Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка для диплома.doc
Скачиваний:
567
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
340.48 Кб
Скачать
  1. Вибір та затвердження теми дипломної роботи

Тема дипломної роботи повинна бути актуальною, мати теоретичне та прикладне значення, відповідати сучасному стану та перспективам розвитку економічної науки і господарської практики.

Виконання дипломної роботи здійснюється згідно тематики, яка розроблюється і затверджується кафедрою, а також щорічно уточнюється щодо актуальності сучасної проблематики. Студентові надається право запропонувати свою тему з необхідним обґрунтуванням її дослідження.

Основне формулювання теми дипломної роботи визначається наступним чином: «Підвищення ефективності управління підприємством в стратегічній перспективі шляхом удосконалення зовнішньоекономічної діяльності». В межах цього загального напряму кожен студент обирає тему спеціальної частини. (дод. А).

При обранні теми спеціальної частини дипломної роботи студенти повинні враховувати, що запропоновані їм теми розподіляються на категорії:

А) менеджмент зовнішньоекономічної діяльності;

Б) стратегічний менеджмент;

В) міжнародний маркетинг;

Г) міжнародні кредитно-розрахункові та валютні операції.

Обираючи тему слід враховувати її актуальність для промислових підприємств, можливість одержання відповідних матеріалів (планових, звітних, статистичних), проведення власних спостережень, розрахунків, експериментів, наявність літературних джерел, власні опрацювання. Обов’язковою вимогою до дипломної роботи є її корисність і практична цінність. Дипломна робота має бути написана на матеріалах конкретного підприємства, установи, організації.

Після вибору та узгодження з науковим керівником теми дипломної роботи студент подає заяву на ім’я завідувача кафедри для її затвердження (додаток Б).

Опрацювавши подані заявки, кафедра складає наказ про закріплення тем дипломних робіт. Після закріплення теми дипломної роботи науковий керівник видає завдання (додаток В), в якому зазначені основні напрями досліджень, які має провести студент згідно з обраною темою, та поетапний графік виконання студентом дипломної роботи. Студент зобов’язаний дотримуватися графіку виконання дипломної роботи і несе персональну відповідальність за недотримування графіку.

  1. Складання плану дипломної роботи та збір статистичного матеріалу

Після закріплення теми дипломної роботи та отримання завдання від наукового керівника дипломної роботи, студент повинен скласти та надати на затвердження керівнику план, дотримуючись графіка виконання роботи. План дипломної роботи повинен відповідати темі дослідження, мати чітке логічне поєднання теоретико-методологічної, аналітичної та рекомендаційної частини. При складанні плану студент має дотримуватись затвердженої структури дипломної роботи.

Збір практичного матеріалу для проведення аналітичних досліджень проводиться у відповідності із проблемою, що досліджується. Дипломні роботи повинні виконуватись на основі статистичної інформації, яка розкриває функціональні особливості системи менеджменту підприємства, зокрема управління зовнішньоекономічною діяльністю. Базою отримання вказаної інформації є пояснювальні записки до річного звіту підприємства, інформація фінансової звітності підприємства, вітчизняні та зарубіжні періодичні видання, інформація, що розміщена в Інтернеті.

Незалежно від обраного напряму дипломного дослідження обов’язковим є накопичення статистичної інформації щонайменше за 3 роки в сфері даних про техніко-економічні показники підприємства, особливості його структури та діяльності виробничих і управлінських підрозділів.