточуючих.

Психогенний ступор - характеризується загальною нерухомістю, що виникає після раптових і сильних психічних травм (катастрофи, стихійні лиха і т.ін.).

Синдроми рухово-вольових розладів

Кататонічний синдром - характризується нерухомістю з мутизмом, негативізмом, каталепсією, симптомом "повітряної подушки", хаотичним збудженням, ехолаліями, ехопраксіями, стереотипіями, амбітендентністю.

Гебефренічний синдром - харакутеризується дурощами, манірністю поведінки, ейфорією, схильністю до розірваності мислення, безглуздістю жестів, поз, міміки, своєрідним вимовлянням слів і т.ін.

Апатико-абулічний синдром - характеризується зниженням емоцій (аж до апатії) і вольових спонукань до цілеспрямованої діяльності (аж до абулії). Хворі цілими годинами, днями лежать в ліжку.

Виховання через предмет

Морально-етичне. Зосередження уваги на особливостях взаємозв'язку ефекторно-вольової та емоційної (наступне заняття) сфер. Підкреслювання ролі вищих емоцій у формуванні цілеспрямованої поведінки людини.

Трудове. Показати значення самовиховання волі людини і, зокрема, лікаря, медичного працівника.

Контрольні запитання

1.Що таке потяги? Види потягів.

2.Що таке воля? Ефекторно-вольова діяльність.

3.Розлади харчових інстинктів.

4.Розлади інстинкту самозбереження.

5.Розлади статевого інстинкту.

6.Розлади цілеспрямованої діяльності за типом сповільнення.

7.Розлади цілеспрямованої діяльності за типом посилення.

8.Розлади цілеспрямованої діяльності за типом спотворення.

9.Види психомоторного збудження.

10.Види ступорів.

11.Дати характеристику апатико-абулічного синдрому. 12.Дати характеристику гебефренічного синдрому. 13.Дати характеристику кататонічного синдрому.

14.Які Ви знаєте методи виховання за темою "Ефекторно-вольові розлади"?

Заняття 8

Назва теми:

Розлади свідомості

Тривалість заняття: 2 академічні години.

Навчальна мета: ознайомити студентів з формами розладів свідомості, їх діагностикою і співвідношеннями з нозологічними формами психічних захворювань. Навчити студентів діагностиці різних проявів виключення і розладів свідомості.

Місце заняття: навчальна кімната, стаціонар психіатричного відділення з палатою інсулінотерапії.

Оснащення заняття: таблиці класифікації різних розладів свідомості. Бланки ЕЕГ з проявами пароксизмальних розладів свідомості і післяприпадочною комою. Діапозитиви, малюнки, самозвіти хворих, що перенесли делірій, онейроід. Діагностичні задачі. Тематичні хворі.

Розлади свідомості

 

 

Термінологічний мінімум

1.

Свідомість.

6.

Делірій.

2.

Ясність свідомості.

7.

Аменція.

3.

Оглушення.

8.

Онейроід.

4.

Сопор.

9.

Присмерковий стан.

5.

Кома.

 

 

Загальні дані

Свідомість - це властивість психіки, вищий продукт особливим чином організованої матерії (мозку), суб'єктивне відображення об'єктивної дійсності: властивостей предметів і явищ навколишнього середовища, процесів, що відбуваються у ньому, своїх дій у попередньому накресленні і

передбаченні їх наслідків, в регулюванні взаємозв'язків людини з природою і соціальною дійсністю.

Індивідуальна свідомість - це здатність, яка дає змогу виділити себе із середовища, визначити своє ставлення до нього і організувати цілеспрямовану діяльність.

Фізіологічною основою свідомості є вогнище оптимального збудження в корі головного мозку з від'ємною індукцією на периферії.

Клінічні критерії ясної свідомості

1.Орієнтування в часі і місці.

2.Величина порогу подразливості, швидкість реакції.

3.Можливість психічного контакту.

4.Виконання найпростіших розумових операцій.

5.Наявність чи відсутність розгубленості, її ступінь.

6.Наявність чи відсутність наступної амнезії (не для всіх видів розладів ясної свідомості).

Розлади свідомості

Непсихотичні форми (апродуктивні)

Оглушення - характеризується зміною порогу збудливості, коли слабкі подразники хворими не сприймаються, середні сприймаються слабо, і лише сильні викликають відповідну реакцію. Хворі аспонтанні, нерухливі, уява їх бідна, судження сповільнені. Хворі байдужі до оточуючого.

Сопор - глибока втрата свідомості з повною відсутністю орієнтування в оточуючому і у власній особистості, нерухомістю (інколи можливі безладні рухи). Зберігаються окремі безумовні рефлекси (зіничні, корнеальні, ковтання), елементарні реакції на сильні зовнішні подразники (біль). Можуть спостерігатись патологічні рефлекси, вегетативні порушення. Спогади на період сопору не зберігаються.

Кома - повна втрата свідомості з відсутністю реакції на зовнішні та внутрішні подразники, зникнення рефлексів. Нерідко порушується діяльність життєво важливих функцій (серцево-судинної, дихання, вегетативної нервової системи). Після коми - повна амнезія (частіше на період втрати свідомості).

Психотичні форми (продуктивні)

Делірій - характеризується психомоторним збудженням, затьмаренням свідомості з дезоріентацією у місці, часі при повному або частковому збереженні оріентації у власній особі, з напливом яскравих чуттєвих зорових (слухових) сценоподібних і справжніх вербальних галюцинацій. Оточуюча дійсність зазнає маячного тлумачення. Хворі можуть відчувати нудьгу, тривогу, страх, можуть бути агресивними і небезпечними для оточуючих. Спогади про пережите зберігаються повністю або частково.

Аменція - характеризується глибоким затьмаренням свідомості з порушенням оріентування в місці, часі, оточуючих особах і предметах, а також у власній особистості. Відзначається безладне мислення, розгубленість, збудження в межах ліжка, фрагментарні галюцинаторні переживання. Після закінчення періоду аменції хворі не можуть пригадати періоду розладу свідомості.

Онейроід - сноподібний розлад свідомості. Характеризується химерною сумішшю шматків відбитків реального світу і чуттєвих фантастичних уяв, що яскраво виникають у свідомості. Онейроідне затьмарення часто супроводжується кататонічними розладами: збудженням або ступором. Експансивному змісту онейроіду частіше відповідає збудження, депресивному - ступор.

Присмерковий розлад свідомості - характеризується дезоріентацією у навколишньому, напливом страхітливих зорових галюцинацій, афектом люті та страху, бурхливим збудженням, часто з агресією. Іноді буває і

зовнішньо впорядкована поведінка. Спрстерігається повна амнезія періоду цього розладу свідомості.

Під час присмеркового розладу свідомості можуть бути: Амбулаторний автоматизм - тривалий (на декілька годин і більше) присмерковий стан, який супроводжується складними і зовні

впорядкованими формами поведінки та наступною амнезією. Сомнамбулізм (лунатизм) - стан зміненої свідомості, що настає під час

сну. Хворий, не прокидаючись, встає з ліжка, виконує автоматизовані дії (ходить по квартирі або на подвір'ї, виконує ряд тих чи інших дій і т.ін.) з наступною амнезією.

Псевдодеменція (несправжнє недоумство) - стан, при якому має місце поєднання присмеркового стану свідомості (його звуження) з явищами псевдодеменції (хворий не може назвати найпростіші предмети, своє ім'я, скільки йому років, дає різні безглузді відповіді, але в площині поставленого питання). Складається враження, нечебто хворий навмисне демонструє порушення поведінки і недоумство.

Фугіформні реакції - частіше на тлі психогенного присмеркового стану свідомості; хворий виконує в невідповідних обставинах ряд звичайних дій (кружляє на одному місці, кидається бігти, знімає чи одягає одяг і т.ін.). Цей період хаотичного збудження чи цілеспрямованих дій амнезується.

Патологічний афект - бурхлива емоція, що поєднується із присмерковим станом свідомості і супроводжується агресивними діями. Виникає часто у відповідь на незначну причину; в подальшому цей період амнезується.

Виховання через предмет

Морально-етичне. Проводиться обговорення формування свідомості у зв'язку з філо- і онтогенезом розвитку мозку, законом переходу кількості в

якість, а також проблеми свідомого і несвідомого. Звертається увага на вчення З. Фрейда та його послідовників про несвідоме.

Обговорюється нейрофізіологія свідомості, рівнів бадьорості, ролі кори та підкоркових утворень в організації свідомості на основі вчення І. П. Павлова.

Показується соціальна обумовленість формування індивідуальної і суспільної свідомості в різних суспільних умовах. Обговорення питання про лікарську таємницю та її межі, виходячи з інтересів окремої людини і суспільства.

Трудове. Роз'яснити, що додержання відповідних трудових норм є показником високого рівня свідомості особистості будь-якої людини в кожному суспільстві, особливо у ставленні до медичного працівника.

Контрольні запитання

1.Дати визначення поняття "свідомість".

2.Що складає фізіологічну основу свідомості?

3.Складові частини і основні властивості свідомості.

4.Фізіологічні варіанти зміненої свідомості.

5.Непсихотичні форми зміненої свідомості.

6.Психотичні форми розладу свідомості.

7.Клінічні критерії оцінки стану свідомості при непритомності, оглушенні.

8.Клінічні критерії оцінки стану свідомості при сопорі, комі.

9.Дати клінічну характеристику деліріозного синдрому.

10.Дати клінічну характеристику аментивного синдрому. 11.Дати клінічну характеристику онейроідного синдрому.

12.Клінічна характеристика окремих присмеркових станів свідомості. 13. Які Ви знаєте методи виховання за темою "Свідомість"?

Заняття 9

Назва теми:

Самостійна курація хворих студентами

(написання психічного статусу та вивчення провідної психопатологічної симптоматики в структурі хвороби)

Тривалість заняття: 2 академічні години.

Навчальна мета: навчити студентів правильно збирати та записувати анамнестичні дані, самостійно клінічно обстежувати психічно хворих, формулювати синдромологічний та нозологічний діагнози, проводити диференціальну діагностику, а також призначати лікування, розробляти профілактичні та експертні рекомендації.

Навчити студентів правильно вести та оформляти історії хвороби психічно хворих.

Місце заняття: навчальна кімната, стаціонар психіатричного відділення.

Оснащення заняття: схеми, історії хвороби, атлас експериментальнопсихологічного обстеження. Хворі для курації.

План історії хвороби та обгрунтування діагнозу

1.Паспортні дані.

2.Скарги хворого.

3.Анамнез суб'єктивний та об'єктивний.

4.Стан хворого під час обстеження.

5.Додаткові методи обстеження.

6.Обгрунтування діагнозу.

7.Лікування.

А. Сімейний анамнез

Найближчі родичі (батько, мати, брати, сестри і т.ін.), доля яких відома, діти хворого. Психічні відхилення та захворювання у них: напади, відхилення поведінки, самогубства. Алкоголізм, судинні ураження, ендокринні та обмінні порушення, туберкульоз, сифіліс.

Б. Анамнез життя

Раннє дитинство. Вік батьків на момент народження хворого, перебіг вагітності та пологів у матері. Розвиток дитини. Коли почав ходити, говорити. Дитячі захворювання, їх перебіг та наслідки. Нічні страхи, судомні напади, нічне нетримання сечі, заїкання, особливості поведінки та характеру.

Шкільний період. Початок навчання, успішність, особливості поведінки. Інтерес до тих чи інших предметів, занять. Труднощі в навчанні та їх причини. Чи дублював класи і чому. Скільки класів закінчив. Де навчався

після закінчення середньої школи. Характерологічні особливості у цьому періоді.

Статева сфера. Термін статевого дозрівання, нервово-психічні відхилення у пубертатному віці. Статева тяга: зв'язки, сексуальні відхилення.

Для жінок - термін початку менструацій, їх регулярність. Вагітності та аборти, пологи. Клімакс, його перебіг.

Основні особливості особистості до початку хвороби. Активність, врівноваженість, стриманість, терплячисть. Схильність до афектів та нервових зривів, коливання настрою. Товариськість, переважність інтересів, захоплення.

Сімейне життя. Коли вступив до шлюбу, стосунки у сім'ї. Професійний анамнез. Початок трудової діяльності. Зміни професії та їх

причини. Конфлікти на роботі. Задоволеність роботою. Професійні шкідливості. Служба в армії. Пристосування до умов армії, конфлікти, дисциплінарні порушення.

Зовнішні шкідливості та їх вплив на нервову систему. Перенесені інфекції, психічні порушення у гострому періоді. Інтоксикації, вживання алкоголю (з якого часу, як часто, характер сп'яніння, наявність похмілля та опохмелення). Паління. Травми черепа з втратою свідомості та подальші нервово-психічні порушення. Психічні травми.

В. Анамнез захворювання

Хворобливі епізоди в минулому. Перші прояви хвороби: головний біль, запаморочення, безсоння, зниження працездатності, дратівливість, зниження інтересів, зміна нахилів, замкненість, відлюдькуватість, зміни настрою, химерні вчинки та вислови, маячення і т.ін. Перебіг захворювання до моменту госпіталізації. З чим хворий пов'язує початок захворювання. Особливості госпіталізації до психіатричної лікарні.