Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
20-30.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
31.78 Кб
Скачать

27. Прикметник. Лексико-граматичні розряди. Ступені порівняння. Відмінювання

Прикметник – це самостійна частина мови, яка позначає ознаку, якість і відповідає на питання який? чий?

Є три лексико-граматичні розряди прикметників:

1) Якісні – ті, які позначають якість безпосередньо, без відношення до інших предметів. Можуть мати ступені порівняння.

2) Відносні – позначають якість через відношення до іншого предмета (українська мова – мова України). Не мають ступені порівняння.

3) Присвійні – позначають приналежність певній істоті; мають характерні суфікси: -ин, -їн (Ів.); -ів, -їв (ІІв.); -ев, -єв, -ов; -ач, -яч (тварини). Відповідають на питання чий?

Тверда і м’яка групи (ч.р., одн., Н.в.): -ий, -ій (білий, синій)

Пркиметники бувають короткої і повної форми.

Є вища і найвища ступені порівняння. Вища утворюється за допомогою суфіксів –ш, -ш (білий, біліший); додаванням більш, менш. Найвища утворюється за допомогою префікса –най (найбіліший, якнайбіліший); додаванням найбільш, найменш (найбільш білий, найменш білий).

У суфіксі присвійного прикметника -ів (-їв) при словозміні відбувається чергування. Якщо прикметник утворений від іменника твердої групи, суфіксальний звук і (закритого складу) чергується з о (у відкритому складі) (Іванко — Іванків — Іванкового, батько — батьків — батькового); якщо ж прикметник утворений від іменника м'якої чи мішаної групи, і чергується з е, ї — з є (Василь — Василів — Василева, скрипаль — скрипалів — скршииева, Андрій — Андріїв — Андрієва).

У мові існує ряд прізвищ і географічних назв, що звучать і пишуться однаково: Ростов — місто Ростов, Мічурін — місто Мічурін. У них різні закінчення в орудному відмінку: -им — у. словах-прізвищах, -ом — у географічних назвах. Тому був знайомий з Мічуріним, але: містом Мічуріном. Закінчення -ом зберігається у прізвищах неслов'янського походження: Чапліном, Дарвіном.

28. Числівник. Кількісні, порядкові. Розряди за відмінюванням. Зв’язок числівників з іменниками

Числівник – це самостійна частина мови, яка позначає абстрактну кількість чи кількість предметів та відповідають на питання скільки? котрий?

Поділяються на кількісні (власне кількісні – шість; збірні – двоє, троє; дробові – дві третіх; неозначно-кількісні – багато, кілька, декілька) і порядкові (перший). За будовою поділяються на прості , складні та складені. Прості мають один корень, складні – два кореня, але пишуться разом, складені – два чи більше слів (двадцять п’ять).

Є шість типів відмінювання кількісних числівників: 1) один повністю узгоджується у роді, числі, відмінку з іменником; 2) два, три, чотири; збірні; неозначно-кількісні; 3) п’ять – двадцать і назви десятків при відмінюванні мають паралельні форми. Змінюється тільки друга частина; 4) сорок, дев’яносто, сто; 5) назви сотень 200-900, змінюються обидві частини; нуль. тисяча, мільйон, мільярд, що відмінюються за відмінками й числами, як іменники відповідної відміни і групи, до яких ці числівники подібні.

Числівники граматично пов’язуються з іменниками. Вони або керують іменниками, або узгоджуються з ними.

1. Числівник один узгоджується з іменниками у роді, числі й відмінку: один комбайнер, одна година, одне село.

2. Числівник два вживається у двох родових формах: одна форма – для чоловічого і середнього родів: два столи, два відра; жіночого роду – дві картоплини, дві медсестри.

3. Числівники два, три, чотири, вступаючи у граматичні зв’язки з іменниками, вимагають від них форми називного відмінка множини: два дуби, три корови, чотири вівці. Але вони не сполучаються з іменниками, що не підлягають лічбі (кисень, сила, міць, праця)

4. Числівники від п’яти і далі вживаються з іменниками у формі родового відмінка множини: дев’ять комбайнів, сто сорок шість курчат, тисяча двісті кілограмів.

5. При неозначено-кількісних та дробових числівниках іменники вживаються у родовому відмінку множини: кілька гусенят, п’ятеро щенят, шестеро комбайнерів.

6. При дробових числівниках іменники мають форму родового відмінка однини, а слово частина може не вживатись: одна сьома, три цілих і три восьмих, дві третіх площі.

7. Числівники півтора, півтори сполучаються з іменниками у родовому відмінку однини: півтора дня, півтори доби.

8. Порядкові числівники узгоджуються з іменниками в роді, числі, відмінку: сьомий період, сьома година, сьоме число.