Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
577.02 Кб
Скачать

1.2 Загальні положення та проблемні питання проведення аудиту наявності та руху основних засобів

До основних засобів відносяться матеріальні активи, якими підприємство володіє з метою використання їх в процесі виробництва або постачання товарів, послуг, надання в оренду іншим особам, або для здійснення адміністративних функцій, строк корисного використання більше одного року.

У процесі експлуатації вони переносять свою вартість на собівартість продукції частинами (нарахуванням амортизації).

Основні засоби підприємств і організацій незалежно від форм власності відображаються у бухгалтерському обліку і звітності за фактичними витратами на їх придбання, перевезення, встановлення, державну реєстрацію, які становлять їх первісну вартість.

До складу основних засобів відносяться: земельні угіддя, будівлі, споруди, машини і обладнання, транспортні засоби, інструменти, виробничий і господарський інвентар, робочий та продуктивний скот, багатолітні насадження та інші основні засоби.

До основних засобів відносять також капітальні вкладення для поліпшення земель.

Основним завданням і метою аудиту основних засобів є:

1) встановлення правильності документального оформлення і своєчасного відображення в обліку операцій з основними засобами, їх надходження, внутрішнє переміщення і вибуття;

2) перевірка правильності розрахунку, своєчасного відображення зносу основних засобів;

3) перевірка доцільності проведення ремонту основних засобів, контроль за витратами на капітальний ремонт, за правильністю їх відображення;

4) перевірка правильності відображення в обліку фінансових результатів від вибуття (в т.ч. ліквідації) основних засобів;

5) контроль за збереженням основних засобів;

6) перевірка правильності проведення індексації основних засобів;

7) підтвердження законності і правильності відображення на рахунках бухгалтерського обліку операцій з основними засобами;

8) встановлення своєчасності і правильності списання недоамортизованої частини основних засобів на фінансові результати;

Джерелами інформації для аудиту основних засобів є:

– Баланс (форма № 1);

– Звіт про фінансові результати та їх використання (форма № 2);

– Звіт про фінансово-матеріальний стан підприємства (форма № 3);

– Синтетичні регістри обліку основних засобів (головна книга, журнал-ордер № 13);

– Первинні документи з обліку основних засобів: інвентарні картки, акти приймання-передачі, введення в експлуатацію, ліквідації, відомості індексації балансової вартості основних засобів.

При перевірці операцій по обліку основних засобів аудиторам на основі первинних даних і даних аналітичного і синтетичного обліку основних засобів звертається увага на наступні основні питання:

– своєчасність і правильність документального оформлення і відображення в облікових регістрах надходження, переміщення і вибуття основних засобів

– правильність розрахунку амортизаційних сум і віднесення їх на собівартість продукції, а також відображення її на рахунках синтетичного обліку

– своєчасність і правильність списання недоамортизованої частини основних засобів на фінансові результати підприємства

– правильність і своєчасність нарахування орендної плати за основні засоби і віднесення на собівартість продукції

– правильність віднесення до основних засобів тих, що знаходяться на балансі підприємства

– правомірність списання витрат на проведення ремонту основних засобів

– своєчасність і правильність проведення інвентаризації і відображення результатів на рахунках

– достовірність індексації вартості основних засобів і віднесення сум на рахунки бухгалтерського обліку

– правомірність реалізації основних засобів, а також їх оцінка при реалізації як підприємством , так і приватною особою

Щоб реалізувати всі ці задачі необхідно переконатися в правильності організації аналітичного обліку; вияснити чи всі основні засоби закріплені за матеріально відповідальними особами; правильність проведення останньої інвентаризації, які її результати і чи відображені вони в обліку; проконтролювати достовірність облікових даних про наявність і рух основних засобів.

Дослідження проблем обліку основних засобів в умовах економічної кризи набувають особливої уваги, що в основному впливає на процес аудиту, особливості його здійснення та підбиття підсумків, так як роль основних засобів дуже важлива на кожному підприємстві ,а їх аудит є значним етапом перевірки звітності підприємства.

У зв’язку з нинішнім становищем в нашій країні все більшого розвитку набувають зовнішньоекономічні відносини. В Україні створюється численна кількість підприємств з іноземними інвесторами, багато вітчизняних організацій виходять із своєю продукцією на міжнародний ринок. Такі зміни призвели до створення умов трансформації бухгалтерського обліку до міжнародних стандартів, що в свою чергу повинно сприяти інтеграції аудиту до зарубіжного досвіду.

Вагомий внесок у розвиток теоретичних основ і методичних підходів аудиту основних засобів внесли такі провідні вчені, як М. Т. Білуха, М. І. Бондар, В. П. Завгородній, А. М. Кузмінський, Б. Ф. Усач та інші вчені.

В економічній літературі значної уваги приділяють перспективам вдосконаленню аудиту основних засобів до зарубіжного досвіду аудиту, так як аудитор керується не тільки нормативно – правовою базою своєї країни, але і спираючись на міжнародні стандарти аудиту.

Під час проведення аудиту основних засобів виникає потреба визначення його мети та завдання. Зарубіжний і вітчизняний досвід, щодо проведення аудиту основних засобів свідчить про перехід до міжнародної практики (табл.1)

 

Таблиця 1

Порівняння завдань аудиторської перевірки основних засобів на міжнародному та вітчизняному просторі

№ п/п

Зарубіжний досвід: завдання аудиту основних засобів

№ п/п

Вітчизняний досвід: завдання аудиту основних засобів

1

Перевірка належності основних засобів, записаних на рахунках компанії або ці засоби орендовані нею

1

Перевірка відображення основних засобів на рахунках бухгалтерського обліку

2

Перевірка правильності відображення первісної вартості основних засобів

2

Перевірка правильності відображення первісної вартості основних засобів у формах звітності підприємства

3

Перевірка правильного застосування методів амортизації по всім групам основних засобів

3

Перевірка правильності розрахунку амортизаційних сум і віднесення їх на собівартість продукції

4

Правильність віднесення засобів до основних

4

Правильність віднесення до основних засобів , що знаходяться на балансі підприємства

5

Перевірка правильності обліку основних засобів після їх покупки

5

Встановлення правильності своєчасного відображення в обліку операцій з основними засобами, їх надходження, внутрішнє переміщення і вибуття

6

Перевірка правильності визначення вартості майна, яке передано під заставу, в якості додаткового забезпечення.

6

Перевірка наявності на підприємстві «експертної оцінки» вартості майна, яке передано під заставу, в якості додаткового забезпечення.

 

Так, розглядаючи вищезазначене порівняння, слід звернути увагу на те, що в Україні, розвинений аудит основних засобів на достатньому рівні і базується на зарубіжній практиці аудиту.

Не тільки завдання аудиторської перевірки основних засобів є визначальним фактором на шляху інтеграції до зарубіжного досвіду. Аудит в міжнародній практиці базуються на аналізі факторів ринку, а також на оцінці структури внутрішнього контролю фірми, що в свою чергу ідентичне для аудиту в нашій країні.

Розглянуті аспекти свідчать про те, що Україна знаходиться на шляху до міжнародної інтеграції бухгалтерського обліку та аудиту основних засобів, але поряд з цим існує маса проблем, які залишаються не вирішеними.

Саме аудиторська перевірка поширюється не тільки на облікову документацію, але і на необлікові джерела, тому головним недоліком є масштабність деталізованого аудиту основних засобів, який потребує значних затрат робочого часу аудитора. Даний недолік можна усунути за допомогою застосування змішаної методики аудиту основних засобів, тобто в поєднанні деталізованого та експрес – аудиту, що дозволить зменшити затрати часу та забезпечити об’єктивність та доступність аудиту основних засобів.

Наступною проблемою, яка потребує вирішення є постійні зміни в нормативних актах стосовно амортизації та класифікації основних засобів. Дана проблема потребує негайного вирішення, шляхом переходу до надійних нормативних актів, які не будуть змінюватися занадто швидко, адже при аудиті основних засобів підприємства вони можуть значно впливати на його кінцеві результати.

Таким чином, аудит основних засобів на вітчизняному просторі набуває дедалі більшого вдосконалення спираючись на методологічні засади світового досвіду. Така міжнародна практика сприятиме подоланню невирішених проблем і залученню іноземних інвесторів на підприємства нашої країни, що прискорить вихід країни з економічної кризи.