Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Комплекс 5 курс / testy chirurgia 5 kusr

.doc
Скачиваний:
392
Добавлен:
16.03.2016
Размер:
678.4 Кб
Скачать

Е. Виконати венепункцію і почати внутрішньовенну інфузію

254. Хворий, 40 років, доставлений в лікарню по невідкладній допомозі з явищами шлунково-кишкової кровотечі, гострої анемії з дефіцітом ОЦК - більше ніж 30%. Хворому необхідно переливання крові. Яка послідовність дій лікаря, що має перелити кров?

*А. Визначити групову належність крові та резус фактор хворого і провести проби на індивідуальну сумісність крові донора і реціпієнта

В. Визначити резус належність реціпієнта за допомогою антирезусних сироваток

С. Визначити групову належність донорської крові

D. Визначити індивідуальну і резус-сумісність крові хворого і донора

Е. Провести біологічну пробу

255. Хворий, 16 років, доставлений в хірургічне відділення з приводу гострого апендициту. З анамнезу стало відомо, що пацієнт страждає на гемофілію. Необхідно невідкладне оперативне втручання. Як запобігти кровотечі під час операції?

*А. Внутрішньовенним переливанням антигемофільної плазми і кріопреціпітату

В. Використанням під час операції електрокоагулятора

С. Тампонадою рани

D. Переливанням ерітроцитарної маси

Е. Переливанням тромбоцитарної маси

256. У породіллі через 2 тижні після пологів з'явився біль в лівій молочній залозі, підвищилась температура тіла. При об'єктивному дослідженні - набряк лівої молочної залози, гіперемія, болючість і флюктуація в верхньозовнішньому квадранті. Попередній діагноз?

*А. Гострий гнійний лактиційний мастит

В. Рак молочної залози

С. Молочна кіста

D. Фіброзно-кістозна мастопатія

Е. Туберкульоз молочної залози

257. Хвору, 70 років, доставлено в хірургічне відділення із скаргами на постійний тупий біль в правому підребер'ї з розповсюдженням в праву половину шиї і в праве плече, підвищення температури тіла, блювоту. Об'єктивно - 90 за одну хв., температура тіла 38оС, живіт при пальпації напружений і болючий під ребром праворуч, позитивний симптом Щьоткіна-Блюмберга є на цій ділянці. В інших ділянках живіт м'який, безболісний. Симптом Пастернацького негативний. Попередній діагноз?

*А. Гострий холецистит

В. Гострий апендицит

С. Правостороння ниркова шпигота

D. Загострення виразкової хвороби шлунка

Е. Кишкова непрохідність

258. Хворий, 65 років, скаржиться на сильний переймоподібний біль в животі, нудоту, багаторазову блювоту. Хворіє протягом доби, коли з'явились вищеназвані симптоми. Об”єктивно: шкіра і склери звичайного кольору, язик сухий з білими нашаруваннями. Пульс – 92 уд. за хв. АТ - 150/80 мм рт.ст. Живіт симетричний, рівномірно роздутий, при пальпації болючий в епігастральній та мезогастральній ділянках, визначаються позитивні симптоми Валя, "шума плеску". При обзорній рентгенографії органів живота відмічається позитивний симптом "чаши Клойбера". Фізіологічні оправлення: стілець був дві доби тому, сечовиділення - безболісне, нечасте. Який діагноз Ви поставите хворому?

*А. Гостра кишкова непрохідність

В. Гострий панкреатит

С. Гострий перитоніт

D. Перфоративна виразка двенадцятипалої кишки.

Е. Ниркова шпигота

259. Хворій, 57 років, яка поступила в хірургічне відділення швидкою допомогою встановлений попередній діагноз: гостра кишкова непрохідність. Гострий панкреатит? Які найбільш інформативні допоміжні методи обстеження хворій з метою верифікації діагнозу Ви призначите?

*А. Оглядова рентгенографія живота

В. Біохімічний аналіз крові

С. Загальний аналіз крові та сечі

D. ФГДС

Е. Комп”ютерна томографія

260. У хворої біль на ділянці III пальця правої руки. Підвищення температури до 38оС. Об”єктивно: набряк та гіперемія нігтьової фаланги, які найбільш виражені на ділянці нігтьового валика. Пальпаторно-різкий біль нігтьового валика. Ваш діагноз?

*А. Пароніхія

В. Панарицій підшкірний

С. Еризипелоїд

D. Бешиха

Е. Абсцес

261. Три дні назад хворого чоловіка вкусила за гомілку своя собака. При дослідженні в хірургічному кабінеті поліклініки у хворого встановлена укушено-рвана рана 2х1 см з виділенням з неї гнійного ексудату на задній поверхні правої гомілки в її середній третині. Визначте для хворого лікувальну тактику?

*А. Хірургічна обробка гнійної рани, протиправцева вакцинація

В. Промивання рани антисептиками, пов”язка

С. Пов”язка, призначення антибіотиків

D. Перев”язка: введення в рану дренажа, пов”язка, антирабічна сироватка

Е. Пов”язка, протиправцева імунізація

262. Робітник заводу під час роботи 3 години тому назад отримав пошкодження в області зовнішньої поверхні верхньої третини лівого передпліччя краєм великої металевої пластини, що рухається зі значною швідкістю. В хірургічному відділенні полікліники встановлено наявність свіжої зіяючої неглибокої, рваної рани 3х1 см з помірною кровотечею. Ваша лікувальна тактика?

*А. Первинна хірургічна обробка рани

В. Накладання стискаючої пов”язки

С. Зашивання рани

D. Промивання рани з накладанням пов”язки

Е. Накладання пов”язки і призначення антибіотиків

263. В поліклініку звернувся будівельник 42 років після поранення цвяхом стопи ранком цього ж дня. Рану промив водою. При огляді - стан задовільний. Ліва стопа незначно набрякла, на підошві колота рана. З анамнезу життя відомо, що протягом трьох останніх років тричі проводилась профілактика правця. З метою запобігання можливого розвитку правця насамперед необхідно:

*А. В/м ввести 0,5 мл правцевого анатоксину

В. В/м ввести 1 мл правцевого анатоксину, 3000 МО протиправцевої сироватки

С. В/м ввести 3000 МО протиправцевої сироватки

D. Обробити рану мильним розчином

Е. Призначити курс антибіотикотерапії

264. В поліклініку звернувся пенсіонер 72 років. Ранком цього ж дня на дачі наступив на цвях і травмував праву стопу. Даних про попередні вакцинації відсутні. При огляді: стан задовільний. Права стопа незначно набрякла, на підошві колота рана. З метою запобігання можливого розвитку правця насамперед необхідно:

*А. В/м ввести 1 мл правцевого анатоксину, 3000 МО протиправцевої сироватки

В. В/м ввести 3000 МО протиправцевої сироватки

С. Обробити рану мильним розчином

D. В/м ввести 0,5 мл правцевого анатоксину

Е. Призначити курс антибіотикотерапії

265. Хворий, 54 років, хворіє на цукровий діабет, скаржиться на біль, підвищення температури тіла до 38оС. Хворіє 3 дні. Об'єктивно: гіперемія та інфільтрація шкіри кінчика та лівого крила носа. В присінку носа зліва визначається інфільтрат конусовидної форми з гнійним стрижнем у центрі, різко болісний при доторканні. Болючі при пальпації підщелепні лімфатичні вузли зліва. Яке необхідно призначити лікування?

*А. Активна протизапальна терапія в умовах стаціонару з урахуванням призначень

ендокринолога

В. Розтин інфільтрату

С. Фізіотерапевтичне лікування

D. Знеболююча терапія

Е. Симптоматичне лікування

266. Хворий, 62 років, скаржиться на наявність жовтяниці, свербіння шкіри, світлий кал, темну мочу. Об”єктивно: склери та шкіра жовтушні, на шкірі сліди розчухів. Пальпується збільшений, безболісний жочний міхур. Аналіз крові: загальний білірубін 85 ммоль/л. Який метод дослідження найдоцільніше використати для уточнення діагнозу?

*А. Ретроградну холангіопанкреатографію

В. Дуоденальне зондування

С. Оглядову рентгенографію органів черевної порожнини

D. Оральну холецистографію

Е. Інфузійну холеграфію

267. У хворого, який переніс резекцію шлунка рік тому, з'явились напади слабкості, що виникали натщесерце або через 15-20 хвилин після прийому їжі. Напади супроводжувались м'язовою слабкістю, головним болем, зниженням цукру крові, зниженням артеріального тиску, іноді запамороченням. Яке ускладнення виникло у хворого?

*А. Гіпоглікемічний синдром

В. Харчова алергія

С. Демпінг-синдром

D. Пострезекційна астенія

Е. Синдром малого шлунка

268. Хворий госпіталізований у клініку в ургентному плані. Скаржився на біль в животі, який виник гостро. В минулому страждав виразковою хворобою. При обстеженні виявлено подразнення очеревини. Був запідозрений прорив виразки. Яке обстеження дозволить підтвердити попередній діагноз?

*А. Оглядовий рентгенівський знімок черевної порожнини в вертикальному положенні хворого

В. Фіброгастроскопія

С. Термографія черевної порожнини

D. УЗД черевної порожнини

Е. Рентгенконтрастне обстеження шлунка і 12-палої кишки

269. Хворого було доставлено у стаціонар зі скаргами на сильні спастичні болі в нижніх відділах живота, більше в правій паховій ділянці, де визначалось щільно-еластичне, різко болюче утворення, розмірами 4х5 см. Шкіра над випячуванням гіперемована та набрякла. Кашльовий поштовх не визначається. Яке захворювання можна запідозрити у хворого?

*А. Защемлена пахова грижа.

В. Запалення грижового мішку пахової грижі

С. Невправима пахова грижа

D. Гостра інвагінаційна кишкова непрохідність

Е. Ліпома черевної стінки, яка нагноїлася.

270. Хворий був доставлений у приймальне відділення каретою швидкої допомоги з діагнозом: защемлена правобічна пахово-мошоночна грижа. Від початку захворювання пройшло більше 6 годин. Зі слів лікаря швидкої допомоги, при первинному огляді у хворого визначалось невправиме, болюче, щільно-еластичне вип”ячування в правій паховій ділянці, яке спускалося в мошонку. Симптом кашльового поштовху був негативний. Хворий скаржився на спастичні болі в животі, нудоту, загальну слабкість, кволість. Але під час транспортування в кареті швидкої допомоги грижа самостійно вправилась. Які повинні бути подальші дії лікаря-хірурга?

*А. Госпіталізація і спостереження у динаміці: при необхідності оперативне лікування

В. Відразу оперативне лікування

С. Оперативне лікування протягом першої доби.

D. Госпіталізація не потрібна. Спостереження хірурга поліклініки за місцем проживання

Е. Виконання діагностичної лапароскопії

271. Хворий, 67 років, надійшов зі скаргами на інтенсивні болі в надчеревній ділянці оперізуючого характеру, багаторазове блювання. Напад болей почався після вживання жирної їжі та алкоголю. Довгий час хворіє гастродуоденітом. Загальний стан важкий. Акроціаноз. Тахікардія до 124 в 1 хв.. AT - 90/40 мм.рт.ст. Живіт помірно роздутий у верхніх ділянках, випорожнення не було. Позитивні симптоми Воскресенського та Мейо-Робсона. При виконанні обзорної рентгеноскопії виявлений випот у лівій плевральній порожнині, поперекободова кишка значно газована, перистальтичні хвилі не виявляються. Діастаза - 512. Ваш діагноз?

*А. Гострий панкреатит

В. Гостра кишкова непрохідність

С. Гострий холецистит

D. Плевро-пневмонія з лівого боку

Е. Харчова токсикоінфекція

272. Хвора, 31 року, група крові 0(1), знаходиться в районній лікарні з приводу виразкової кровотечі (зупиненої), постгеморагічної анемії. Призначена гемотрансфузія. Після уведення 100 мл ерітроцитарної маси у хворої з'явилися болі в поперековій ділянці, пропасниця, у зв'язку з чим трансфузію припинено. Через 15 хв. стан хворої різко погіршився, адинамія, різка блідість, акроцианоз. Пульс - 96 в хв., слабкого наповнення, AT - 75/40 мм рт.ст. Про яке ускладнення йде мова?

*А. Гемотрансфузійний шок

В. Анафілактичний шок

С. Повітряна емболія

D. Бактеріальне забруднення крові

Е. Тромбоемболія легеневої артерії

273. Хворий, 36 років, з карбункулом шиї звернувся за допомогою на 6-й день від початку захворювання. Об”єктивно: загальний стан важкий. Пульс 120 в 1 хв., AT - 90/60 мм т.ст.. Температура тіла 39оС. Хворий млявий, загальмований. На задній поверхні шиї визначається запальний інфільтрат розміром 10х8 см із численними отворами, з яких виділяється гній. Загальний аналіз крові: ер - 2,8.1012/л, Нв- 92 г/л, л-3,6.109/л, Ю- 2, П-38, С- 45, Л-9, М-6. Про яке ускладнення йде мова?

*А. Сепсис

В. Гнійний менінгіт

С. Гнійно-резорбтивна пропасниця

D. Прогресуючий тромбофлебіт

Е. Лімфангіт

274. Хворий, 42 років, був направлений з поліклініки в хірургічне відділення лікарні з діагнозом "карбункул поперекової ділянки". Об"єктивно: в поперековій ділянці визначається запальний інфільтрат багряного кольору, розміром 8х8 см. На поверхні інфільтрату є кілька отворів з густим зеленувато-сірим гнійним виділенням. Яким повинен бути обсяг операції?

*А. Висічення карбункула

В. Розтинання карбункула

С. Дренування карбункула

D. Обкалування карбункула

Е. Обкалування новокаїном з антибіотиком

275. Хвора, 49 років, у важкому стані переведена з пологового будинку. Скаржиться на значні болі по всьому животу, різку слабкість, сухість в роті. Захворіла 6 діб тому, з появи приступу печінкової коліки. Останні два дні - різке погіршення стану. При позаматковій пункції отримано жовч. Об'єктивно: язик сухий, пульс - 126 уд. в хв. При пальпації - у всіх відділах живіт різко болючий та "дошкоподібний", позитивні симптоми подразнення очеревини. Попередній діагноз: гострий перфоративний холецистит. Розлитий жовчний перитоніт. Яка лікувальна тактика у даному випадку?

*A. Екстрена лапаротомія, холецистектомія, дренування жовчних шляхів та черевної

порожнини

В. Термінова діагностична лапароскопія з наступною лапаротомією

С. Термінове УЗД з наступною лапаротомією

D. Термінові клініко-біохімічні дослідження з наступною лапаротомією

Е. Інтенсивно-інфузійна терапія на протязі 3-4 годин з наступною лапаротомією

276. Хворому, 56 років, 12 діб тому виконана холецистектомія з приводу гострого гангренозного холециститу, периміхурного абсцесу. Післяопераційний період протікав без особливостей. На 9 добу у хворого з'явилась температура до 38°С, болі в правому підребер'ї. При рентгенографії грудної клітки в нижній долі легені праворуч визначається дископодібний ателектаз. Під правим куполом діафрагми рівень рідини. В аналізах крові лейкоцитоз із зсувом лейкоцитарної формули вліво. Сформулюйте попередній діагноз.

*А. Піддіафрагмальний абсцес праворуч

В. Перфоративна виразка 12-палої кишки

С. Абсцес печінки

D. Нижньодольова пневмонія праворуч

Е. Правосторонній плеврит

277. Хвора, 49 років, 14 днів тому була оперована з приводу перфоративного апендициту, поширеного фібрінозно-гнійного перитоніту. Післяопераційний період протікав без ускладнень. На 9 добу у хворої з'явилася субфебрильна температура, болі в животі, часті рідкі випорожнення. При УЗД черевної порожнини в лівій мезогастральній ділянці визначається рідинне утворення 9х10 см. В аналізах крові лейкоцитоз із зсувом лейкоцитарної формули вліво. Сформулюйте попередній діагноз.

*А. Міжпетельний абсцес

В. Пухлина черевної порожнини

С. Абсцес печінки

D. Кіста лівої нирки

Е. Абсцес селезінки

278. У відділенні знаходиться чоловік з діагнозом тромбофлебіт великої підшкіряної вени стегна. В чому полягає вторинна профілактика тромбоемболії легеневої артерії?

*А. Хірургічне втручання

В. Антикоагулянтна терапія

C. Електростимулювання м"язів нижньої кінцівки

D. Активний режим

Е. Ліжковий режим

279. Хворий, 70 років, рік тому помітив в обох пахвинних ділянках випинання розміром 5х5 см, які зникають в горизонтальному положенні. Сім'яні канатики розташовані зовнішньо від випинань. Зовнішні пахові кільця круглі діаметром 1,5 см. Ваш діагноз?

*А. Двобічні прямі пахові грижі

В. Двобічні косі пахові грижі

С. Двобічний пахових лімфаденіт

D. Двобічні ліпоми пахових ділянок

Е. Метастази пухлини черевної порожнини або заочеревинного простору

280. Хворий, 50 років, поступив у хірургічне відділення з підозрою на кишкову непрохідність. З якого метода необхідно почати обстеження хворого для уточнення діагноза?

*A. Оглядова рентгенографія грудної та черевної порожнин в вертикальному положенні

В. Оглядова рентгенографія черевної порожнини в горизонтальному положенні

С. Ультразвукове обстеження черевної порожнини

D. Ірігоскопія

Е. Комп'ютерна томографія черевної порожнини

281. Хвора, 47 років, звернулась на приймальний покій зі скаргами на загальну слабкість, запаморочення, блювоту згустками крові. Захворіла 3 години тому. Раніше нічим не хворіла. АТ - 90/60 мм рт.ст.; пульс 106 за 1 хв., слабкого наповнення. Живіт м’який, незначно болючий в епігастрії. Ан.крові: Eр. - 2,1(1012/л, Нв - 70 г/л, гематокрит - 28%. Яка тактика лікаря приймального покою?

*A. Визвати на консультацію хірурга

B. Відправити хвору до дільничного лікаря

C. Ввести спазмолітичні препарати

D. Промити шлунок

E. Направити хвору на колонофіброскопію

282. Хворий К., 65 років, тиждень тому переніс гострий інфаркт міокарду, загальний стан погіршився, турбують задуха в спокої, виражена слабкість, наявність набряків та асциту. Границі серця розширені, відзначається парадоксальна перикардіальна пульсація латеральніше від верхівкового поштовху зліва. Поставте правильний діагноз.

*A. Гостра аневризма серця

B. Хронічна аневризма серця

C. Гострий перикардит

D. Кардіосклеротична аневризма серця

E. Ревматична аневризма серця

283. Хворий, 48 років, госпіталізований з нападами судом. Багато років страждає виразкою ДПК. В останній місяць відмічає щоденну блювоту, схуд на 20 кг. Об’єктивно: хворий виснажений. В епігастральній ділянці визначається “шум плеску”. Нижня межа шлунку на рівні гребінцевої лінії. Лабораторно: загальний білок 47 г/л; К - 2,1 ммоль/л, Na - 118 ммоль/л, Ca - 1,6 ммоль/л, хлориди - 82 ммоль/л, гематокрит - 64%. Яке лікування показане хворому?

*A. Гастроентеростомія

B. Резекція 2/3 шлунку

C. Резекція 3/4 шлунку

D. Селективна проксимальна ваготомія

E. Селективна ваготомія

284. Хвора М., 29 років, впродовж 2-х місяців скаржиться на болі в лівій половині грудної клітини, кашель, задишку, t тіла – 39,60С. Об-но: ліва половина грудної клітини відстає в акті дихання, ослаблення везикулярного дихання та укорочення перкуторного звуку зліва. Ro-логічно визначається округла тінь у нижній долі лівої легені. Ваш попередній діагноз?

*A. Абсцес легені

B. Гнійний плеврит

C. Емпієма плеври

D. Рак легені

E. Хронічна пневмонія

285. Хвора В., 52 років, скаржиться на біль у правій половині грудної клітини, задишку, кашель з великою кількістю пінистої мокроти з неприємним запахом у вигляді м’ясних помиїв. Об’єктивно: стан тяжкий, ціаноз, ЧД – 31, при перкусії укорочений перкуторний звук над правою легенею, аускультативно – різнокаліберні вологі хрипи. Ваш попередній діагноз?

*A. Гангрена легені

B. Абсцес легені

C. Емпієма плеври

D. Бронхоектатична хвороба

E. Хронічна пневмонія

286. Хворого М., 30 років, впродовж 5 років турбують кашель з виділенням густої мокроти до 200 мл/добу, біль в кінцівках. Об-но: ліва половина грудної клітини відстає в акті дихання, укорочення перкуторного звуку, аускультативно – різнокаліберні вологі хрипи, пальці у вигляді “барабанних паличок”, нігті у формі “часових скелець”. Ваш попередній діагноз?

*A. Бронхоектатична хвороба

B. Абсцес легені

C. Гангрена легені

D. Хронічна пневмонія

E. Емпієма плеври

287. Хвора М., 27 років, впродовж 6 місяців лікувалась у хірургічному відділенні з приводу емпієми плеври. Проводились неодноразові пункції плевральної порожнини, антибактеріальна терапія. Стан хворої поступово погіршувався, досягти повного розправлення легені не вдалось. Ваша тактика?

*A. Виконання декортикації легені

B. Заміна антибіотиків

C. Налагодження постійного активного дренажу

D. Виконання пульмонектомії

E. Додати до лікування гіпербаричну оксигенацію

288. Хворий К., 43 р. доставлений в клініку після падіння з висоти в тяжкому стані. Шкірні покрови бліді, PS-112 за 1 хв, АТ-90/50 мм.рт.ст., праворуч дихання не проводиться, визначається підшкірна емфізема та емфізема середостіння, кровохаркання. Черговим хірургом запідозрено відрив головного бронху. Ваша тактика?

*A. Дренування плевральної порожнини і середостіння з проведенням бронхоскопії

B. Дренування плевральної порожнини

C. Невідкладна торакотомія з проведенням інтраопераційної діагностики

D. Дренування середостіння

E. Призначення наркотичних анальгетиків

289. Хвора, 65 років, 3 години тому відчула різкий біль в животі з іррадіацією в праву лопатку, була одноразова блювота. Лікується з приводу ревматоїдного артриту. При огляді - блідість шкіри, АТ 100/60, Пульс - 60 за 1 хв. Живіт значно болючий та напружений в епігастрії та правому підребер’ї, позитивні симптоми подразнення парієнтальної очеревини, над правою реберною дугою - тимпаніт. Яку тактику лікарю швидкої допомоги слід обрати?

*A. Доставити хвору в хірургічний стаціонар

B. Промити шлунок

C. Ввести болевгамовуючі препарати, динамічний нагляд

D. Ввести спазмолітичні препарати

E. Доставити хвору в ревматологічне відділення

290. Хворого П., 19 років, турбує головний біль, носові кровотечі, відчуття похолодання нижніх кінцівок. Об-но: м'язи плечового поясу добре розвинуті, нижні кінцівки гіпотрофовані. Пульсація на артеріях ступні та стегновій різко ослаблена. АТ 150/90 мм.рт ст. на руках, 90/60 мм.рт.ст. на ногах. Над сонними артеріями - систолічний шум. Встановіть діагноз?

*A. Коарктація аорти

B. Аневризма аорти

C. Аортальний стеноз

D. Аортальна недостатність

E. Коарктація легеневої артерії

291. Хворий О., 21 рік, відстає у фізичному розвитку, періодичне пожовтіння шкіри. Об-но: селезінка 16х12х10 см, холецистолітіаз, виразка шкіри н/3 лівої гомілки. В крові - Ер. 3,0х1012/л, Hb 90 г/л, КП 1.0, мікросфероцитоз, ретикулоцитоз. Білірубін крові 56 мкмоль/л, непрямий - 38 мкмоль/л. Оберіть метод лікування:

*A. Спленектомія

B. Пересадка селезінки

C. Портокавальний анастомоз

D. Оментоспленопексія

E. Оментогепатопексія

292. Хворий, 45 років, скаржиться на оперізуючий біль в епігастрії багаторазове блювання, здуття живота, пронос. Захворів гостро, після вживання гострої та жирної їжі. Р–112 за 1 хв. АТ – 110/70 мм. рт.ст. Живіт роздутий, болючий в епігастрії, в правому та лівому підребер’ї. В ділянці пупка визначаються точкові крововиливи. Симптом Блюмберга – Щьоткина сумнівний. Позитивні симптоми Мейо – Робсона, Воскресенського. Лейк – 11,8·109/л., паличкоядерні – 11%, діастаза сечі – 1024 од. Найбільш імовірний діагноз ?

*A. Гострий панкреатит

B. Гострий холецистит

C. Гостра кишкова непрохідність

D. Гострий перитоніт

E. Гострий апендицит

293. Хвора, 38 років, скаржиться на випинання на передній поверхні шиї, яке помітила 6 років тому. Воно не збільшувалось. Пульс ритмічний, 72 за хв. АТ – 110/60 мм рт.ст. Внутрішні органи без змін. В правій частці пальпується вузол, який легко зміщується, розміром 4х2 см; ліва частка не пальпується. Тактика?

*A. Економна резекція щитовидної залози

B. Енуклеація вузла.

C. Субфасціальна резекція щитовидної залози.

D. Розширена резекція щитовидної залози

E. Субтотальна резекція щитовидної залози

294. Хворий, 58 років, скаржиться на переймоподібні болі в правій підреберній ділянці при вживанні жирної або смаженої їжі, свербіж шкіри, потемніння кольору сечі. Протягом 7 років страждає жовчнокам’яною хворобою. Об-но: шкіра жовтувато-зеленого кольору, іктеричні склери. При пальпації болючість в правій підреберній ділянці, позитивні симптоми Ортнера, Мерфі. Печінка та селезінка не збільшені. Випорожнення світлого кольору. Про яке ускладнення можна думати?

*A. Механічна жовтяниця

B. Гемолітична жовтяниця

C. Холецистопанкреатит

D. Міхурово-тонкокишкова нориця

E. Жовчний перитоніт

295. Хворий К., 30 р., скаржиться на тупі болі в прямій кишці. Болі з’явилися 4 дні тому, інтенсивність болів поступово наростала. Хворий приймав ванночки, антибіотики, проте стан не покращився. Температура 37,90 С. При огляді в ділянці анального отвору зліва має місце припухлість, шкіра гіперемована, при пальпації визначається різко болючий інфільтрат, в центрі якого визначається флюктуація. ЗАК: л - 10,5х109/л, є - 3%, п -10%, с - 59%, л - 22%, м - 6%. Ваш діагноз?

*A. Гострий парапроктит

B. Геморой

C. Хронічний парапроктит

D. Гостре запалення гемороїдальних вен

E. Проктит гострий

296. Хворий Н., 34 р., доставлений швидкою медичною допомогою у важкому стані зі скаргами виражену загальну слабкість, періодичні запаморочення, багаторазову блювоту „кавовою гущею”. Об-но: шкіра та видимі слизові бліді, зниженого відживлення, пальпаторно - болючість в гастродуоденальній зоні, позитивний с-м Менделя. ЗАК: ер–2,1*109/л, Нв-80 г/л; Le-12,0х109/л; ШЗЕ-20 мм/год. Чим ускладнився перебіг захворювання?

*A. Виразкова хвороба, ускладнена пенетрацією

B. Виразкова хвороба, кальозна виразка

C. Виразкова хвороба, ускладнена перфорацією

D. Виразкова хвороба, ускладнена кровотечею

E. Приєднання вторинного панкреатиту

297. Хворий, 54 років, доставлений МШД в приймальне відділення зi скаргами на біль в правій половині грудної клітини. Задуху, кашель. Із анамнезу: 1,5 години тому попав в автомобільну аварію та вдарився правою половиною грудної клітки об кермо. Об’єктивно: шкіра та видимі слизові бліді, акроцианоз. Різка біль при пальпації 5-6 ребер справа. Дихання в правій половині грудної клітки не прослуховується. Перкуторно - тимпаніт. А/т 90/60 мм.рт.ст. пульс 100 уд/хв. на рентгенограмі грудної клітки зміщення органів середостіння вліво, відсутність легеневого малюнку справа. Які невідкладні заходи повинен виконати лікар?

*A. Пункцію плевральної порожнини

B. Комп’ютерну томографію

C. Переливання крові

D. Торакотомію

E. Накладання тугої пов’язки на грудну клітину

298. В приймальне відділення доставлений чоловік 38 років, який впав з висоти 2 метрів. У хворого перелом 5 ребра справа, напружений клапанний пневмоторакс, закритий вивих правого плеча, перелом лівої стегнової кістки в нижній третині. Яку першочергову невідкладну допомогу треба застосувати?

*A. Спочатку пункція плевральної порожнини, потім вправлення вивиху правого плеча і скелетний витяг по осі лівого стегна

B. Спочатку скелетний витяг по осі лівого стегна, потім пункція плевральної порожнини і вправлення вивиху правого плеча

C. Спочатку іммобілізація торакобрахіальною гіпсовою пов’язкою і скелетний витяг по осі лівого стегна

D. Спочатку іммобілізація гіпсовою пов’язкою лівого стегна, потім вправлення вивиху правого плеча та іммобілізація торакобрахіальною гіпсовою пов’язкою.

E. Спочатку вправлення вивиху правого плеча, потім ОМС лівого стегна пластиною і спостереження за хворим

299. На 6 добу після отримання колотої рани в ділянці середньої фаланги ІІ пальця лівої кисті з’явились пульсуючий біль, набряк пальця, підвищення температури тіла до 390С. Місцево: палець знаходиться в зігнутому положенні, набряклий, шкіра синюшно-багряна, при дослідженні зондом різкий біль на всьому протязі. Розігнути палець неможливо через біль. Про яку форму панарицію можна думати?