Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Комплекс 5 курс / testy chirurgia 5 kusr

.doc
Скачиваний:
392
Добавлен:
16.03.2016
Размер:
678.4 Кб
Скачать

*А. Правець

В. Сибірка

С. Газова гангрена

D. Гнилісна інфекція

Е. Стафілококова інфекція

202. Хворий, 40 pоків, багато років страждає виразкою 12-палої кишки. В останні 2 дні біль в епігастрії став не таким інтенсивним, але з'явилась наростаюча слабкість, запаморочення. Сьогодні, піднявшись з ліжка, знепритомнів. Блідий. Пальпація в епігастрії болісна. Перитоніальні симптоми негативні. Яке ускладнення виразкової хвороби у хворого?

*А. Кровотеча із виразки 12-палої кишки

В. Стеноз воротаря шлунку

С. Малігнізація виразки 12-палої кишки

D. Пенетрація виразки в підшлункову залозу

Е. Перфорація виразки 12-палої кишки

203. У хворого, 60 років, жовтяниця на протязі 3-х тижнів, почалася без болю і інтенсивність ії зростає. Живіт при пальпації м'який. Позитивний симптом Курвуазьє. При УЗД жовчних шляхів відмічається розширення жовчного міхура і холедоха. Яка першопричина цих змін?

*А. Рак головки підшлункової залози

В. Жовчно-кам'яна хвороба

С. Хронічний індуративний панкреатит

D. Інфекційний гепатит

Е. Рак печінки

204. Хвора, 28 років, чистила рибу і проколола перший палець правої кисті. Через день відмітила почервоніння шкіри пальця, набряк, свербіння, наявність червоних смуг на передпліччі, збільшення і болючість ліктьових лімфатичних вузлів. Ваш діагноз?

*А. Ерізіпелоїд

В. Підшкірний панарицій

С. Бешиха

D. Лімфангоїт

Е. Лімфаденіт

205. У хворої, 30 років, після перенесеного грипу стала наростати слабкість, дратівливість, пітливість. Хвора схуднула, з'явилося тремтіння у руках, серцебиття, витрішкуватість. При огляді: шкіра обличчя гіперемована, волога, екзофтальм, позитивний симптом Марі, пульс - 120 уд. у 1 хв., щитовидна залоза збільшена, м'яка, безболісна. ТТГ крові - 0,2 мМЕ/л (N - 0.4-4 мМЕ/л). Ваш діагноз?

*А. Дифузний токсичний зоб. Тиреотоксикоз середньої важкості

В. Дифузний токсичний зоб. Легкий тиреотоксикоз

С. Аутоімунний тиреоїдит. Гіпотиреоз

D. Ендемічний зоб

Е. Рак щитовидної залози

206. Каретою швидкої допомоги в ЦРЛ доставлений хворий 65 років з підозрою на гостру кишкову непрохідність. Який метод дослідження є найбільш цінним для підтвердження діагнозу гострої кишкової непрохідності?

*А. Оглядова рентгеноскопія органів черевної порожнини

В. Фіброгастроскопія

С. Загальний аналіз крові

D. Ангіографія

Е. Рентгеноскопія шлунка

207. При лапаротомії у хворого виявлений гострий панкреонекроз з деструкцією хвостового відділу, тіла та частково головки підшлункової залози. Яка з операцій на підшлунковій залозі буде радикальною?

*А. Субтотальна резекція підшлункової залози

В. Оментопанкреопексія

С. Резекція підшлункової залози

D. Некректомія з локальним лаважом

Е. Абдомінізація підшлункової залози

208. У стаціонарі знаходиться хворий віком 58 років з ангіографічно доведеною емболією дрібних гілок легеневої артерії. 4 доби назад хворий переніс аденомектомію. Методом вибору в лікуванні його буде призначення:

*А. Прямих антикоагулянтів

В. Тромболітичної терапії

С. Непрямих антикоагулянтів

D. Тромбектомії з легеневої артерії

Е. Венотоників

209. У хворого з виразковою хворобою шлунку, ускладненою декомпенсованим стенозом після щоденних блювот з'явилися приступи клонічних судом. З чим це пов'язано?

*A. Гіпохлоремія

В. Гіповолемія

С. Гіпоальбумінемія

D. Гіпоглікемія

Е. Гіперглікемія

210. Хворий, 57 років, лікувався амбулаторно з приводу вогнищевої пневмонії 10 днів. Два дні тому з'явився кашель, багато зловонного харкотиння. Об-но: притуплення легеневого звуку у нижній долі правої легені. Аускультативно: амфоричне дихання. Заключення Ro-графії: абсцес нижньої долі правої легені. До антибіотикотерапії повинно включати:

*А. Санаційні бронхоскопії та бронхозаливки з антибіотиками

В. Призначення кортикостероїдів

С. Призначення сечогінних

D. Призначення сульфаніламідних препаратів

Е. Призначення імуно-корегуючих засобів

211. Хвора К., 35 років, після переохолодження кінцівок скаржиться на періодичні болі в пальцях рук, які посилюються при хвилюванні та в холодну пору року. Об'єктивно: пальці кінцівок синюшного кольору з незначними набряками. Пульсація на магістральних артеріях збережена. Глюкоза крові 5,5 ммоль/л. Поставте правильний діагноз.

*А. Хвороба Рейно

В. Хвороба Бюргера

С. Облітеруючий ендартеріїт

D. Облітеруючий атеросклероз

Е. Вузликовий периартеріїт

212. Хворий К., 65 років, палить протягом 30 років, скаржиться на періодичні болі в гомілках, які посилюються при ходьбі, особливо в холодну пору року. Об"єктивно: пальці синюшного кольору, ступні та гомілки холодні, шкіра на них витончена, пульсація на стегнових та підколінних артеріях різко ослаблена. Найбільш імовірний діагноз:

*А. Облітеруючий атеросклероз

В. Хвороба Бюргера

С. Облітеруючий ендартерії'т

D. Хвороба Рейно

Е. Вузликовий периартеріїт

213. Хворого К., віком 25 років, турбує періодичний біль в гомілках. Об-но: на гомілках та стегнах численні синюшні плями з явищами запалення, локальні набряки, які місцями переходять в некротичні ділянки. Пульсація на магістральних артеріях знижена. Ht 45%, протромбіновий індекс 90%, фібриноген А-5,33 г/л, фібриноген В++. Який з наведених діагнозів є найбільш вірогідним?

*А. Хвороба Бюргера

В. Облітеруючий атеросклероз

С. Облітеруючий ендартерііт

D. Хвороба Рейно

Е. Вузловий периартеріїт

214. Хвора, 40 років, скаржиться на наявність випинання по передній поверхні шиї протягом 5 років. Об-но: Ps 72 уд. за хв., AT - 110/70 мм рт. ст., в правій долі щитовидної залози пальпується малорухомий вузол 4х2 см, ліва доля не пальпується, основний обмін не змінений. Найбільш імовірний діагноз:

*А. Вузловий еутиреоїдний зоб

В. Вузловий гіпертиреоїдний зоб

С. Тиреоідит Ріделя

D. Змішаний еутиреоїдний зоб

Е. Серединна киста шиї

215. Хвора, 30 років, впродовж 4 тижнів відзначає збільшення та ущільнення тканин шиї, швидку втомлюваність. Об-но: Ps 62 уд./хв., ритмічний, АТ-120/80 мм рт. ст. Щитовидна залоза рівномірно збільшена, з чіткими контурами, щільна, мілко бугриста, рухома, з навколишніми тканинами не зв'язана. Температура тіла 37,2оС. Найбільш імовірний діагноз:

*А. Аутоімунний тиреоідит

В. Вузловий гіпертиреоїдний зоб

С. Флегмона шиї

D. Вузловий еутиреоїдний зоб

Е. Серединна кіста шиї

216. У хворого віком 65 pоків виник гострий біль у животі, запаморочення. Об-но: шкірні покрови бліді. Пульс 120 за 1 хв., AT - 70/40 мм рт.ст. Живіт м”який, помірно болючий в мезогастрії, де визначається пульсуюче пухлиноподібне утворення з нечіткими контурами. На ЕКГ - ішемія міокарда всіх відділів серця. Ваш попередній діагноз?

*А. Аневризма черевного відділу аорти

В. Аневризма грудного відділу аорти

С. Аневризма торакоабдомінального відділу аорти

D. Внутрішньочеревна гематома

Е. Заочеревинна гематома

217. Хворий, 44 років, скаржиться на інтенсивний оперізуючий біль у верхній половині живота, нудоту, багаторазове блювання. Захворювання пов'язує із вживанням алкоголю і жирної їжі. Стан важкий. Пульс 106 за 1 хв. AT - 100/60 мм.рт.ст. Живіт роздутий, болючий в епігастрії і лівому підребер'ї. Симптом Блюмберга-Щьоткіна сумнівний. Позитивні симптоми Мейо-Робсона, Воскресенського. Який імовірний попередній діагноз?

*А. Гострий панкреатит

В. Гострий холецистит

С. Гостра кишкова непрохідність

D. Тромбоз мезентеріальних судин

Е. Гострий перитоніт

218. Хворий К. госпіталізований з нападами судом. Багато років страждає виразкою ДПК. В останній місяць відмічає щоденну блювоту, схуд на 20 кг. Об'єктивно: Хворий виснажений. В епігастральній ділянці визначається "шум плеску". Нижня межа шлунку на рівні гребінцевої лінії. Лабораторно: загальний білок 43 г/л; К - 2,1 ммоль/л, Na - 118 ммоль/л, Са - 1,6 ммоль/л, хлориди - 82 ммоль/л, гематокрит - 64%. Який попередній діагноз?

*А. Декомпенсований стеноз воротаря

В. Кровоточива виразка ДПК

С. Субкомпенсований стеноз воротаря

D. Малігнізована виразка шлунку

Е. Компенсований стеноз воротаря

219. Хворий скаржиться на тупі болі у прямій кишці, що посилюються при акті дефекації. Хворіє 4 дні. Лікувався амбулаторно, проте стан не покращився. Температура тіла 37,8оС. В ділянці анального отвору патології не виявлено. При пальцевому дослідженні прямої кишки на боковій стінці праворуч виявлено щільне, болюче утворення, в центрі якого визначається флюктуація. Сформулюйте діагноз.

*А. Гострий підслизовий парапроктит

В. Гострий пельвіоректальний парапроктит

С. Гострий підшкіряний парапроктит

D. Гострий позадупрямокишковий парапроктит

Е. Гострий ішеоректальний парапроктит

220. Хвора, 68 pоків, скаржиться на переймоподібний біль у животі, нестримну блювоту. Хворіє 8 год. без видимої причини. В анамнезі холецистектомія. Язик сухий. Живіт асиметричний, визначається видима перистальтика. Пальпаторно - м'який, болючий у верхній половині. Симптоми подразнення очеревини негативні. Перистальтика підсилена, дзвінка. Який найбільш імовірний діагноз?

*А. Гостра злукова непрохідність

В. Постхолецистектомічний синдром

С. Гострий холангіт

D. Гострий панкреатит

Е. Гостра обтураційна товстокишкова непрохідність

221. У хворого, 38 років, раптово з'явився біль у лівій половині грудної клітки, задуха. Об”єктивно: стан середньої важкості, пульс - 100 уд. за 1 хв, AT 90/60 мм рт. ст., дихання зліва не вислуховується., при рентгенографії грудної клітини - колапс лівої легені до 1/2. Яке лікування потрібно призначити хворому?

*А. Пасивне дренування плевральної порожнини

В. Покій, розсмоктуюча терапія

С. Плевральні пункції

D. Оперативне лікування

Е. Активне дренування плевральної порожнини

222. Хворий, 25 років, поступив у хірургічне відділення через 6 годин з моменту захворювання з діагнозом: спонтанний пневмоторакс. Лікування за допомогою пасивного дренування плевральної порожнини протягом 3 діб ефекту не дало. Яке дослідження найбільш достовірно дозволить виявити причину відсутності ефекту від лікування?

*А. Торакоскопія

В. Бронхографія

С. Оглядова рентгенографія грудної клітини

D.Бронхоскопія

Е. УЗД

223. Хворий, 27 років, отримав травму грудної клітки при ДТП. Об-но: стан хворого важкий, ціаноз шкіри, при пальпації болючість та крепітація в ділянці IV - VI ребер праворуч по задній аксілярній лінії. Дихання справа різко ослаблене. Підшкірна емфізема. На оглядовій рентгенограмі колапс правої легені на 1/2 об'єму. Місце виконання діагностичної плевральної пункції?

*А. В II міжребер”ї по серединно-ключичній лінії

В. В плевральний синус

С. В VI міжребер”ї по задньоаксилярній лінії

D. В VII міжребер”ї по лопатковій лінії

Е. У місті найбільшої тупості, яка визначається перкуторно

224. Хвора, 45 років, скаржиться на втомлюваність, пітливість, дратівливість. Об-но: неспокійна. Пульс 108 за 1 хв, тремор рук. Щитовидна залоза збільшена (II ст.), безболюча, м'яка. Вкажіть найбільш інформативне дослідження, яке необхідно виконати для підтвердження діагнозу тиреотоксикозу.

*А. Визначення тироксину Т 4

В. Біопсія щитовидної залози

С. Визначення рівня ТТГ

D. Сцинтіграфія.

Е. Ларингоскопія

225. Хвора, 47 років, скаржиться на відчуття важкості, повноти в ногах, швидку втомлюваність при стоянні та ході, які проходять в горизонтальному положенні. Об”єктивно: розширення поверхневих вен лівої гомілки та стегна з пігментацією і трофічними розладами шкіри. З якої функціональної проби слід починати обстеження хворої?

*А. Троянова-Тренделенбурга

В. Пратта-2

С. Пратта-1

D. Трьохджгутова проба

Е. Маршова проба

226. Хворий, 36 років, впродовж 3-х днів відмічає помірні болі та невеликий набряк в ділянці правої гомілки. П'ять годин тому раптово з'явились болі в в/3 стегна і набряк всієї правої ноги з вираженим ціанозом. Об-но: при пальпації різка болючість у в/З стегна та інфільтрація вздовж судинного пучка. Ваш діагноз?

*А. Гострий правобічний ілеофеморальний тромбоз

В. Гострий тромбофлебіт глибоких вен правої гомілки

С. Гострий тромбофлебіт правої стегнової вени

D. Гострий тромбоз стегнової артерії праворуч

Е. Тромбоемболія правої стегнової артерії

227. Хворий, 25 pоків, скаржиться на тупий, розпираючий біль в лівому підребер'ї. Три роки тому - травма живота. Об-но: живіт асиметричний (є випинання в лівому підребер'ї). Пальпується збільшена, безболісна селезінка. УЗД - в нижньому полюсі селезінки гіпоехогенне, рідинне утворення 12х16х8 см. Ан.крові : Ер.-3,2х1012/л, Нв-98 г/л. Ваш діагноз?

*А. Післятравматична псевдокіста селезінки

В. Субкапсулярний розрив нижнього полюса селезінки

С. Інфаркт селезінки

D. Ехінококова кіста селезінки

Е. Синдром Бадда-Кіарі

228. Хворого Д, 53 pоків, після "жирної" їжі та прийому алкоголю турбує гострий оперізуючий біль у верхній половині черева та багаторазове блювання. Шкіра бліда, на животі - синюшна. Р-98 за 1 хв. AT-100/60 мм.рт.ст. Язик сухий, обкладений. Живіт пальпаторно м'який, різко болючий в епігастрії. Симптоми подразнення очеревини відсутні. Позитивні симптоми Керте, Мейо-Робсона. Ваш діагноз?

*А. Гострий панкреатит

В. Гострий холецистит

С. Перфоративна виразка

D. Кишкова непрохідність

Е. Гострий апендицит

229. Хвору К, 45 pоків, після прийому "жирної"" їжі турбує гострий біль у правій підреберній ділянці з іррадіацією у праву лопатку, нудота, сухість і гіркота у роті. Р-92 за 1 хв., ритмічний. АТ-135/85 мм.рт.ст. Язик сухуватий, обкладений біло-жовтим нашаруванням. Живіт "дихає", помірно напружений і різко болючий у правому підребер'ї. Симптоми подразнення очеревини відсутні. Позитивний симптом Грекова-Ортнера. Ваш діагноз?

*А. Гострий холецистит

В. Гострий панкреатит

С. Перфоративна виразка

D. Гепатит

Е. Гострий апендицит

230. У хворого, 40 років, раптово з'явився різкий "кинжальний" біль в епігастрії. Шкіра обличчя бліда, покрита холодним потом. Т° - 37,4 °С, ЧСС - 80 хв-1, AT 100/70 мм рт. ст. Положення на спині з приведеними до живота стегнами, дихання грудне, поверхневе, часте. Живіт утягнено, "як дошка". Ro-логічно - вільний газ у черевній порожнині. Найбільш імовірний діагноз:

*А. Перфорація виразки шлунка

В. Гострий панкреатит

С. Гострий холецистит

D. Гострий апендицит

Е. Перітоніт

231. Хворий, 40 років, доставлений з тупою травмою живота. Дихання поверхневе, ЧДР - 22-24 хв-1, різка блідість шкіри і слизових, ЧСС - 140 хв-1, АКТ 85/50 мм рт.ст., ЦВТ 20 мм вод. ст. Лабораторні дані: ер-ти-3,3-1012 л-1, Ht 0,29, загальний білок 50 г/л, К+ 3,1 ммоль/л, Na+ 133 ммоль/л, СІ- 90 ммоль/л. Чим зумовлена важкість стану?

*А. Гіповолемією

В. Гострою серцевою недостатністю

С. Больовим шоком

D. Гострою дихальною недостатністю

Е.-

232. При рентгендослідженні органів грудної клітки у пацієнта 62 років в проекції кореня правої легені виявлена "тінь" у вигляді поліциклічного утворення, деформуючого верхнєдольовий бронх, а також ателектаз верхньої долі. Із анамнезу з'ясовано, що він знаходився на диспансерному спостереженні у фтізіатра. Який з методів дослідження дозволить реально віддиференціювати центральний рак легені від туберкульозу?

*A. Бронхоскопія, морфологічне дослідження

В. Аналіз харкотиння на БК

С. Клінічний аналіз крові

D. Рентгенкомп'ютерна томографія

Е. Тест на онкомаркери

233. Пацієнт, 35 років, госпіталізований у торакальне хірургічне відділення з клінікою рубцевого стенозу шийного відділу трахеї III ступеню, який виник внаслідок тривалої штучної вентиляції легень з приводу тяжкої черепно-мозкової травми 3 місяці тому. Який метод лікування показаний хворому?

*А. Реконструктивна операція

В. Накладання трахеостоми

С. Мікротрахеостомія

D. Бужування трахеї

Е. Консервативна терапія

234. Хвора, 28 років, звернулася до ендокринолога з приводу збільшення щитовидної залози. При ультразвуковому дослідженні виявлений гіпоехогенний вузол у правій долі. Який метод дослідження в подальшому дозволить обрати правильну лікувальну тактику у хворої?

*A. Біопсія утворення з морфологічним дослідженням

В. Дослідження гормонів

С. Сцинтіграфія з туморотропним радіофармпрепаратом

D. Електронно-емісійна томографія

Е. Термографія щитовидної залози

235. Хворий, 49 років, оперується з приводу раку щитовидної залози. При ревізії пухлини і проведенні експрес-діагностики встановлено: ступінь поширення процесу - T3NaMо, морфологічно - папілярна форма карциноми. Яким повинен бути обсяг радикального оперативного втручання?

*А. Тіреоідектомія

В. Субтотальна резекція залози

С. Резекція ураженої долі

D. Енуклеація пухлини

Е. Резекція ураженої долі з перешийком

236. Хворий, 43 років, госпіталізований ургентно з клінікою гострої кишкової кровотечі І ступеня, яка була зупинена консервативною гемостатичною терапією. При подальшому обстеженні (колоноскопія) встановлений діагноз: дивертикульоз нисхідної ободової та сигмоподібної кишок. Вкажіть найбільш ефективний спосіб профілактики можливих наступних ускладнень виявленого захворювання у хворого?

*А. Планова лівобічна геміколектомія

В. Суворе дотримання дієти та режиму харчування

С. Виключення підвищеного фізичного навантаження

D. Планові курси консервативної терапії

Е. Ургентне оперативне втручання при розвитку наступного ускладнення

237. У хворої, 64 років, діагностований рак шлунку, вона готується до радикальної операції. Має місце супутня патологія: посттромбофлебітичний синдром, набрякло-больова форма, в анамнезі - тромбоемболія легеневої артерії 3 роки тому. Вкажіть найбільш ефективний метод профілактики розвитку у хворої повторної ТЕЛА у післяопераційному періоді після радикальної операції на шлунку?

*А. Імплантація кава-фільтру у передопераційному періоді

В. Гепаринотерапія у післяопераційному періоді

С. Накладання цинк-желатинової пов'язки Унна у передоперацій­ному періоді

D. Призначення непрямого антикоагулянта у перед- та післяопераційному періоді

Е. Застосування еластичного бинтування кінцівок у післяопера­ційному періоді

238. Хвора, 27 років, первородяща, госпіталізована в хірургічний стаціонар через 15 діб після пологів із скаргами на наявність тріщин навколо соску, біль в лівій молочній залозі, слабкість, головний біль, підвищену до 40 градусів температуру тіла, озноб. Хворіє 6 днів. Об'єктивно: ліва молочна залоза збільшена, біля соска - тріщини, в ділянці верхньо-зовнішнього квадранту шкіра гіперемована, набрякла, при пальпації тут визначається різка болючість і флюктуація, пахвові лімфовузли зліва збільшені і болючі. Який діагноз у хворої?

*А. Гострий інтрамамарний мастит зліва в стадії абсцедування

В. Рак лівої молочної залози

С. Хронічний специфічний мастит

D. Дисгормональний мастит

Е. Туберкульоз лівої молочної залози

239. Хворий, 43 років, що довгий час страждає запорами, звернувся за медичною допомогою зі скаргами на загальну слабкість, високу температуру (до 39 градусів), на "смикаючий" біль в ділянці заднього проходу, затруднення та біль при дефекації. Об'єктивно: зліва біля заднього проходу - припухлість з гіперемією шкіри над нею, при пальпації - різка болючість та флюктуація, різка болючість при пальцьовому дослідженні прямої кишки. Який діагноз у хворого?

*А. Гострий парапроктит

В. Рак прямої кишки

С. Тріщина прямої кишки

D. Неспецифічний виразковий коліт

Е. Запалення зовнішнього гемороїдального вузла

240. Хвора, 53 років, оперована амбулаторно з приводу підшкірного панарицію середньої фаланги другого пальця лівої кисті в стадії абсцедування . На 6 добу після операції стан хворої погіршився, знову з'явився сильний біль у пальці, підвищилася температура до 38о. Об'єктивно: оперована фаланга стовщена, функція пальця порушена, із рани виділяється гнійний ексудат з неприємним запахом. Лікарем запідозрений розвиток кісткового панарицію у хворої. Яке дослідження доцільне для підтвердження діагнозу?

*А. Рентгенографія другого пальця

В. Пункція гнійника

С. Біопсія тканин хворої фаланги пальця

D. Бактеріологічне дослідження ексудату

Е. Ультразвукове дослідження

241. 3 метою швидкого поповнення крововтрати хворій перелито 1050 мл серологічно-сумісної донорської крові, консервованої цитратом натрію. Наприкінці гемотрансфузії у хворої виник неспокій, блідість шкірних покровів, тахікардія, АКТ знизився до 60/40 мм рт.ст., з'явилися судоми м'язів. Яке ускладнення виникло у хворої?

*А. Цитратний шок

В. Гемотрансфузійний шок

С. Тромбоемболія легеневих артерій

D. Анафілактичний шок.

Е. Пірогенна реакція

242. Хворий В., 48 років, поступив через 5 годин після отримання травми з переломом 2 ребер зліва, лівобічним гемопневмотораксом. На фоні інфузійної терапії, через 4 хвилини після початку переливання одногрупної плазми став неспокійним, відчув різку задуху. Систолічний артеріальний тиск зменшився з 90 до 60 мм рт.ст., діастолічний не визначається, на шкірних покровах явище кропивниці. Яке ускладнення виникло?

*А. Анафілактичний шок

В. Травматичний шок

С. Гемотрансфузійний шок

D. Плевропульмональний шок

Е. Кардіогенний шок

243. Хвора 3., 23 років, скаржиться на біль у молочних залозах, більше - у лівій, підвищення температури тіла до 39оС, яке зберігається після годування та зціджування молока. Хворіє третю добу. При огляді: молочні залози збільшені в об'ємі, особливо ліва; остання різко болюча, гіперемійована, у верхньо-латеральному квадранті пальпується інфільтрат щільно-еластичної консистенції, розміром 5х6 см, різко болючий. Ваш діагноз?

*А. Гострий мастит

В. Лактостаз

С. Мастопатія

D. Мастодинія

Е. Лактоцелє

244. Хворий Ш., 65 років, поступив в клініку через добу від початку захворювання зі скаргами на схваткоподібні болі в животі, блювання. Стан середній. P-s. 92. АТ 120/70. Живіт роздутий, м'який. В правій здухвинній ділянці пальпується болючий утвір м'яко-еластичної консистенції. Аускультативно посилена перистальтика. Перкуторно - тимпаніт. Рентгенологічно – чаші Клойбера. Ваш попередній діагноз?

*А. Тонко-товстокишкова інвагінація

В. Злукова хвороба. Злукова кишкова непрохідність

С. Заворот тонкої кишки

D. Обтураційна кишкова непрохідність

Е. Паралітична кишкова непрохідність

245. Хворий Н., 38 років, госпіталізований в клініку через 2 години з моменту отримання закритої травми живота. Стан середньої важкості. Р 92 за 1 хв., AT 100/60 мм рт. ст. Живіт при пальпації помірно напружений. Позитивні симптоми подразнення очеревини. R-логіч-но визначається смужка газу під правим куполом діафрагми. Лабораторно: НЬ-124 г/л. Ер.- 4,1х1012/л, L -13,2х109/л, ШОЕ 5 мм/год. Ваш попередній діагноз?

*А. Закрита травма живота з розривом порожнистого органу

В. Закрита травма живота з розривом печінки

С. Закрита травма живота з розривом селезінки

D. Закрита травма живота з розривом підшлункової залози

Е. Закрита травма живота. Забій передньої черевної стінки

246. Хворий М., 49 років, на четверту добу після операції - резекції шлунку по Б-2 з приводу виразкової хвороби шлунка - відчув посилення болю в животі, сухість в роті. Об-но: P-s 96 за 1 хв., t - 37,8оС, язик сухий на дотик, живіт помірно напружений на всьому протязі, симптоми подразнення очеревини сумнівні, перистальтика не прослуховується. По правому боковому дренажу виділяється шлунковий вміст. Яке ускладнення можна запідозрити у хворого?

*А. Післяопераційний перитоніт

В. Післяопераційний панкреатит

С. Гострий деструктивний холецистит

D. Перфорація тонкої кишки

Е. Наявність вільної рідини в очеревинній порожнині

247. 3 метою попередження розвитку перитоніту, спровокованого спорожненням вмісту абсцесу кукси червоподібного відростка в черевну порожнину, оберіть найбільш раціональний метод обробки кукси під час апендектомії у дорослих:

*А. Перев'язка кетгутовою лігатурою з послідуючою перітонізацією кукси

В. Перев'язка шовковою лігатурою і перітонізація кукси

С. Заглиблення неперев'язаної кукси

D. Перев'язка шовковою лігатурою без заглиблення

Е. Перев'язка кетгутовою лігатурою без заглиблення

248. Хворий М., 37 pоків, поступив до клініки через годину після поранення. На шкірі живота біля пупка колото-різана рана 0,5х1 см з незначною кровотечею. Яку допомогу надати хворому?

*А. Лапаротомія, ревізія органів черевної порожнини,первинна хірургічна обробка рани

В. Дренування рани гумовою полоскою

С. Ревізія ранового каналу зондом

D. Асептична пов”язка

Е. Шви на рану

249. У хворого К., 23 pоків, наскрізне вогнепальне поранення лівого плеча. Плечова кістка не пошкоджена. Яку хірургічну допомогу надати хворому?

*А. ПХО рани з проточним її дренуванням

В. ПХО та глухий шов рани.

С. Шов рани та її дренування

D. Дренування рани марлевим тампоном

Е. Обробка антисептиками та пов'язка

250. У хворої, 60 pоків, яка страждає варикозним розширенням вен ніг, після незначної травми гомілки, через добу, з'явився біль і її набряк, підвищилась температура тіла до 37,5оС. По ходу великої підшкірної вени на гомілці спостерігається гіперемія шкіри і визначається ділянка болючого затвердіння у вигляді тяжа. Ваш діагноз ?

*А. Гострий тромбофлебіт

В. Гострий флебіт

С. Лімфангіт

D. Гематома

Е. Бешихове запалення

251. У хворого на місці внутрішньом'язової ін'єкції (виконаної вдома) через 2 доби з'явився болючий інфільтрат, підвищилась температура тіла до 37,8оС. Хворий лікувався прикладанням теплої грілки. Покращення не наступило, зберігалась фебрильна температура, шкіра над обмеженим інфільтратом набула багряно-червоного кольору, з'явилось розм”якшення в центрі інфільтрату. Про яке ускладнення слід думати у даному випадку? Тактика лікування.

*А. Абсцес. Розрізати і дренувати

В. Гематома. Розрізати і дренувати

С. Бешихове запалення. Антибактеріальна терапія

D. Флегмона. Розрізати і дренувати

Е. Ерізіпелоїд. Антибактеріальна терапія

252. У робітника в правій пахвовій ділянці з'явились 3 щільні болючі вузлики розміром 1х0,6 см , шкіра над ними багряно-червона, температура тіла субфебрильна. Ваш діагноз ? *А. Гідраденіт

В. Лімфаденіт

С. Тромбофлебіт

D. Флебіт

Е. Фурункул

253. Хворий, 37 років, після автомобільної катастрофи - різка біль і кровотеча в середній третині правого стегна. Об єктивно: рана на передній поверхні правого стегна з масивною кровотечею, патологічна рухомість на рівні середньої третини стегна. В якій послідовності здійснювати первинну допомогу?

*А. Виконати пальцеве притиснення стегнової артерії

В. Ввести знеболюючі засоби

С. Накласти джгут

D. Імобілізувати кінцівку транспортною шиною