Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи екон теорий Задание.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
579.07 Кб
Скачать

Розв’язок

  1. Зміни, що сталися, проаналізуємо індексним методом

; (індекс швидкості обороту)

; (індекс обсягу виробництва)

. (індекс цін)

2. Використовуючи формулу Фішера , знаходимо масу грошей, необхідну для обігу

.

Таким чином, маса грошей повинна зменшитися на .

Задача №2. Функція попиту на товар представлена рівнянням , а функція пропозиції – рівнянням. Визначити:

  1. Рівноважну ціну та кількість товару.

2. Розміри дефіциту та надлишку, якщо підприємство встановлює ціну на даний товар, що дорівнює =70 грн. та=110 грн.

3.Побудувати відповідні графіки.

Теорія до задачі.

Попит і пропозиція – економічні категорії товарного виробництва, які перебувають у діалектичній взаємодії, в процесі якої попит – це представлена на ринку потреба у товарах і послугах, а пропозиція – сукупність товарів і послуг на ринку, які виробники готові продати за певними цінами. Співвідношення між попитом і пропозицією впливають на відхилення ринкових цін від вартості товарів і послуг. Попит на ринку – це форма вияву потреб і існує у грошовій формі.

Ціна рівноваги – ринкова ціна за рівності попиту і пропозиції. Відображає взаємодію закону вартості та закону попиту і пропозиції. Це означає, що рівновага між попитом і пропозицією встановлюється епізодично, передусім у короткому періоді. За досягненням такої рівноваги, обсяг вироблених товарів збігається з масштабом суспільних потреб у них, а праця, втілена в товарах, стає суспільно необхідною (англ. А. Маршал, амер. Дж. Хікс – досліджували ціну рівноваги на мікрорівні; швейцарець М. Вальрас, італієць А. Парето – на макрорівні).

Розв’язок

1. Оскільки в точці рівноваги , а, то. Звідси рівноважна ціна=91,6 грн.

2. Підставивши рівноважну ціну у одне з рівнянь, одержиму рівноважну кількість товару одиниць.

3. Якщо встановлюється ціна 70 грн., то це означає, що рівновага за неї відсутня і виникає ситуація дефіциту, яка відповідає нерівності . Щоб визначити розмір дефіциту необхідно визначитиіпри=70 грн.

од.; од.

Отже, розмір дефіциту одиниць товару.

4. Якщо встановлюється ціна 110 грн., то це означає, що рівновага за неї теж відсутня і виникає ситуація надлишку, яка відповідає нерівності . Щоб визначити розмір надлишку товарів, необхідно визначитиіпри=110 грн.

од.; од.

Отже, величина надлишку одиниць товару.

5. Будуємо графіки

Задача №3. Машина вартістю =390 тис. грн. розрахована на фізичний знос протягом=5 років. Однак через=2 роки вартість аналогічних машин знизилася до=300 тис. грн. Розрахувати втрати від морального зносу.

Теорія до задачі.

Моральне зношування основних фондів – зниження вартості основних фондів незалежно від ступеня втрати ними своєї споживчої вартості під впливом технічного прогресу і зростання продуктивності праці у машинобудуванні та будівництві. Моральне зношування основних фондів відбувається у двох основних формах. Перша – у втраті основними фондами частини своєї вартості без втрати споживчої вартості у результаті зростання продуктивності праці у галузях, які виробляють аналогічну продукцію з меншими затратами праці. Це призводить до зменшення ціни на них. Друга – внаслідок появи досконаліших і продуктивніших машин і технологій завдяки технічному прогресу.

Фізичне зношування основних фондів – втрата основними виробничими фондами своїх споживчих якостей і вартості внаслідок їх експлуатації (І форма) та впливу навколишнього середовища (ІІ форма). Швидкість фізичного зношування устаткування залежить від його якості, умов експлуатації, технічного ремонтного обслуговування, рівня екстенсивного та інтенсивного використання, виду матеріалу тощо.