Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

економічний словник

.pdf
Скачиваний:
13
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
1.31 Mб
Скачать

“план Кеога”

232

планування стратегічне

гіональної інтеграційної організації країн Західної Європи. На першому етапі передбачалось звуження меж коливань валютних курсів, введення повної взаємної обіговості валют, уніфікація валютної політики шля( хом узгодження економічної, фінан( сової та грошово(кредитної політи( ки. На другому етапі передбачається доручити наднаціональним урядам створити європейську валюту, за до( помогою якої відбувалося б автома( тичне вирівнювання валютних курсів та рівнів цін на базі фіксованих па( ритетів. Програма має на меті ство( рити загальний центр для вирішення валютно(фінансових проблем і об’єд( нати центральні банки ЄЕС на зразок Федеральної резервної системи США для гармонізації грошово(кредитної і валютної політики.

“план Кеога” (англ. keog’s plan) –

пенсійна програма з перевагами, які забезпечуються системою оподатку( вання, для працівників неакціонер( них фірм і приватних підприємств.

“план Маржолена ” (англ. mardgolen’s plan) – перший дослід міждержавної антиінфляційної програми країн “спільного ринку”. Він передбачав: посилення оподаткування; обмежен( ня зростання бюджетних витрат; по( криття дефіциту випуску державних позик; обмеження і поступову ліквідацію бюджетного дефіциту; лімітування заробітної плати; кре( дитні обмеження. В 1972 році прий( нята друга спільна програма бороть( би проти інфляції, яка передбачала такі заходи: обмеження зростання цін і грошової маси в обігу; регулювання процентних ставок та обсягу кредитів; жорстку бюджетну політику.

план маркетингу (англ. marketing plan) – система заходів, які передба( чаютьпорядок,послідовністьітерміни просуваннятоварудоспоживача.

планування (англ. рlanning) – 1. одна з найважливіших функцій керівника, що містить прогнозування майбутньо( го розвитку і вироблення способів реалізації цього майбутнього. В уяв( ленні класичного менеджменту (Файоль) плани повинні бути уніфі( ковані по вертикалі так, щоб завдан( ня на нижчих рівнях структури логіч( но випливали з планів, вироблених на самому верху. Така ж чітка коорди( нація планів істотна для єдності по горизонталі всіх підрозділів — вироб( ничого, фінансового чи збутового. За Файолем плани варто чітко форму( лювати, щоб задавати орієнтири, вод( ночас, вони повинні бути досить гнуч( кими, щоб реагувати на мінливі умо( ви навколишнього середовища. 2. процес вибору цілей і рішень, необ( хідних для їхнього досягнення, див. також: функція планування.

планування асортименту продукції

(англ. planning the product range) – об( ґрунтований добір виробів для май( бутнього виробництва і збуту, а та( кож приведення всіх характеристик виробів у відповідність з вимогами споживачів.

планування стратегічне (англ. strategic planning) – процес створення та підтримання стратегічної відповід( ності між цілями фірми, її потенцій( ними можливостями і шансами у сфері маркетингу.

плата за користування природними ре9 сурсами (англ. рауment for use of natural resources) – спосіб збереження і захис( ту від промислового та іншого забруд(

платежі

233

платоспроможність

нення сфери існування. Вноситься фіксованим платежем, виходячи із кількості видів. При зменшенні збит( ків зменшується і розмір платежу.

платежі (англ. раутепts) – надхо( дження ліквідних коштів (наявних грошей та безстрокових вкладів).

платіж паушальний (англ. lump sum payment) – одна із форм ліцензійної винагороди, що передбачає виплату фіксованої суми, встановленої вихо( дячи з попередньої оцінки можливо( го економічного ефекту, та очікува( ного прибутку, на підставі викорис( тання ліцензії.

платіж трансфертний (англ. transfer payment) – 1. передатний платіж– вип( лата приватним підприємцям і насе( ленню з державного бюджету. 2. фор( ма перерозподілу частин коштів, мо( білізованих у прибутки до державного бюджету. Виділяють три категорії п. т.: субсидії (субвенції) підприємцям, виплати відсотків за державним бор( гом, пенсії і допомоги на соціальні потреби.

платіжна вимога (англ. раутепt request) – наказ постачальника про пе( реказ йому коштів із рахунка плат( ника за відвантажені товари або на( дані послуги при розрахунках платі( жними вимогами.

платіжна вимога9доручення (англ. раутепt request commission) – вимога постачальника до платника сплатити на основі надісланих йому (минаю( чи банк) розрахункових та інших до( кументів, вартість відвантажених то( варів, виконаних робіт і наданих робіт.

платіжна дисципліна (англ. раутеnt discipline) – додержанняпідприємства( ми, організаціями і окремими особа(

ми строків і порядку погашення своїх грошових зобов’язань. Зобов’язання щодо платежів виникають при розра( хунках між підприємствами й органі( заціями за матеріальні цінності та послуги, між ними і фінансовими органами та банками, а також із на( селенням.

платіжне доручення (англ.раутепtсот тіssion) – 1. письмове розпоряджен( ня платника банкові, що його обслу( говує, про списання з його рахунку зазначеної суми на рахунок одержу( вача коштів. 2. документ, застосову( ваний при безготівкових розрахунках за поставлену продукцію на підставі платіжного доручення, що здійснює списання грошей з рахунка платника (покупця) і зараховує їх на рахунок постачальника (отримувача).

платіжний союз (англ. раутепt ипіоп)

згода двох або кількох держав про систему і порядок здійснення міжна( родних розрахунків (платежів) з тор( гових та неторгових операцій.

платоспроможність (англ. рossibility to pay)–спроможністьдержави,юридич( ної або фізичної особи своєчасно і по( вністю здійснювати свої платіжні зо( бов’язання,яківипливаютьзторгових, кредитних чи інших операцій грошо( вого характеру. Оцінка п. є одним з ос( новних факторів, які впливають на форми й умови комерційних угод як у сфері національного господарства, так і у сфері міжнародних відносин. Виз( начається П. за допомогою системи норм і коефіцієнтів, які враховують фактичні та потенційні фінансові ре( сурси учасника платіжного обігу, співвідношенняйогопоточнихгрошо( вих надходжень і платежів.

плоттер

234

повний строк кредиту

плоттер (англ.рlotter) – пристосуван( ня для виведення з комп’ютера інформації великих форматів.

побічний вплив (англ. аtmospherics) –

1. спосіб викликати інтерес клієнта до проблеми, впливаючи на його чут( тя (за допомогою запахів, звуків тощо); 2. створення загального іміджу компанії за допомогою дизай( ну її приміщень і продукції.

поведінка покупця (англ. сonsumer behavior) – процес прийняття рішен( ня, через який проходить споживач, вирішуючи, які товари купувати та з яких джерел.

поведінка і цілі (англ. behavior and goals) – мотиваційний зв’язок між по( становкою цілей і завдань в органі( зації, з одного боку, і поведінкою пер( соналу цієї організації, — з іншого. Впевненість в існуванні такого фун( кціонального зв’язку заснована на припущенні, які співробітники, що добре знають, чого від них очікують, з більшою ймовірністю це зроблять. У біхевіристському аспекті говорять про причинно(наслідковий зв’язок між наявністю орієнтирів і очікува( ним поводженням у тому значенні, що цілі, як правило, концентрують увагу співробітників і керівників на значимих і найважливіших факторах, задають ступінь інтенсивності праці і зусиль пропорційно труднощам по( ставлених завдань. І, нарешті, існує біхевіористське підтвердження того факту, що важкі цілі породжують у людини рішучість, завзятість і цілес( прямованість зусиль на досягнення очікуваного результату.

поведінкова сегментація (англ. behavioural segmentation) – сегментація або розбивка ринку відповідно до ку(

півельних звичок клієнтів та викори( стання ними продукту.

поведінкоописова теорія англ. beha vioral descriptive theory) – на протива( гу нормативному підходу до прийнят( тя рішень, п. о. т. прагне тільки зро( зуміти й описати, але ні в якому разі не вказувати, як поводитися ме( неджерам у процесі прийняття рішень. Йдеться про те, як рішення приймаються на ділі, а не про те, як вони повинні прийматися. П. о. т. знайшла визнання головним чином у зв’язку з введенням у менеджмент понять “задоволеність”, “обмежена раціональність” і “послідовний по( шук”, коли особи, що приймають рішення, намагаються передбачити і вирішити надзвичайно складні проблеми, які постають перед ними.

повне товариство (англ. general partnerhip) – дрібне підприємство, що належить невеликій кількості акціо( нерів з необмеженою матеріальною відповідальністю, що виходить за межі внесків акціонерів.

повний життєвий цикл продукції (англ. full life production cycle) – являє собою часовий інтервал, що включає в себе такі три періоди: час від початку роз( робки до виходу виробу на ринок; час від початку виходу виробу на ринок до моменту зняття його з виробницт( ва; час від моменту зняття виробу з виробництва до моменту зниження кількості виробів, що перебувають в експлуатації, по нулях.

повний строк кредиту (англ. total credit) – період часу з початку вико( ристання до кінцевого погашення усієї суми кредиту. Він включає в себе строк використання, пільговий пері( од та строк погашення.

повноваження

235

податкове законодавство

повноваження (англ. аuthorization) –

обмежене право на користування ре( сурсами організації і спрямування зусиль її співробітників на виконан( ня завдань.

повноваження адміністративні (англ. аdministrative authorization) –формапо( вноважень, які передаються виконую( чим адміністративні функції керівни( кам, на відміну від лінійних повнова( жень, коли останні передаються підлеглим.

повноваження в менеджменті (англ. аuthorization in management) – організа( ційне право використовувати ресурси організації та спрямовувати зусилля її співробітників на виконання завдань.

повноцінний попит (англ. valuable demand) – попит, при якому всі вироб( лені товари знаходять покупців, тоб( то ситуація, при якій попит відпові( дає пропозиції.

погашення позичок (англ. рaying off credits) – повернення позичальником коштів, одержуваних у тимчасове ко( ристування від банку або інших кре( диторів. Існує кілька способів пога( шення позичок шляхом: зарахуван( ня виручки від реалізації продукції безпосередньо на позичковий раху( нок; перерахування коштів за дору( ченням клієнта або на підставі стро( кового зобов’язання чи кредитної угоди з розрахункового на позичко( вий рахунок; примусового стягнення боргу з власного рахунка клієнта.

погодження рамкове (англ. limited agreement) – погодження, що визначає основні параметри, наприклад, об( сяг, напрям, термін угоди без конк( ретизації деталей.

податки квотативні (англ. quoted taxes) – податки, ставки яких вста(

новлюються у відсотках до одиниці оподаткування доходу або майна у грошовому вираженні.

податки пропорційні (англ. рroportional taxes) – податки, які стягуються по одній ставці при будь(якому розмірі доходу. Величина платежу, пропор( ційна сумі доходу.

податкова декларація (англ. tax declaration) – офіційна заява платника податку про отримані ним доходи за минулий період з урахуванням подат( кових пільг. На основі п. д. і діючих ставок оподаткування фінансові орга( ни контролюють розмір податку, що підлягає стягненню. П. д. використо( вується при оподаткуванні доходів підприємців, які займаються торго( вельно(виробничою діяльністю; до( ходів фізичних осіб, які отримують їх з різних джерел; доходів осіб вільних професій.

податкова політика (англ. tах роlісу) –

система заходів, які проводяться дер( жавою в галузі податків.

податкова система (англ. tах systeт) –

сукупність податків, стягнутих держа( вою. Згідно з Законом України “Про систему оподаткування” передба( чається введення таких податків, стягнень та обов’язкових платежів: податок на прибуток, податок на при( буток іноземних юридичних осіб від діяльності в Україні; акцизний збір; податок на доходи; прибутковий по( даток з громадян; плата за користу( вання землею; податок з власників транспорту тощо.

податкове законодавство (англ. tах legislation) – сукупність юридичних норм, які визначають види податків у даній державі, порядок стягнення та регулюючих відносин, пов’язані з ви(

податкове регулювання

236

податкові пільги

никненням, зміною та припиненням податкових зобов’язань; інститут фінансового права. У ході розширен( ня та поглиблення інтернаціоналі( зації виробництва виникають різно( го роду суперечності між податкови( ми законодавствами країн, що співробітничають. Часто діяльність однієї фірми підпадає під подвійне оподаткування як країн іноземного інвестора, так і тих, що приймають. Аналогічне становище складається і для фізичних осіб, коли громадяни однієї країни мають власність або одержують прибуток з іншої, підпа( дають під подвійну податкову юрис( дикцію. Таким чином, подвійне опо( даткування призводить до того, що до( ходи, вилучені юридичними або фізичними особами в одній країні та перевезені потім в іншу (підприєм( ницькі прибутки, дивіденди, відсот( ки, роялті і т.д.), оподатковуються в обох країнах відповідно до їх законо( давства. Але оскільки подвійне опо( даткування не сприяє розвитку тор( гових та інших відносин між країна( ми, то для його усунення вживаються або односторонні заходи, або укла( даються двосторонні та багатосто( ронні податкові погодження. До ба( гатосторонніх належать, зокрема, Генеральне погодження про тарифи та торгівлю (ГПТТ), Податкова кон( венція країн Андського пакту, дирек( тиви Ради ЄЕС з податкових питань, що мають обов’язкову силу для членів цієї організації.

податкове регулювання (англ. tах re gulation) – сукупність заходів непрямо( го впливу держави на розвиток вироб( ництва шляхом зміни норм вилучен( ня в бюджет за рахунок зниження або

підвищення загального рівня оподат( кування, різноманітних спеціальних податкових пільг, які заохочують до ділової активності в окремих сферах або регіонах.

податковий кредит на фінансування НДДКР введений у США в 1981р. і являє собою знижку з податку на при( буток у розмірі 25% додаткових вит( рат компанії на дослідження і роз( робки порівняно з відповідними се( редньорічними витратами на ці завдання за попередні три роки.

податкові витрати (англ. tax expanses)

податки, не виплачувані скарбни( цею у зв’язку з дією законів про зниж( ки, вилучення, відрахування й інші пільги. За даними 1982 р., у США на( лічувалося 104 види податкових вит( рат. Загальні розміри цих пільг у 1971 р. дорівнювали 25% усієї суми фактич( но зібраних федеральною скарбницею доходів, вже в 1982 р. склали 41% за( гальних федеральних доходів і близь( ко8,4%ВНП.У1987р.суматакихпільг перевищила 466 млрд дол. [39].

податкові пільги (англ. tах incentives) –

часткове або повне звільнення фізич( них чи юридичних осіб від сплати по( датків. Є одним з елементів пільгової політики і має на меті соціальні або економічні цілі. Найбільш поширені такі види п. п.: неоподаткований мінімум прибутку, пільгові знижки; вилучення з оподаткованого прибут( ку сум деяких витрат платників по( датків; вилучення з оподаткування визначених видів прибутку; вираху( вання із суми прибутку (так званий податковий кредит), повернення ра( ніше сплачених податків (податкові амністії); повне звільнення від спла( ти деяких податків.

податок

237

поділ організації на відділи

податок (англ. tax) – сукупність гро( шових відносин, що виникають між державою і юридичними та фізични( ми особами у зв’язку з відчуженням і присвоєнням їм частини вартості національного продукту і створенням централізованого державного фонду фінансових ресурсів. Поділяються на прямі, що знімаються безпосередньо з доходів або власності податкоплат( ника, і непрямі – податки на товари і послуги, встановлені у вигляді над( бавки до ціни за тарифом.

податок вирівнювальний (англ. еqua lizing tax) – податок, який стягується з метою вирівнювання доходів, вип( лат із різних видів цінних паперів.

податок на власність (англ. оwnership tax) – податок, що включає податок на нерухомість (землю, будівлі) та податок на особисту власність (об( ладнання, запаси). Такий податок нараховується на користь муніци( пальних владних структур та для більшості країн є основним джере( лом доходу.

податок на додану вартість (англ. value added tax) – непрямий податок на то( вари і послуги. Додана вартість (приріст вартості) включає заробіт( ну плату з нарахуваннями, амортиза( цію, процент за кредит, прибуток, витрати на електроенергію, рекламу, транспорт та ін. У ціну входить за( гальна сума податку на додану вартість, внесена підприємцем на всіх стадіях руху товару до споживача.

податок прихований (англ. tax eva sion) – різниця між податковою за( боргованістю, що випливає з оподат( кованого прибутку, і фіктивною за( боргованістю, яка виникає внаслідок застосування до прибутку за торго(

вельним балансом заходів, передбаче( них спеціальними податковими інструкціями.

подвійна бухгалтерія – подвійний за9 пис (англ. double entry bookkeeping) –

відображення в бухгалтерському об( ліку кожної операції двічі: в дебеті та кредиті одного чи кількох рахунків.

подвійна структура (англ. double structure) – є дієвим інструментом за( хисту стратегічних проектів і поля( гає в тому, що фірма розділяється на дві частини. Підрозділи, що мають стабільний прибуток і економічно вигідне становище, об’єднані керів( ником, що відповідає за поточну ви( робничо(господарську діяльність, а господарські підрозділи, зайняті роз( витком нових стратегічних сфер діяльності, об’єднані керівником стратегічного розвитку. Обидва підрозділи фірми підпорядковуються головній конторі.

подвійний курс (англ. double courses) –

метод державного валютного регулю( вання шляхом подвійного котиру( вання курсу національної валюти: окремо по комерційних та фінансо( вих операціях. Застосовується в ок( ремих країнах з метою стабілізації валютного курсу в умовах активної валютної спекуляції.

подвійний митний тариф (англ. double duty tarif) – тариф, що має два ряди митних ставок (максимальні та мінімальні), кожна з яких застосо( вується до товарів певних країн залеж( но від торговельно(політичних відно( син з ними.

поділ організації на відділи (англ. de partmentalization) – необхідний і прак( тично корисний захід, що дає змогу вирішувати проблеми нездатності

поділ праці

238

позитування

керівниківсправлятисяіззавданнями, що невпинно ускладнюються. Децен( тралізація може відбуватися різними способами, залежно від цілей чи інших факторів. Це може бути ви( ділення функціональних одиниць — відділів виробничих, маркетингових чи фінансових, створення підрозділів для обслуговування різних категорій клієнтів або установ у різних геогра( фічних зонах, що конче важливо для транснаціональних компаній.

поділ праці (англ. division of labor) –

1. один з головних принципів органі( зації виробничих процесів, що забез( печив їхню стандартизацію і механі( зацію, на основі яких, у свою чергу, стали можливими сучасне масове ви( робництво і задоволення запитів ма( сового споживача. Масове виробниц( тво дало суспільству добробут і доз( вілля, але створило також масу проблем, тому що зі спеціалізацією ми втрачаємо цілісність розуміння того, що робимо, вже не можемо впливати на якість готового продук( ту, над яким працюємо, тому вини( кають монотонність праці, прогули і стреси, а загалом знижуються якість трудового життя і навіть продук( тивність праці. Оскільки людям до( ведеться ще довго миритися з по( дібною драмою сучасного індустріаль( ного суспільства заради збереження високої продуктивності праці най( першим завданням менеджменту стає створення таких умов, за яких можна зберегти хоч якийсь зміст ви( конуваної людиною роботи. 2. загаль( ний закон (виявляє свою дію не тільки у виробництві, а й у живій при( роді), відповідно до якого застосуван( ня поділу праці дає змогу підвищити

ефективність виробництва (товарів, послуг, енергії та ін.).

позика (англ.loan) – договір, за яким одна сторона (позикодавець) передає іншій (позичальнику) у власність гроші або речі, наділені певними оз( наками (кількість, вага та ін.), а по( зичальник зобов’язується повернути таку ж суму чи кількість речей ана( логічного виду та якості.

позика компенсаційна (англ. back to back) – угода про надання позики в іноземній валюті в обмін на позику у вітчизняній валюті.

позитивізм (англ.рasitivism) – один із напряківфілософії,якийстверджує,що справжні (позитивні) знання є резуль( татомдослідженьспеціалізованихгалу( зейнауковихзнаньістоятьпозасвітог( ляднимипроблемами.

позитивний і негативний вплив (англ. рositive and negative power) – у практиці вирішення конфліктів в організації або між організаціями, застосування засобів примирення опонентів чи тиску на більш слабкого опонента. У першому випадку мається на меті стратегія “виграш(виграш”, коли сторони долають більш ніж полови( ну шляху назустріч один одному за відсутності негативної настанови, у другому – весь потенціал мобілізуєть( ся на одному боці з метою примуси( ти опонента погодитись на умови, які йому нав’язуються (ефект “парового котка”).

позитивний левередж (англ. рositive leverage) – доходи від залучення до( даткових позикових коштів, що пере( вищують витрати з цієї операції.

позитування (англ. рositioning) – про( цес вирівнювання іміджу до потреб його цільового ринку.

позиціонування

239

показники надійності товару

позиціонування (англ. рositioning) –

процес підлаштування іміджу про( дукту до потреб цільового ринку.

позиціонування товару на ринку (англ. рositioning good on the market) – дії,спря( мовані на забезпечення конкуренто( спроможності товару, та розробка відповідного комплексу маркетингу.

позиціонування товару фірми (англ. enterprise goods positioning) – створення у свідомості споживачів певного об( разу фірми (іміджу) або товару фірми, цілеспрямоване формування спе( цифічного уявлення в споживачів про товар чи саму фірму на ринку порівняно з товарами, фірмами(кон( курентами за допомогою різних інструментів маркетингу. На думку ряду фахівців, позиціонування фірми складається внаслідок синтезу обра( зу фірми і її унікальної торгової про( позиції (УТП).

позов (англ. аction) – звернення до суду, арбітражу або третейського суду за захистом порушеного чи оспорю( ваного права, інтересу, що охоро( няється законом. Мета його – задо( вольнити претензії, раніше пред’яв( лені відповідачеві і не виконані ним.

поінформованість (англ. аwareness) –

усвідомлення думки, що міститься в рекламі, чи знання про існування торговельної марки і її якості.

показник (англ.index)–величина,ви( мірювач, який дозволяє говорити про стан об’єкта. Показники можуть бути: одиничними та груповими; аналітич( ними, прогнозними, плановими, звітними, статистичними; технічни( ми, економічними, соціальними, організаційними тощо; абсолютни( ми, відносними (наприклад, норма( тив витрат палива на 100 км пробігу

автомобіля), структурними (наприк( лад, витрати на НДККР – 2% від суми витрат на життєвий цикл об’єкта), питомими (наприклад, питома ціна як відношення ціни об’єкта до корис( ного ефекту за його нормативний строк служби); середньоарифметич( ними, середньозваженими тощо.

показники ергометричності товару

(англ. commodity ergonomics index) – по( казники якості, які використовують( ся при визначенні відповідності то( вару ергономічним вимогам.

показники естетичності товару (англ. commodity athetic qualities index) – показ( ники якості товару, які характеризу( ють властивість товару впливати на чуттєве сприйняття людиною всього виробу загалом з погляду його зовні( шнього вигляду (наприклад, форма, гармонія, композиція, стиль, колір тощо).

показник ліквідності (англ. іndex of liquid) – 1. коефіцієнт поточної ліквідності. Основні показники ліквідності активів компанії, що ха( рактеризують відношення усіх по( точних активів до поточних зобов’я( зань і можуть давати оцінку можли( востям компанії у виконанні нею короткострокових зобов’язань і її платоспроможності. 2. коефіцієнти довгострокової ліквідності.

показники акціонерного капіталу

(англ.joint stoks capital indexed) – вклю( чають в себе показник прибутковості акцій, прибуток на звичайну акцію, показник співвідношення ціни і до( ходності акції, співвідношення рин( кових та балансових цін.

показники надійності товару (англ. commodity realiability index) – показни( ки якості товару, які характеризують

показники патентно9правові

240

покупець оптовий

його безвідмовність, ремонтопри( датність, збереження якості та дов( говічність.

показники патентно9правові (англ. patent law index) – показники якості, які характеризують ступінь захисту виробу авторськими свідоцтвами на винахід та патентами, безпереш( кодність реалізації товару на внут( рішньому та зовнішньому ринках. Показником патентного захисту то( вару є кількість і вагомість нових вітчизняних винаходів, які були ре( алізовані в даному товарі (зокрема, створених при його розробці). По( казником патентної частоти може бути кількість державних конку( рентів, у відношенні яких товар є патентно чистим (в ньому відсутні чужі винаходи, патенти, на право ко( ристування якими не оформлені відповідні ліцензії).

показники призначення товару (англ. commodity assignation index) – показни( ки якості товару, що характеризують його віддачу, використання за призна( ченням на певному ринку. Наприк( лад, річна (за нормативний строк служби) продуктивність транспорт( ного засобу, розмір екрана, кон( трастність або яскравість кольорів, автоматичність управління, надій( ність телевізора тощо.

показники стандартизації та уніфікації товару (англ. standartization and unification index) – показники якості, які характеризують питому вагу стан( дартних складових виробу, раціональ( ну їх повторюваність та запозичення. Наприклад, питома вага стандартних складових (без кріпильних виробів) у товарі, коефіцієнт міжпроектної уні(

фікації та компонентів товару, ко( ефіцієнт повторюваності складових тощо.

показники технологічності товару

(англ. measure of producibility) – показ( ники якості, через які можна визна( чити, наскільки близько конструкція враховує вимоги існуючої технології та організації освоєння виробницт( ва, транспортування, технічного об( слуговування та ремонтів товару. Наприклад, коефіцієнт блочності конструкції (характеризує питому вагу легковіддільних блоків та агре( гатів, які виконують самостійну фун( кцію), коефіцієнт міжпроектного за( позичення компонентів об’єкта, ко( ефіцієнт уніфікації (запозичення) технологічних процесів виготовлен( ня даного товару, питома вага дета( лей товару з механічною обробкою, коефіцієнт прогресивності техноло( гічних процесів тощо.

покриття англ. discharge) – 1. сальдо рахунку в цінних паперах чи грошо( вих коштах. 2. у бухгалтерському об( ліку сума грошових засобів, що зали( шається після врахування прибутку, і призначається для покриття наступ( них певних витрат. Таким чином, якщо підприємство заздалегідь знає, що клієнт не проплатить, воно може надати покриття, що дорівнюватиме сумі витрат, яка буде відрахована з розміру прибутку й не оподатковува( тиметься.

покупець оптовий (англ. wholesale buyer) – посередник, який, на відміну від інших посередників, представляє лише роздрібних торговців. Купує за їх дорученням на комісійних засадах товари у виробників або їхніх пред( ставників.

полеміка

241

портфель замовлень підприємства

полеміка (англ. сопtroversy) – супе( речки з будь(якого питання в процесі обговорення будь(чого.

поліполія (англ. рolypoly) – ситуація, коли на ринку діє обмежена кількість великих продавців, але їх досить для підтримання умов конкуренції та су( перництва.

поліс (англ. роlicу) – 1. свідоцтво, що видається страховим товариством особі або установі, які щось застра( хували в ньому, і містить умови дого( вору про страхування. 2. розписка, квитанція.

поліс договірний (англ. аgreement policy) – поліс, який покриває ризики з моменту укладення договору до мо( менту отримання платежу.

поліс таксований (англ.taxy policy) –

поліс, в якому точно вказана, погод( жена вартість страхового об’єкта.

політика (англ. policy) – загальні орі( єнтири для дій і прийняття рішень.

політика “парасольки” (англ. “umb rella” policy) – політика монополі( стичного регулювання обсягу вироб( ництва з метою підтримки цін, вста( новлених фірмою(лідером.

політика “стій9іди” (англ. stop and go policy) – політика, при якій почерго( во застосовуються заходи стимулю( вання економічного зростання.

політика монетарна (англ. mопеtаrу policy) – напрям економічної політи( ки, пов’язаний із контролем грошо( вої маси і кредиту.

політика фіскальна (англ. fiscal poli cy) – напрям економічної фінансо( во(бюджетної політики, пов’язаний із податками та державними витратами.

попит (англ. dетапd) – 1. частина потреб споживачів у товарах та послу( гах, що забезпечені грошовими кош(

тами. П. включає попит населення на товари народного споживання і по( слуги підприємств, товаровиробників на всі види виробничих ресурсів і по( пит установ та організацій невироб( ничої сфери. 2. платоспроможність покупців, тобто забезпечена гроши( ма частина потреб покупців у това( рах і послугах.

попит сукупний (англ. аggredate demand) – загальний обсяг попиту на товари та послуги в економіці. Вклю( чає попит населення на інвестиційні товари, товари і послуги муніципаль( ної і центральної адміністрації, а та( кож зовнішній попит на товари та по( слуги (експорт).

популізм (англ. рopulism) – одна з форм суспільної поведінки держав( них, політичних діячів, що розрахо( вана на придбання популярності в суспільстві шляхом ефективної по( дачі найпростіших і зрозумілих ма( сам людей матеріалів і фактів на збо( рах, мітингах, в пресі.

порто (англ. роrtо) – поштово(теле( графні витрати, що відносяться на рахунок клієнта.

порто9франко (англ. роrtо franko) –

певна територія (порт, місто або при( морська область), у межах якої доз( воляється ввезення й вивезення то( варів без сплати мита.

портфель замовлень (англ. оrder portfolio) – сукупністьзамовленьфірми на певну дату. Дає змогу оцінювати завантаження виробничих потужно( стей фірми, її місце на ринку відпові( дного товару.

портфель замовлень підприємства

(англ. dealing portfolio) – це кількість продукції в асортименті, що повин( на бути зроблена за визначений час і