Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ УКРАЇНИ, Історія України.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
150.3 Кб
Скачать

Т е м а VII.

Українське національне Відродження

Х1Х ст.

Наслідки остаточної втрати української автономії. Територія, населення. Політико-адміністративний устрій України на початку ХІХ ст. Нові явища в розвитку економіки, сільське господарство, торгівля, промисловість. Соціальна структура українського суспільства. Зміни в етнічному складі населення. Російська адміністрація в Україні. Російська армія. Військові поселення. Православна та уніатська церкви.

Загострення соціальних суперечностей в Україні. Спроби поширення кріпацтва на Південну Україну. Селянські рухи, виступи робітних людей і військових поселенців. Декабристський рух та українське питання. Польський національно-визвольний рух і Україна. Повстання 1830-1831.

Вплив російського та польського визвольного руху на Україну. Спроби відновлення козацтва.

Початок Українського національного Відродження (кінець ХVШ - перша половина ХІХ ст.).Становлення українознавства як науки. Перші мовознавчі дослідження в українознавстві. Формування наукових центрів українознавства. Популяризація історичного минулого України. «Історія Русів» та її вплив на українське суспільство. Особливості розвитку освіти і культури. Романтизм та пошуки “місцевого колориту”. Збирання та публікація пам’яток українського фольклору. Розвиток етнографічних досліджень. Особливості формування української літературної мови. Становлення нової української літератури. І.Котляревський, Т.Шевченко, Г.Квітка-Основ’яненко, П.Гулак-Артемовський, Є.Гребінка, П.Куліш.

Політизація національного руху в першій половині ХІХ ст. Кирило-Мефодіївське братство. Т.Г.Шевченко і його вплив на формування української національної ідеї.

Особливості Відродження в західноукраїнських землях. «Руська трійця». Вплив європейських революцій 1848 - 1849 рр. на політичне життя українських земель. Формування програми українського національного руху. Скасування кріпацтва в Галичині.

Політика царського уряду в українському питанні в другій половині ХІХ ст. Скасування кріпацтва та реформи 60-70-х рр.: земська, міська, судова, фінансова, військова, освітня ,їх особливості в різних регіонах України. Промисловий розвиток українських земель в пореформену добу. Зростання міст. Стан сільського господарства. Кріпосницькі пережитки у землеволодінні й землекористуванні. Поглиблення соціального розшарування українського суспільства. Подальше становлення української нації.

Загальні тенденції та особливості українського національного руху в др. пол. ХІХ ст.

Еволюція українських громад. Народницький рух у 60-80 –ті роки. “Братство тарасівців”. Перші робітничі організації, їх ідеологія і програми. Марксистські гуртки. Перші соціал-демократичні організації.

Особливості національного руху в західноукраїнських землях у другій половині ХІХ ст. Боротьба москвофілів з народовцями. РУРП – перша легальна українська партія європейського типу. Започаткування руху за політичну незалежність України. “Молоді” радикали і книга Ю.Бачинського “Україна ірредента”. Виникнення соціал-демократичної і національно-демократичної партій. Партійні видання і соціально-політичні часописи. Політична мобілізація галицькогого селянства.

Культура Україна в другій половині ХІХ ст. Реформа освіти. Недільні школи, клубні заклади та бібліотеки в Наддніпрянській Україні. Відкриття вищих навчальних закладів. Товариства “Просвіта “та їх роль у культурному процесі. Наука. Створення наукового товариства ім. Т.Шевченка, його творчий доробок. М.Грушевський – організатор української науки. Розвиток літератури та драматургії. Музичне мистецтво наприкінці ХІХ ст. Становлення української професійної художньої школи. Образотворче мистецтво. Музейна справа в Україні. Народження національного гімну “Ще не вмерла Україна і слава, і воля”.